Следете лозите за появата на шарен гроздов молец
10 август 2020
Времето
6417

Определяща за развитието на земеделските култури остава липсата на почвена влага

През следващия седемдневен период развитието на късните земеделски култури ще протича при относително сухо време и температури около и над климатичните норми за първата половина на август.

В Западна България падналите валежи през втората половина от първото десетдневие на август, на места над 20- 30 л/кв. м, подобриха условията за развитието на вторите култури и късните хибриди царевица. През следващия период при късните хибриди царевица ще протича формиране и наливане на зърното. Ранните хибриди приключиха развитието в началото на август. При средно ранните хибриди ще се наблюдава млечна и преход към восъчна зрелост.

В Източна България през първото десетдневие на август отсъстваха валежи със стопанско значение и през следващия период лимитиращ фактор за развитието на късните земеделските култури остава дефицитът на почвена влага. На места в Североизточна България (в Добруджанския район, Провадия), вследствие задълбочаващата се лятна суша, част от царевичните посеви, отглеждани при неполивни условия, няма да бъдат реколтирани, а друга част от тях ще бъде преждевременно силажирана.

През периода при слънчогледа ще се наблюдава масово узряване. В част от източните и южните райони посевите със слънчоглед встъпиха в техническа зрелост по-рано от обичайните срокове.

В края на първото десетдневие на август в западните райони честите валежи повишиха риска за зарази и развитие на късно кафяво гниене по плодовете на овошките и сиво гниене по гроздето.

През следващия период в лозовите масиви се препоръчва да се следи за появата на третото поколение на шарения гроздов молец и при плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 – за винените сортове) да се извърши третиране с инсектициди с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на гроздето: авант 150 ЕК – 0,025% (10дни), децис 2,5 ЕК – 0,3% (7 дни), вазтак нов 100 ЕК – 0,0125% (14 дни), карате зеон – 0,02% (10 дни), релдан 40 ЕК – 0,12% (14 дни), сумицидин 5 ЕК – 0,025% (14 дни), ранер 240 СК – 0,04% (7 дни десертни, 14 дни винени сортове).

Седмична прогноза

Денят ще започне със слънчево време и краткотрайни намалени видимости в Добруджа, които предиобед ще се разсейват.

Следобед от северозапад ще се заоблачи и през нощта срещу петък над страната ще има значителна облачност, без валежи.

Вятърът ще бъде от северозапад слаб. Максималните температури ще бъдат от 14 до 17, по Черноморието до 12.

Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският халф на германския елитен “Вердер” Илия Груев ще се завърне скоро в тренировъчния процес. Това става ясно от изказване на наставника Флориан Кофелт пред вестник “Везер курир”. През миналата седмица Груев получи контузия в глезена по време на едно от първите занимания от лятната подготовка за сезона в Бундеслигата

КЗК разреши на българския търговец на зърно “Меджик Флейм” да придобие “Клас олио”. Собствениците на производителя на олио Кенан и Мерт Йълмаз ще продадат 100% от акциите - общо 500 на стойност 100 лв. всяка, така че цената на сделката е 50 000 лв. Отделно “Меджик Флейм”, собственост на Едуард Багдасарян, ще придобие и фирмата

Групата на Луси Удуърд (Великобритания) няма да успее да участва в джаз феста в Банско заради рестрикции, свързани с COVID-19. Коронавирусът промени няколко пъти програмата на 23-ото издание на престижния музикален форум. Затова и при откриването му организаторът му д-р Емил Илиев обясни, че това е най-изстраданото издание