Започва сеитбата на зимен чесън
18 октомври 2018
Времето
0
14220

Дефицитът на влага е лимитиращ фактор за вегетацията на есенниците

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ

След задълбочилото се засушаване през първата половина на октомври, в края на второто и началото на третото десетдневие се прогнозират валежи и подобрение на условията за изоставащите предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Очакваните валежи ще бъдат решаващи за оцеляването на част от най-рано засетите, покълнали, посеви с пшеница на места в Дунавската равнина (агростанция Бъзовец).

В средата на октомври в голяма част от полските райони липсваше влага в 50-см. почвен слой, а на места в Западна България (агростанция Кюстендил) - и в 100-см. слой. Изключения имаше на места в южните и югоизточни райони (Хасково, Кърджали, Стара Загора, Бургас), където в началото на месеца паднаха валежи със стопанско значение, над 30 л/кв.м.

Сухата и сбита почва на много места в полските райони възпрепятства сезонните почвообработки и по тази причина са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на зимната рапица и на зимните житни култури в Северна България. Следващият период съвпада с оптималния срок за сеитбата на пшеницата в Южна България.

До средата на третото десетдневие на октомври в по-голямата част от полските райони на страната дефицитът на почвена влага ще бъде лимитиращ фактор за протичането на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

Следващият период е подходящ срок за засаждане на зимен чесън. Добри предшественици на чесъна са бобовите култури, доматите, краставиците и тиквичките. Чесънът не понася монокултурно отглеждане. След прибиране на предшественика с основната обработка се внасят минерални торове (на 100 кв.м 4-5 кг суперфосфат, 1-2 кг калиев сулфат, 4-5 кг амониева селитра), а при наличност - и угнил оборски тор. Преди сеитбата на чесън се извършва плитка почвообработка, оформят се лехи и редове. Засаждат се здрави, обеззаразени, скилидки на разстояние 8-10см в реда, на дълбочина 5-6 см.

Седмична прогноза

Облачността в южните и в източните райони бъде значителна, като посъществено разкъсване и намаление на облаците се очаква следобед. Вятърът ще бъде слаб до умерен от изток. Дневните температури ще достигат 19 до 23 градуса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учени от Института за изследвания срещу СПИН в Бадалона, Испания, заявиха, че за пръв път, откакто се прилага антиретровирусна терапия, успели да отстранят напълно ХИВ от кръвта и тъканите на пациенти, съобщи Лайф. Редовният анализ на кръвта у шестима пациенти, на които били присадени стволови клетки, показал,

В интерес на България и на Обединените арабски емирства е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на разговора си със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин

Шофьорът на ТИР, пострадал при катастрофа на Околовръстното шосе на София - близо до разклона за Казичане, е приет в Спешното отделение на столичната болница "Св. Анна" в много тежко състояние. Това съобщиха от лечебното заведение. Има съмнения, че пострадалият е с фрактура на черепа. В момента пациентът се диагностицира. Очаквайте подробности!

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа