Сладките картофи и ямс (наричан още мексикански сладък картоф) често се бъркат, но те са различни култури. Ямсът, роден в Африка и Азия, има груба, подобна на кора външност, докато сладките картофи, родени в Америка, имат гладка кора. Въпреки произхода си, по-голямата част от днешното световно производство на сладки картофи идва от Китай.

Според Tridge, през 2023 г. Китай е отговорен за около 55% от световното производство на сладки картофи, произвеждайки над 50,8 милиона тона. Голяма част от тази продукция се консумира на вътрешния пазар, като храна или за промишлени цели, като производство на алкохол и фураж за животни.

Голяма част от производството на сладки картофи в Китай е концентрирано в окръг Лианченг, който произвежда около 80% от националното производство, според Форума за сътрудничество между Китай и Африка. Известен като „столицата на сладките картофи", икономиката на Лианченг е до голяма степен съсредоточена върху тази култура, като дейностите варират от малки семейни преработвателни цехове до големи износители, работещи в областта на електронната търговия.

Въпреки доминиращата роля на Китай в световното производство, по-голямата част от сладките картофи, продавани на американските пазари, се произвеждат на място. Данните на Световната институция за интегрирана търговия показват, че през 2023 г. САЩ са внесли около 45 000 тона сладки картофи, от които 32 000 тона от Китай. Statista обаче съобщава, че през същия период американските ферми са произвели над един милиард тона, което значително надвишава вноса.

Северна Каролина остава водещата в производството, като съставлява над 60% от общото производство на сладки картофи в САЩ, според National Beef Wire. Калифорния и Мисисипи заемат съответно второ и трето място.

В САЩ се отглеждат няколко сорта, включително Jewel, Beauregard, Red Garnet и Japanese Murasaki. Сортовете Jewel и Beauregard с оранжева месеста част обикновено се използват за пюрета и пайове, докато сортът Murasaki с лилава кора се предпочита за пържени продукти поради по-твърдата си текстура.

При избора на сладки картофи за продажба на дребно или преработка, еднаквият размер и еднородният цвят се считат за показатели за оптимално качество и потенциал за съхранение.