Подхранете и почистете овошките преди зимата
11 октомври 2018
Времето
0
11772

Прибираме винените сортове грозде, зимните ябълки и круши

Драгомир Атанасов агрометеоролог

През изминалия период агрометеорологичните условия се определяха от нестабилно и динамично време.

Бяха регистрирани отрицателни минимални температури в някои райони на страната (Кюстендил - минус 1 градус, Казанлък - -2,8 градуса, Добрич - -2, Драгоман - -1,2) и се създадоха условия за образуване на слани и осланяване на недоприбраната зеленчукова и плодова реколта.

В началото на месеца бяха регистрирани валежи, които подобриха почвените влагозапаси и условията за подготовка на площите предвидени за сеитба със зимни житни култури (Велико Търново - 24,6 л/кв.м, Варна - 16,5 л/кв.м, Русе - 13,8 л/кв.м, Разград - 12,6 л/кв.м, Кърджали - 29,9 л/кв.м, Стара Загора - 36,3 л/кв.м, Бургас - 51,8 л/кв.м, Хасково - 55,7 л/кв.м).

През следващия седемдневен период се очаква относително стабилно време, като минималните сутрешни температури ще са над критичните за създаване условия за образуване на слани.

Условията ще са подходящи за земеделските дейности за периода (предсеитбени почвообработки, дълбока оран, сеитба на пшеница и ечемик, гроздобер). Вероятност за валежи се очаква в края на периода в югоизточните райони на страната.

През периода текат агротехнически срокове за сеитба на обикновена зимна пшеница и зимен ечемик за Северна и Южна България.

До средата на октомври приключва прибирането на винените сортове грозде, зимните круши и ябълки. При овошките през периода се извършва дълбока оран и внасяне на оборски, фосфорни и калиеви минерални торове. Прави се почистване на короните на дръвчетата от изсъхнали клони и листа, мумифицирани плодове, които са източник на зарази и болести. Времето е подходящо за засаждане на млади овощни дръвчета.

Седмична прогноза

Облачността в южните и в източните райони бъде значителна, като посъществено разкъсване и намаление на облаците се очаква следобед. Вятърът ще бъде слаб до умерен от изток. Дневните температури ще достигат 19 до 23 градуса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Симптомите са едни и същи - болки в гърлото, суха кашлица, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите и ставите Първите случаи на класически грип се очакват през ноември, а епидемия - в края на януари, началото на февруари. Това прогнозират епидемиолозите у нас. Картината не се различава от традиционната всяка година.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа