Честите превалявания ще затруднят оранта и сеитбата
30 март 2020
Времето
2430

Вегетацията при зимните житни култури и рапицата ще протича със забавени темпове

Драгомир Атанасов, агрометеоролог

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от ниски за сезона температури, под биологичния минимум необходим за нормалното протичане на вегетационните процеси при земеделските посеви от есенни култури.

Регистрираните отрицателни минимални температури от минус 1-2 градуса, създадоха в различна степен опасност от допълнително измръзване при цъфналите овощни видове. В Западна и Централна България паднаха валежи между 20-40 л/кв.м. В тези райони се образува и снежна покривка с височина 10-20 cм, което доведе до увеличаване на почвените влагозапаси и преовлажнение на горните почвени слоеве.

През следващия седемдневен срок се прогнозира постепенно повишение на средноденонощните температури и стойности около биологичния минимум, при които протича вегетацията при зимните житни култури и рапицата.

При тези температурни условия вегетацията ще протича със забавени темпове и преминаване към следваща фаза от фенологичното им развитие не се прогнозира. През седмицата при пшеницата ще се наблюдава масово братене.

В някои райони на Североизточна България (агростанции Долни чифлик, Силистра) е регистрирано начало на вретенене. Рапичните посеви се намират във фаза образуване на разклонения. Критични минимални температури за овощните видове, намиращи се във фаза цъфтеж и разпукване на пъпките, не се прогнозират.

Честите превалявания и прогнозираните значителни валежи в самия му край на седмицата, в съчетание с преовлажнения орен почвен слой, главно в централните и западни райони на страната, ще възпрепятстват сезонните агротехнически дейности - почвообработка и сеитба на площите със слънчоглед. През периода тече агротехническият срок за сеитба на слънчоглед в Северна България.

Седмична прогноза

Денят ще започне със слънчево време и краткотрайни намалени видимости в Добруджа, които предиобед ще се разсейват.

Следобед от северозапад ще се заоблачи и през нощта срещу петък над страната ще има значителна облачност, без валежи.

Вятърът ще бъде от северозапад слаб. Максималните температури ще бъдат от 14 до 17, по Черноморието до 12.

Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Увеличение има и при свинското, на едро стигна 9,90 лв. заради свит внос от Испания и Германия През изминалата седмица плодове и зеленчуци поскъпнаха с над 20%. Недостигът е основната причина за увеличение на цените, тъй като доставките, основно тези от Турция, са затруднени заради блокадите по границите

От днес подават документи електронно, 5 дни след одобрение получават парите Всяка фирма, която е отчела спад на приходите с 20% през март спрямо същия месец на 2019 г., ще може да кандидатства от днес за държавна помощ по схемата 60/40, с която да запази работниците си, реши в понеделник правителството. За подпомагането са предвидени 1 млрд. лв

Със сняг още на 1 април започва новият месец, а в много от районите на Западна България ще се образува и снежна покривка. Максималните температури в началото на месеца пък ще са от порядъка до 5-6 градуса. Това е любимата температура на коронавируса Covid-19, обявиха учени от Хонгконг. Той e нaй-aктивeн при тeм- пeрaтурa oт oкoлo 4 грaдуca пo