Пазете царевицата от стъблопробивача
15 юли 2019
Времето
4149

Остава опасността за нападение от плодовите червеи

Драгомир Атанасов агрометеоролог

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от неустойчиво време с превалявания. Вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат при температури близки до климатичните норми.

При посевите с царевица, в зависимист от продължителността на вегетационния период на хибридите, ще наблюдаваме цъфтеж, изсвиляване и потъмняване на свилата, формиране на зърното.

При слънчогледовите посеви ще протичат фенофази цъфтеж и наливане на семената. При овощните видове ще започне нарастване на плодовете, а при някои по-ранни сортове (праскови, сливи, ябълки) ще протича и узряване.

През периода щети по царевицата нанася царевичния стъблопробивач. При овощните култури остава опасността зат нападение от плодовите червеи. В лозовите масиви се извършва колтучене и зелено кършене.

Възможности за сезонни агротехнически дейности - растително-защитни пръскания при трайните и зеленчукови култури, прибиране на зърното от пшеница, ще се създават в средата на периода, когато се очаква условията да се определят от по-сухо време.

Седмична прогноза

В сряда Ще остане горещо. Облачността ще се увеличава. Следобед в Западна и в Северна България ще прегърми, с условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от западсеверозапад. Максималните температури ще бъдат от 32 до 37 градуса, по Черноморието 30 .

Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че не омаловажава кризата с изтичането на данните на НАП и се извинява на българските граждани, чиято информация е била разпространена, но твърденията на БСП за катастрофични последици са неверни. Няма оправдание за пробива в базата данни на НАП, заяви той от парламентарната трибуна в отговор на

Преразглеждането на наказанието на Кубрат Пулев е първа точка от дневния ред на спортната комисия на щата Калифорния за 22 юли 2019 г. Това съобщи бТВ. Българският боксьор трябва да бъде изслушан, след като през май получи санкция от същия орган. Тогава от комисията решиха лицензът на Кобрата за Северна Америка да бъде отнет до 23 септември, т.

Руините от старинна джамия от 7-ми или 8-ми век бяха открити в пустинята Негев в южната част на Израел, съобщиха Ройтерс и ДПА. "Руините от малка джамия, построена през 7-ми или 8-ми век, са рядка находка навсякъде по света, особено в района, който се намира северно от град Беер Шева, където подобни сгради по-рано не са откривани - заявиха