1 710,6 хил. тона пшеница и 459,1 хил. тона ечемик са добити в страната по данни на земеделското министерство към дата 02-и юли. Това сочи седмичният оперативен анализ за основните земеделски култури. 

Вследствие на повече реколтирани площи през
последната седмица, количествата надхвърлят с 6,9% повече тона при пшеницата и 3,8% при ечемика спрямо отчетените по същото време на 2019 г., се коментира в отчетния документ. Средният добив е съответно с 29,7% по-малко при пшеницата и 13,5% при ечемика.

Значително е изменението при маслодайна рапица, където при съществено по-малък размер на реколтираните площи и по-нисък среден добив до момента производството е с близо 58% под миналогодишното. Жътвата на ръж и тритикале все още е в начален етап, като са прибрани респективно 40 тона и 1 589 тона.

През първата седмица на новата 2020/21 пазарна година през Пристанище Варна са изнесени 22,5 хил. тона ечемик, а товари с пшеница и рапица все още не са преминавали. По същото време на миналия сезон не е отчетен експорт на трите култури през порта. 

През последната седмица не е отчетен износ на царевица и слънчоглед. 

Цени на зърнени и маслодайни култури 

Към 1 юли 2020 г. средните изкупни цени на пшеница и ечемик за страната се понижават в рамките на 7,7% - 10,3% на седмична база, което е нормално за този период на годината, когато стартира новият пазарен сезон за есенниците.

През последната седмица се появява предлагане и на рапица, на средна цена от 690 лв./тон. При царевицата се наблюдава леко седмично намаление на цената с 1%, докато тази на слънчогледа остава без промяна. 

Като цяло, цените на основните зърнени и маслодайни култури се движат с между 3,3% и 9,9% над нивата отпреди една година, като най чувствителен ръст е налице при слънчогледа. Единствено хлебната пшеница е поевтиняла спрямо година по-рано, с 1%.

Площи и производство на тютюн

Плодотворна втора поред година посрещат тютюнопроизводителите в страната, въпреки по-малкото засети площи. Отсега чудесни са изгледите като до момента са прибрани с 67% повече спрямо година по-рано тютюн тип „Ориенталски“, или 674 тона.  Продължава и реколтирането на площите с тютюн тип „Бърлей“, като от 50 ха са добити 20 тона. 

Повече за развитието на тютюнопроизводството у нас четете в следващия брой на в. Български фермер.