Очакваните валежи ще са нужни за посевите
25 май 2020
Времето
5805

Условия за растителнозащитни пръскания ще има през втората половина на периода

Драгомир Атанасов

агрометеоролог при НИМХ

През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от динамично време, съчетано с неблагоприятни за земеделските култури метеорологични явления. Регистрираните градушки и суховеи причиниха повреди от нараняване и увяхване в различна степен по посевите и трайните насаждения.

В резултат на падналите валежи в края на периода, се подобриха почвените влагозапаси в Северозападна България и в някои райони на Централна Северна България.

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земеделските кулктури ще протичат при температури близки до нормата, а в някои котловинни полета - и под нормата за месеца. Прогнозираните чести превалявания, с локален характер, през първата половина на периода, на много места в страната ще подобрят почвеното овлажнение и ще осигурят необходимата вода за растенията в момента.

През периода при пшеницата ще протичат фазите цъфтеж, формиране на зърното и млечна зрялост. По време на формиране на зърното житните растения имат повишено водопотребление. При царевицата и слънчогледа ще продължава процесът на листообразуване. При овощните видове ще се наблюдава наедраяване на плодовете и завръзите, а при ранните череши - масово узряване на плодовете. При лозата ще протича отделяне на реса и цъфтеж. В рапичните посеви ще се наблюдава преминаване на цъфтежа и начало на узряване.

Остава опасността от градушки, но вероятността за нанасяне на щети по земеделските култури е малка, поради прогнозираната ниска интензивност на явлението. Условия за растителнозащитни пръскания и агротехнически мероприятия ще има през дните от втората половина на периода.

Седмична прогноза

В сряда над стараната ще има значителна облачност. Денят ще започне с превалявания в западните райони. Над Западна и Северна България ще

прониква хладен и влажен въздух. Следобед на много места ще вали и гърми, с условия за гръмотевични бури. В западната половина от страната са възможни и градушки.

Вятърът в ниските места ще бъде от изтокюгоизток до умерен * 7 м/с *, а във височина от запад.

Максимални температури ос т 24 до 30, по Черноморието до 23.

Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Илон Мъск и приятелката му Граймс промениха странното име, което първоначално бяха решили да дадат на новородения си син, а именно X ? A-12, съобщава dir.bg. Това хвърли последователите на двойката в социалните мрежи в голямо учудване. В своя публикация след раждането на сина си певицата Граймс бе пояснила значението на всеки символ в името: X -

Той ще я внесе в парламента преди второто четене на закона за промяна на данъка 164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той. Подкрепя го и “24 часа”. Тамбуев смята да внесе петицията в парламента преди

В ареста в неделя с прокурорско разпореждане е бил задържан за 72 часа 22-годишен от Мездра. Венцислав Йоханов бил арестуван след подаден сигнал до полицията от 15- годишно момиче. Девойката заявила, че била пребита и изнасилена от своя познат в апартамента му в железничарския град, казаха от ОД на МВР във Враца