Дори прясното месо може да се получи жилаво и безвкусно, ако се маринова неправилно. Предлагаме ви няколко доказано добри рецепти за марината за свинско.
1. Марината от лук с оцет
Най-популярната и проста рецепта.
Ще имате нужда от: 1 кг лук, 3 суп. лъж. оцет, щипка захар, половин чаша вода, 2 ч. лъж. сол, смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне: Нарежете лука, смесете със захарта, солта и черния пипер. Добавете студена вода, оцет и разбъркайте. Мариновайте свинското с лук в оцета за поне 5 часа.
2. С майонза и лук
Месото е пържено и много ароматно.
Продукти: 1 кг лук, 300 мл майонеза, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 суп. лъж. зърна кориандър, щипка захар, 2 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Нарежете лука на дебели пръстени, добавете захар, сол, кориандър и смлян черен пипер. Оставете сместа да кисне 5 минути, добавете майонеза и разбъркайте.
3. Лимонена марината
През първите 2 часа свинското месо може да се маринова при стайна температура.
Ще ви трябват: 2 лимона, 1 кг лук, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 чаша минерална вода, 2 ч. лъж. сол, щипка захар.
Приготвяне: Попарете лимоните с вряла вода и ги нарежете на дебели кръгчета. Нарежете лука, добавете сол, захар, смлян пипер и нарязаните лимони. Разбъркайте и добавете студената вода.
4. От киви и лук
Не можете да мариновате в киви дълго време, в противен случай месото ще омекне прекалено много.
Съставки: 800 г лук, 2 киви, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 чаша вода, смлян черен пипер, 2 ч.лъж. сол, 0,5 ч.лъж. захар.
Приготвяне: Обелете и нарежете лука и кивито на произволни парчета. Добавете сол, захар, смлян пипер и оставете за 5 минути. Разбъркайте, прибавете лимоновия сок и студена вода.
5. Арменска марината
Апетитна рецепта за барбекю, направо от слънчева Армения.
Ще имате нужда от: 1 чаша слънчогледово масло, 600 г лук, 1 суп. лъж. смлян кориандър, 1 ч. лъж. хмел-сунели, 0,5 ч. лъж смлян червен пипер, 2 ч. лъж. сол, щипка захар.
Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на дебели пръстени, добавете сол, смлян черен пипер, хмел сунели и захар. Добавете масло, кориандър и разбъркайте.
6. Пикантна, с аджика
Най-вкусният кебап се получава от врата!
Продукти: 300 г аджика, половин люта чушка, 3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смлян кориандър, 5 зърна черен пипер, 2 суп. лъж. лимонов сок, 3 глави лук, 1 ч. лъж. сол, щипка захар.
Приготвяне: Обелете лютата чушка и нарежете на ситно. Нарежете лука, поръсете с лимонов сок, прибавете сол и захар. Смесете лютата чушка, аджиката, лука и подправките. Изстискайте чесъна през преса и разбъркайте добре.
7. Соев сос, мед и чесън
Рецепта за марината за любителите на сладкия вкус.
Ще ви трябват: 200 мл соев сос, 5 скилидки чесън, 2 суп. лъж. мед, 30 мл растително масло, 1 ч. лъж. смлян кориандър, 0,5 ч. лъж. кимион, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 2 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Смесете соевия сос с меда и растителното масло. Изстискайте чесъна през преса, добавете кориандъра, кимиона, смляния пипер и солта.
8. С кисело мляко и лук
За да приготвите тази марината, можете да използвате кисело мляко с всякакво съдържание на мазнини.
Съставки: 1 кг лук, 300 мл кисело мляка или кефир, щипка захар, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 4 скилидки чесън, 5 стръка магданоз, 2 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Нарежете лука, чесъна и магданоза. Добавете сол, захар, смлян пипер и кисело мляко.
9. С лук и домат
Ще имате нужда от: 1 кг лук, 2 чаши доматен сок, 4 скилидки чесън, 5 зърна черен пипер, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 ч. лъж. смлян дафинов лист, 1 суп. лъж. растително масло, щипка захар, 2 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Обелете и нарежете лука на ситно. Добавете сол, захар, подправки, олио и доматен сок.Разбъркайте, смачкайте чесъна с преса и мариновайте.
10. Марината за барбекю с нар
При липса на нар можете да се ограничите със сок.
Продукти: 800 г лук, 2 чаши семена от нар, 5 зърна бахар, смлян черен пипер, 1 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар
Приготвяне: Лукът се нарязва на кръгчета. Наронете половината семена от нар и ги смачкайте, добавете лук, олио, сол, захар и смлян черен пипер. Натрошете бахара с дръжката на нож и добавете към маринатата. Добавете останалите семена от нар и разбъркайте.
11. С айран и подправки
Младо и прясно свинско месо за барбекю не трябва да се маринова продължително.
Ще ви трябват: 600 г лук, 1 чаша айран, 30 мл растително масло, 1 супена лъжица. зърна кориандър, 2 дафинови листа, 1 ч.ч. смлян червен пипер, 1 с.л. сушен розмарин, 2 ч.ч. едра сол.
Приготвяне: Нарежете лука на големи пръстени. Добавете сол и подправки. Сипете айрана, растителното масло и разбъркайте.
12. С вино и билки
Мариновайте свинското в стъклени, керамични или глинени съдове.
Съставки: 1 кг лук, 750 мл червено вино, 1 суп. лъж. едро смлян червен пипер, 2 суп. лъж. лимонов сок, половин връзка копър, 3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смлян дафинов лист, смлян черен пипер, морска сол.
Приготвяне: Нарежете лука, чесъна и копъра. Смесете всичко, добавете сол, лимонов сок, подправки и червено вино. Разбъркайте и оставете за 10 минути, след което накиснете месото и мариновайте.
13. Марина от шампанско и ябълки
Газовите мехурчета винаги бързо омекват месото.
Ще имате нужда от: 3 глави лук, 1 бутилка шампанско, 2 ябълки, 1 суп. лъж. италиански билки, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. сол, щипка захар.
Приготвяне: Нарежете лука и ябълките. Добавете сол, черен пипер, захар, италиански билки и масло, разбъркайте. Прибавете шампанското и накиснете месото да се маринова.
14. С олио и розмарин
Маслото задържа сока и помага на подправките да накиснат по-добре месото.
Продукти: 500 г лук, 5 стръка розмарин, 3 суп. лъж. зехтин, 5 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смлян черен пипер, 2 ч. лъж. сол, щипка захар.
Приготвяне: Нарежете лука и разтрийте розмарина с пръсти. Добавете олио, смлян чесън, смлян пипер, сол и захар.
15. Марината с бира
За предпочитане е живата ферментирала бира.
Ще ви трябват: 1 бутилка светла бира, 3 стръка зелен лук, 4 скилидки чесън, сок от половин лимон, 2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар.
Приготвяне: Нарежете лука и чесъна, добавете лимонов сок и бира. Прибавете захар, сол и разбъркайте.
16. Синапено-медена марината
Мариновайте свинско за барбекю в хладилник, покривайки с капак или фолио.
Съставки: 100 г люта горчица, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. мед, 2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. дижонска горчица, 1 суп. лъж. зехтин, 0,5 ч. лъж. смлян червен пипер.
Приготвяне: Смесете горещата и дижонската горчица, добавете мед, олио, червен пипер и сол. Изстискайте чесъна през преса и разбъркайте добре.
17. От силен чай
Можете да добавите към чая малко захар. Това ще подобри вкуса и ще помогне на подправките да наситят месото.
Ще имате нужда от: 70 г черен чай, 1 литър вода, 3 глави лук, 2 стръка розмарин, 1 ч. лъж. смлян дафинов лист, 0,5 ч. лъж. риган, 2 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Сварете вода, добавете чай и оставете за 20 минути. Добавете нарязания лук, розмарин, подправки и сол. Разбъркайте и мариновайте свинското месо за 5 часа.
18. Бързодействаща марината от минерална вода
Маринованото свинско месо може да се пече след час.
Продукти: 500 г лук, 1 бутилка силно газирана минерална вода, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. смлян кориандър, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, сол.
Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на големи пръстени. Добавете сол, смлян пипер и кориандър. Сипете минерална вода и лимонов сок.
19. Марината от грейпфрут
Ако грейпфрутът не е достатъчно сладък, използвайте повече захар.
Ще ви трябват: 2 грейпфрута, 3 глави лук, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смлян червен пипер, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, щипка захар, 2 ч. лъж. сол.
Приготвяне: Обелете грейпфрутите и отстранете белите ципи. Нарежете единия плод и изцедете сока от втория. Добавете нарязания лук, подправките, захарта и солта. Изстискайте чесъна през преса и мариновайте свинското месо.
20. Джинджифилово-портокалова марината
Шишчетата се получават пикантни, сочни и много вкусни.
Съставки: 1 чаша портокалов сок, 30 г корен от джинджифил, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. зехтин, 0,5 ч.ч. захар, смлян черен пипер, сол.
Приготвяне: Обелете джинджифила и го настържете на ситно. Добавете портокаловия сок, соевия сос, маслото, захарта, смления пипер и солта. Добавете едро нарязания чесън и мариновайте.
Коментари