Не се очакват критично ниски температури
23 април 2019
Времето
4230

Посевите и лозовите масиви са застрашени от поява на неприятели

Дукена Жолева

агрометеоролог при НИМХ

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят неустойчиво и хладно за сезона време. Не се очакват критични минимални температури за земеделските култури. Очакваните валежи, до средата на третото десетдневие на април, ще поддържат добро нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве, което е предпоставка за нормалното поникване и листообразуване при засетите посеви със слънчоглед и царевица.

Падналите повсеместни валежи през второто десетдневие на месеца надвишиха на много места в страната 35-40 л/кв.м (Ловеч, Плевен, Свищов, Разград, Шумен, Добрич, Елхово, Бургас). Това доведе до съществено повишение на влагозапасите в 50-cм почвен слой. Тези валежи, след формиралото се ранно пролетно засушаване, бяха решаващи за преодоляване дефицита на влага при есенните посеви в по-голямата част от полските райони на страната.

През периода при рапицата ще се наблюдава цъфтеж и формиране на репродуктивните органи. При пшеницата ще протича масово вретенене. При част от посевите ще се осъществява преход от вретенене към изкласяване. През този период при пшеницата трябва да се следи за появата и вредната дейност на житната дървеница, обикновената житна пиявица и пшеничния трипс.

През последните дни от периода се прогнозира съществено повишение на температурите. В края на третото десетдневие почвените температури в 10-см слой в равнинните райони ще бъдат с подходящи стойности за сеитбата на топлолюбивите пролетни култури (памук, фасул, фъстъци, дини, пъпеши).

В края на периода валежи не се очакват и условията ще бъдат подходящи за следцъфтежни пръскания при овошките.

В лозовите насаждения в края на април започват да вредят акарите. Лозовата краста се причинява от ериофиден акар. Повредите от този неприятел са характерни - по листата на лозата се наблюдават полузатворени гали, които от долната страна са покрити с бял памукоподобен налеп.

Първото пръскане срещу причинителя на лозовата краста се прави в края на април, а второто - седмица по-късно с регистрираните акарициди: Аполо 50 СКЦ 0,04%, БИ 58-0,15%, Нисоран 5ЕК - 0,05%, Саймант 20 ВП - 0,05%, Ортус 5 СК - 0,05%.

Седмична прогноза

В петък минималните температури ще бъдат от 4 до 8 градуса. Предиобед ще има временно разкъсване на облаците, като главно над централните и над източните райони ще превали слаб дъжд.Следобед облаците ще се увеличават и над цялата страна ще превалява. Вятърът ще бъде от северозапад север. Максималните температури ще бъдат от 13 до 18 градуса.

Отговор:Цезалпинията е от друг свят! Носи красиви имена, като „райска птица“ или „гордостта на Барбадос“ например. Растението е изключително топлолюбиво и сухоустойчиво. А точно тук се крие тайната за...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Певецът направи голям концерт в зала 1 на НДК, която бе напълно разпродадена Георги Христов пя за първи път в София от 2015 г. Концертът се състоя на 23 април в зала 1 на НДК и бе напълно разпродаден седмици по-рано. Заради големия интерес популярният изпълнител пусна допълнителни билети, освобождавайки местата в оркестрината,

l Строителната компания потвърди автентичносттана документите. Дали ги на икономическа полиция l Прокуратурата: Не сме искали, нито сме възлагалина други органи да изискват подобни списъци 413 сделки с имоти и 416 имена на купувачи - това е реалният, пълен списък на продадените от строителната компания “Артекс” апартаменти и гаражи за периода

Реджо Емилия стана първият град в Италия, който въведе официално трети пол, или gender free, на територията си. Със специален протокол кметството разреши поставянето на табелки “неутрален” на тоалетните до тези за жени и мъже в сградите си. Разрешава се и въвеждането на опцията “друг” освен тези за мъж и жена във всички въпросници и анкети,