Измръзнали картофени растения

Въпрос изпратен от: Christova

Рубрика: Зеленчуци

Здравейте, В началото на седмицата имаше мраз и листата на картофените насаждения измръзнаха, за Германия става дума. Изглеждат като попарени с вряла вода. Има ли шанс да се оправят ида станат картофите или да ги вадя и садя нови? Благодаря Ви!

Български фермер отговаря: Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.

пръскане на домати

Въпрос изпратен от: Marianka

Рубрика: Зеленчуци

Пръсках домата с Шавит и след това се появиха бледокафяви жълтеникави петна по листата. На какво се дължи това?

Български фермер отговаря: Петната може да се следствие на предозиране, както и на неправилна употреба на продукта, ако се предположи, че той е причината. Петната могат да са причинени още от вредители, дефицит на хранителни елементи, неблагоприятни фактори и др. Шавит не е регистриран за употреба при домати. Използва се основно при овощни и лозя.

Старо лозе

Въпрос изпратен от: RAYNA

Рубрика: В лозята

Здравейте! Опитвам се да поддържам старо лозе на около 40 г. Последните 2 години тръгва много добре, но след леко наедряване на зърната за много кратко време започват да изсъхват заедно с чепките. Напоследък го пръскам с РИДОМИЛ ГОЛД и НУРЕЛЕ против листозавивачката. Сега го изрязах душмански, пъпките започнаха да набъбват. Уместно ли е сега да го напръскам и с какъв препарат?

Български фермер отговаря: Смята се, че причина за съхненето по чепките е нарушеното съотношение между елементите калий, калций и магнезий. За да се намалят загубите от съхненето на чепките, лозите могат да се пръскат една седмица преди цъфтежа с Калциев хлорид - 0,5% или с Магнезиев хлорид - 0,5%. При спиране на растежа на леторастите и в началото на узряването лозите се пръскат с Магнезиев сулфат - 0,5%. С работния разтвор трябва добре да се напръскват листата и гроздовете. Третирането да се провежда рано сутрин, привечер или след дъжд, когато влажността на въздуха е по-висока. Пръскането на лозята срещу маната допринася за намаляване на загубите от съхненето на чепките и гроздето.

Какъв сорт е?

Въпрос изпратен от: kircho007

Рубрика: В лозята

Видях снимка на дунавска гъмза/тук в сайта/. Листата и бяха оцветени в червено. Имам подобна лоза/винена/, наесен листата и също стават червени. Има ли друг такъв сорт/винен-червен/, чиито листа да стават червени наесен?

Български фермер отговаря: На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.

Ябълки Муцу

Въпрос изпратен от: rediana

Рубрика: Агробизнес

Здравейте. Имам ябълки Муцу,много добре балансиран вкус,но тази година ябълките нямат захарност и са блудкави. Каква е причината ?

Български фермер отговаря: По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през вегетацията, както и от грижите, които са положени за дървото, а също и от момента на беритба. Недостатъчната захарност може да е в резултат от по-малко слънце, както и от някои болести, които водят до промяна на консистенцията на месото и съответно до вкусовите му качества.

Младо вино

Въпрос изпратен от: ivankaynarov

Рубрика: В лозята

Слага ли се в червеното вино серниста киселина, след като се източи от джибрата, или не ? Ако се слага, каква е пропорцията, т.е. колко грама от сернистата киселина на колко вино ?

Български фермер отговаря: Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис варират от 5 до 8 г за 100 кг гроздова каша, респективно за 100 л мъст. Ако температурата по време на гроздобера е ниска, трябва да се използват ниски дози - 5-6 г за 100 кг грозде или 100 л мъст. Подходящи форми серен двуокис за ползване при домашни условия са сернистата киселина и калиевият метабисулфит. Сернистата киселина е безцветна течност с остра задушлива миризма и съдържа средно около 5-6% серен двуокис. Тя обаче е нестабилна и от нея непрекъснато се отделя серен двуокис, което налага да се съхранява в добре запушени съдове. Освен тва при боравене с нея трябва да се внимава, защото отделящият се серен двуокис може да предизвика задушаване. Необходимото количество серниста киселина се определя от количеството на гроздето /гроздовата каша или мъстта/, които ще се сулфитират. Пример: Ако трябва да се внесат 8 г серен двуокис за 100 кг каша или за 100 л мъст при концентрация 5%, се прави следното изчисление: разделя се определената доза от 8 г на концентрацията 5% и се получава 1,6, което се умножава по 100 и се получава количеството серниста киселина в мл за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст - това е 160 мл серниста киселина. Калиевият метабисулфит е бяло кристално вещество - той съдържа 50% серен двуокис. Затова при определяне на дозата се взема два пъти по-голямо количество. Пример: Ако сме определили доза от 6 г серен двуокис за 100 кг гроздова каша или 100 л мъст, за сулфитиране ще вземем 12 г калиев метабисулфит. Сулфитирането става, като като калиевият метабисулфит първо се разтвори в малко вода или мъст, след което се внася в кофа, пълна с мъст. Разбърква се добре и се излива в съда с кашата или мъстта. Размесва се чрез бъкане или претакане. Внимание! Серниста киселина може да се набави от винарски предприятия или от специализирани магазини. Калиевият метабисулфит - от специализирани магазини. Кога се използва серниста киселина в гроздовата каша Сернистата киселина се употребява за бистрене и стабилзиране на виното. Когато се използва за влагане в кашата или мъстта, определеното количество първо трябва да се внесе в кофа с мъст. Разбърква се добре и се налива в гроздовата смес. Когато сернистата киселина се внася в гроздова каша, размесването трябва да става чрез претакане - от канелата на кацата се изтака мъст и се връща върху кашата. Претакането да продължи, докато цветът на мъстта се измени - т.е.избледнее. Когато се сулфитира мъст, размесването да става чрез разбъркване с дървена пръчка.

Пукане на зърната на гроздето

Въпрос изпратен от: ivankaynarov

Рубрика: В лозята

На какво се дължи пукането на зърната на гроздето през този месец юни? Искам да уточня - зърното е пукнато, без по него да има какъвто и да било налеп или други следи на оидиум. С какво трябва да се пръска при това положение?

Български фермер отговаря: Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва да се каже, че то е преодолимо. Т.е. не бива да бъдат обвинявани някои сортове, че имат тази склонност. Опитът е показал, че вследствие на повече влага, първо се напукват зърната на едрозърнестите сортове, и то тези, които имат светла окраска. В по-малка степен се напукват зърната на тъмно оцветените сортове. Във фаза прошарване и малко след това можете да си позволите едно-две пръскания на лозите и асмите с торове. Те трябва непременно да съдържат калций, защото именно този елемент подобрява здравината и еластичността на тъканите.

Пръскане на овошки

Въпрос изпратен от: ivankaynarov

Рубрика: Овошки

С какво се пръскат овошките през месец юни?

Български фермер отговаря: Въпросът ви е много общ, затова Ви препоръчваме да прочетете препоръките на агрометеоролога, публикувани в нашия сайт. Ето и линк към публикацията: www.bgfermer.bg/Article/ArticleId/7483383

Нощен пакостник

Въпрос изпратен от: Anton

Рубрика: Овошки

В новопосадената овощна градина нощно време идва някакво животно и си остри ноктите в стъблата на фиданките.При това действие им смъква кората и те увяхват.Как да се справя с тази ситуация?

Български фермер отговаря: За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като дългоушковците не понасят миризмата ? и дори няма да докоснат нежната кора на дървото. Препоръчва се също при белосването на овошките през есента или зимата в разтвора да се добави фенол (карболова киселина) – при зайците тя се асоциира със смъртта и те няма да доближат белосаните дървета в продължение на месец, че и повече. Мишките обаче не са толкова претенциозни и е по-добре за обвием стволовете на овошките със специална пластмасова мрежа със ситна структура. По този начин ще опазим дървото в продължение на почти целия му живот

Кактуси

Въпрос изпратен от: krista

Рубрика: Цветя

Каква е разликата между кактусите?

Български фермер отговаря: Най-лесният отговор, който можем да дадем, се отнася до произходния център на самите видове кактуси. Кактусите от пустинята имат едни изисквания - малко и рядко поливане, много слънце, висока температура. Докато тези от тропическия пояс се нуждаят от съвсем различен режим - повече вода, по-висока въздушна влажност, само сезонно засушаване. Всички кактуси цъфтят по-често през нощта, защото тогава условията за опрашване са по-благоприятни. Не са малко и тези, които се обсипват с изобилие от цветове, например великденчето. Голяма част от кактусите не понасят ниски температури, но има и такива, които издържат нашите зими. Опуницята се смята за инвазивна, колкото и чудно да звучи. Разликите между кактусите са толкова много, че ще е трудно да ги изброим всички. Основното, което трябва да запомните, е, че произходът е най-важен.
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Джип се удари в първия вагон пътнически влак на сигнализиран жп прелез между гарите Левски и Пордим. Вагонът е дерайлирал, съобщават от БДЖ и от Националната компания "Железопътна инфраструктура". С композицията са пътували 105 души. Няма пострадали пътници и персонал от влака. На място се извършват огледи и следствени действия

Американски компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в България и са готови да засилят присъствието си в страната. Това стана ясно по време на видеоконферентна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Петя Аврамова с посланика на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа

Антикварната колекция на Васил Божков, която се съхранява в Националния исторически музей, както и всички действия на музейните работници, свързани с нея, се заснемат с видео 24 часа в денонощието, обясниха служители на НИМ. Тези записи ще бъдат предоставени в съда и така категорично ще докажат, че твърденията на самия Божков за откраднат негов