Топлото време ще събуди овошките
18 февруари 2019
Времето
8514

Следете за вредната дейност на полската полевка и на презимувалите ларви на обикновения житен бегач

Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ

През следващият седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури. В края на второто десетдневие, в полските райони, отново се прогнозират средни денонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

При пшеницата и ечемика, в южните и югоизточните райони, ще се създават условия за забавена вегетация. Вследствие наднормените февруарски температури, част от зимуващите във фаза поникване посеви формираха 1-2 лист. На места се наблюдава увеличение на делът на зимните житни култури във фазите трети лист и братене (агростанция Николаево).

В полските райони, при овощните култури, излезли от принудителен покой, ще протича набъбване, а при част от раноцъфтящите костилкови видове (бадем) в Южна България - и разпукване на пъпките.

В края на периода се очаква понижение на температурите, но критични минимални стойности за земеделските култури не се прогнозират.

През повечето дни от седмицата условията ще бъдат подходящи за резитби в лозовите и овощните масиви и за зимни растително-защитни пръскания при овошките. На места в Западна България, Горнотракийската низина и в крайните източни райони, където през първата половина на февруари валежите бяха под 9-10 л/кв.м, условията ще позволяват извършване на някои агротехнически дейности - подхранване на есенниците с азотни торове, предсеитбени обработки и сеитба на ранните пролетни култури - фий, овес, грах, ечемик.

През третото десетдневие на февруари при зимните житни култури трябва да се следи за вредната дейност на успешно презимувалите ларви на обикновения житен бегач и за числеността на полската полевка.

Ларвите на житния бегач причиняват повреди по вегетативните части на растенията. Прагът на икономическа вредност (ПИВ) при зимните житни култури във фазите трети лист и начало на братене е 5 ларви на кв. м.

Срещу полската полевка химическа борба (използват се готови примамки Родекил) се провежда при ПИВ повече от 1 активна колония/дка.

Седмична прогноза

Във вторник в ниските части на Дунавската равнина, по Черноморието и на места в Тракия ще има мъгли и ниски облаци, които следобед ще се разсейват. Максималните температури в тези райони ще са от 8 до 11 градуса. В останалата поголяма част н астраната времето ще бъде слънчево и почти тихо с дневни температури от 11 до 16 градуса.

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изпълнителката Михаела Филева отрече слуховете от последните дни, че има връзка с най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Много медии разпространиха новината, че Григор се е разделил с Никол Шерцингер и я заменил именно с българската певица.  "Тъй като през последните няколко дни телефонът ми не спира да звъни,

Станимир Илчев пише речник за чуждиците в езика, Антония Първанова извървя Камино Точно 10 години след излизането им от властта те все още са актуални. Толкова ярки имена влязоха в политиката с царя и партията му НДСВ, че продължават да бъдат търсени и днес. Къде са някои от най-известните лица от царско време?

Италианските власти наложиха глоба на авиокомпаниите "Райънеър" и "Уизеър". Те ще трябва да платят общо 4 милиона евро, съобщава bTV. Причината за това е политиката им за заплащане на ръчния багаж. От 1-ви ноември миналата година насам, той се заплаща, като таксата за чанта стига до 50 лева. Според авиокомпаниите,