Индексът на ФАО расте за четвърти пореден месец в резултат на по-високото търсене на пшеницата и млечните продукти

Световните цени на храните продължиха да растат за четвърти пореден месец през ноември, водени от силното търсене на пшеница и млечни продукти, според данни, публикувани днес от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

Индексът на цените на храните на ФАО достигна средно 134,4 пункта този месец - най-високото си ниво от юни 2011 г. и с 1,2% по-високо в сравнение с октомври.

Стойността на този индекс, който позволява да да се проследяват месечните колебания в световните цени на най-популярните хранителни продукти, е с 27,3% по-висока в сравнение с ноември 2020 г.

Най-значителното увеличение се наблюдава при индекса на цените на млечните продукти, който нарасна с 3,4% спрямо предходния месец. Глобалното търсене на внос на масло и мляко на прах остана силно поради нетърпението на купувачите да осигурят спот доставки в очакване на намалено предлагане на пазара.

Индексът на цените на зърнените култури се е повишил с 3,1% през ноември, което е с 23,2% повече спрямо същия период на миналата година. Експортните цени на царевицата са се повишили леко, световните цени на ориза останаха стабилни, а

цените на пшеницата достигнаха най-високото си ниво от май 2011 г. Това увеличение се дължи на силното търсене и ограниченото предлагане, особено на висококачествена пшеница, както и на опасенията, свързани с ненавременните валежи в Австралия и несигурността, причинена от възможна промяна в мерките за износ в Руската федерация.

Индексът на цените на захарта през ноември е бил с 1,4% по-висок от октомври и с близо 40% по-висок от нивата от ноември 2020 г. Покачването е предизвикано предимно от по-високите цени на етанола, но е било ограничено от големите пратки от Индия и благоприятните прогнози за износа на захар от Тайланд.

Индексът на цените на растителното масло се е понижил с 0,3% от рекорда през октомври. Причината са по-ниските цени на соевото и рапичното и суровото масло. Световните цени на палмовото останаха практически непроменени.

Индексът на цените на месото се  е понижил през ноември с 0,9% за четвърти пореден месец. Глобалните цени на свинското месо паднаха заради по-ниски покупки от Китай, докато цените на овнешкото са се понижили рязко на фона на увеличения износ от Австралия. Цените на говеждото и птичето месо остават като цяло стабилни.