Близки до нормата температури ще поддържат в покой есенните посеви
13 декември 2018
Времето
0
2223

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. В по-голямата част от страната те ще се определят от температури близки до климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви. Изключения се очакват в част от Югоизточна България и по Южното Черноморие. В тези райони през втората половина от периода се прогнозират по-високи средноденонощни температури, близки до биологичния минимум необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата .

В края на второто десетдневие на декември при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази: поникване, 2-3 лист и начало на фаза братене. Малък е делът на зимните житни култури встъпили във фаза братене, в която растенията успешно зимуват. Гъстотата на посевите е неравномерна. При пшеницата тя варира от 300 до 550 растения на км. м. Средната височина на братилите растения е 15 см.

При рапицата ще преобладава 4-5 лист. В подходяща фаза за зимуване, фаза розетка, са предимно най-рано засетите, в началото на септември, посеви (агростанциите Новачене, Пловдив).

Очакваните валежи през периода ще подобрят есенните влагозапаси в 50 и 100 см почвен слой. В края на есента, след падналите повсеместни валежи, на много места в страната почвените влагозапаси в 100 см слой са достигнали нива над 85% от ППВ. По-ниско, под 75% от ППВ, е нивото на влагозапасите в част от югозападните и източните райони (агростанциите Кюстендил, Царев брод, Долни Чифлик).

Второто десетдневие на декември е подходящ срок за предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др) в южните райони на страната. Продукцията от засетите в края на есента моркови се реколтира месец по-рано в сравнение с тази - от пролетната сеитба. Семената на морковите се сеят преди трайното понижение на температурите, за да се изключи възможността те да поникнат до началото на зимата. Подходящи за отглеждане на моркови са леките, структурни и пропускливи почви (наносни, глинесто-песъкливи, структурните черноземи). На по-големи площи се препоръчва редова сеитба през 10-12 см, на дълбочина 1,5-2 см. На малки площи сеитбата може да се извърши разпръснато при посевна норма 1-1,5 г /1кв. м.

Седмична прогноза

В понеделник минималните температури ще бъдат от минус 1 до плюс 4 градуса, по Черноморието до 8. Преди обед в западната половина от страната валежите временно ще спират, на изток ще бъде дъждовно.Покъсно през деня отново над страната ще завали дъжд и сняг. През нощта в южните и източни райони ще се образува снежна покривка.Ще духат до умерени северзападни ветрове. Максималните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса, на изток до 9.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа