Валежи ще подобрят запасите от влага
30 ноември 2020
Времето
4491

През втората половина условията ще са по-подходящи за засаждане на овошки

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През седмицата агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. В края на ноември и началото на декември се прогнозира краткотрайно, но съществено понижение на температурите. Очакваното застудяване през първите дни от периода ще доведе до затихване, а във високите полета и Предбалкана, където се прогнозират валежи и от сняг, и до прекратяване на вегетационните процеси при есенниците.
Изключения ще има на места в югоизточните райони и по Черноморието, където при зимните житни култури ще се наблюдава слабо изразена вегетация.

През втората половина от периода се очаква времето да омекне и в полските райони стойностите на средноденонощните температури ще се доближават до биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

В началото на декември при засетите в агротехнически срок през октомври посеви с пшеница ще се наблюдава фаза братене. Фаза трети лист ще преобладава при посевите, засети в началото на ноември. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване са късно засетите - в средата на ноември, посеви.

При рапицата фаза розетка - подходящата фаза за зимуване, ще се наблюдава при посевите, засети в началото на есента.

През следващия период се очакват валежи и подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве. Вследствие поднормените ноемврийски валежи, почвените влагозапаси в 50 и 100cm слой при пшеницата в по-голямата част от страната са необичайно ниски за сезона – на места в източните и крайните южни райони под 60% от ППВ (агростанциите Сандански, Хасково, Сливен, Разград).

По-подходящи условия засаждане на овошки ще има през втората половина от периода.

За предпазване на овощните култури от зимните студове, за унищожаване на лишеите и мъховете, за отблъскване на миризливия дървесинояд и дървесницата е необходимо стволът и дебелите клони на дърветата да се обработят с 20% варна каша към която се прибавя малко глина.

Седмична прогноза

Денят ще започне със слънчево време и краткотрайни намалени видимости в Добруджа, които предиобед ще се разсейват.

Следобед от северозапад ще се заоблачи и през нощта срещу петък над страната ще има значителна облачност, без валежи.

Вятърът ще бъде от северозапад слаб. Максималните температури ще бъдат от 14 до 17, по Черноморието до 12.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съдът намали присъдата му, защото бил почти на 79 г. и страдал от много болести - изкарал два инфаркта, имал диабет и хронична бъбречна недостатъчност  Кирил Рашков, който е по известен като Цар Киро, получи 8 месеца затвор за държане на живак и търговия с археологически обекти. Присъдата е на ВКС и е окончателна

Скъпи приятели и колеги, искам в това нелеко време да отделя един момент, за да честитя 14-тия рожден ден на партия ГЕРБ! Пандемията постави на изпитание не само държавата, но и цялата ни работа. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.  Затова Ви благодаря, че въпреки трудностите не се отказвате и продължавате всеки ден да

Ще ги свалят с дистанционно, за да могат да спират за кратко с автомобил  Да сe върне косото паркиране по ул. “Съборна” и да се поставят пиломати в участъка между кръстовището с “Цар Калоян” до пл. “Св. Неделя”. Устройствата ще позволят на живеещи и работещи на улицата да спират с автомобил за кратък престой