Подходящи условия за прибиране на зърното
13 юли 2020
Времето
0

Вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове

Дукена Жолева,
агрометеоролог при НИМХ

През повечето дни от следващия седемдневен период 13-19 юли развитието на земеделските култури ще протича при температури, близки до климатичните норми. А на много места в Западна България и при наличие на добри и много добри влагозапаси в 50 и 100 см почвен слой (над 80% от ППВ) - следствие от падналите значителните валежи в края на юни и през първата седмица на юли.

В част от южните и източните райони (Сандански, Пазарджик, Разград, Бургас), където падналите валежи през последните две седмици са без стопанско значение, под 5-6 l/кв. м, на места нивото на влагозапасите в 50 см слой е ниско - под 60% от ППВ (агростанция Сандански). През периода валежи не се очакват и в част от тези райони ще налага прилагане на подходящи поливни норми при пролетните и зеленчуковите култури.

До края на второто десетдневие на юли вегетацията на пролетниците ще протича с ускорени темпове.

При царевицата, в зависимост от ранозрелостта й, ще се наблюдават фазите: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевица ще се осъществява наливане на зърното, а в края на периода на отделни места в южните райони ще се наблюдава и начало на фаза млечна зрелост.

При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на семената.

При соята и полския фасул ще се наблюдава образуване на бобове, при памука - начало на фаза цъфтеж, при ориза - фаза вретенене.

През периода условията в по-голямата част от страната, с изключение на места в западните райони, ще бъдат подходящи за прибиране на зърнената реколта.

Към момента получените средни добиви от пшеница са в широки граници - от 100-200 кг/дка в част от източните райони до 500-600 кг/дка на места в Централна и Северна България. От ечемика по-високи добиви - до 520 кг/дка (агростанция Пазарджик) са регистрирани на отделни места в Горнотракийската низина. Една от причините за ниските добиви от зимните житни култури е продължителното пролетно засушаване.

През второто десетдневие на юли при овощните култури не трябва да се подценяват растителнозащитните пръскания срещу второто поколение плодови червеи, които причиняват масово червясване на плодовете.
При лозите трябва да продължат третиранията срещу маната (за опазване на младия прираст), оидиума (брашнеста мана), а при ранните сортове грозде - и срещу сивото гниене. За едновременна борба срещу трите болести по лозата са регистрирани фунгицидите; Кабрио Топ - 0,2%, Куадрис - 0,075%, Шавит Ф72 ВДГ - 0,2%.

Седмична прогноза

В сряда слабо ще се затопли, но дъждовете с летен характер ще продължават. На фона на значителна облачност има условия за гръмотевични бури

в централните и източни райони.Интензивни валежи ще обхващат следобед Източна България.

Вятърът ще бъде от северозапад слаб " скорости до 5 м/с".

Макс. температури от 23 до 28 градуса.

Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Шоуто на Николаос Цитиридис” - късното вечерно предаване на Би Ти Ви, излиза в летен отпуск, а на негово място телевизията ще излъчи нов медицински сериал. “Добрият доктор” е историята на млад хирург, който е дете чудо с вроден аутизъм и синдром на саванта. Това е рядко състояние, при което хора с умствени увреждания, включително и с аутизъм

77 са новозаразените с COVID-19 у нас, което е със 134 по-малко от вчера. Това сочат данните на Единния информационен портал. През последното денонощие са направени общо 1198 PCR-теста. Към момента у нас са потвърдени общо 7252 случая на новия коронавирус, като от тях 3665 са активни. Излекуваните лица са 3319

“Сърцето ми е тук” - патриотичният проект, в който читатели ни показват своите любими кътчета у нас, продължава. Стотици вече се включиха с него със свои кадри. Сред тях е и Невена Бориславова, която ни изпрати снимка от Банкя. “Спокойствие край Банкя. Старият язовир, в който навремето някои играеха и водна топка, пресъхна