Дори прясното месо може да се получи жилаво и безвкусно, ако се маринова неправилно. Предлагаме ви няколко доказано добри рецепти за марината за свинско.

1. Марината от лук с оцет

Най-популярната и проста рецепта.

Ще имате нужда от: 1 кг лук, 3 суп. лъж. оцет, щипка захар, половин чаша вода, 2 ч. лъж. сол, смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете лука, смесете със захарта, солта и черния пипер. Добавете студена вода, оцет и разбъркайте. Мариновайте свинското с лук в оцета за поне 5 часа.

2. С майонза и лук

Месото е пържено и много ароматно.

Продукти: 1 кг лук, 300 мл майонеза, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 суп. лъж. зърна кориандър, щипка захар, 2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Нарежете лука на дебели пръстени, добавете захар, сол, кориандър и смлян черен пипер. Оставете сместа да кисне 5 минути, добавете майонеза и разбъркайте.

3. Лимонена марината

През първите 2 часа свинското месо може да се маринова при стайна температура.

Ще ви трябват: 2 лимона, 1 кг лук, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 чаша минерална вода, 2 ч. лъж. сол, щипка захар.

Приготвяне: Попарете лимоните с вряла вода и ги нарежете на дебели кръгчета. Нарежете лука, добавете сол, захар, смлян пипер и нарязаните лимони. Разбъркайте и добавете студената вода.

4. От киви и лук

Не можете да мариновате в киви дълго време, в противен случай месото ще омекне прекалено много.

Съставки: 800 г лук, 2 киви, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 чаша вода, смлян черен пипер, 2 ч.лъж. сол, 0,5 ч.лъж. захар.

Приготвяне: Обелете и нарежете лука и кивито на произволни парчета. Добавете сол, захар, смлян пипер и оставете за 5 минути. Разбъркайте, прибавете лимоновия сок и студена вода.

5. Арменска марината

Апетитна рецепта за барбекю, направо от слънчева Армения.

Ще имате нужда от: 1 чаша слънчогледово масло, 600 г лук, 1 суп. лъж. смлян кориандър, 1 ч. лъж. хмел-сунели, 0,5 ч. лъж смлян червен пипер, 2 ч. лъж. сол, щипка захар.

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на дебели пръстени, добавете сол, смлян черен пипер, хмел сунели и захар. Добавете масло, кориандър и разбъркайте.

6. Пикантна, с аджика

Най-вкусният кебап се получава от врата!

Продукти: 300 г аджика, половин люта чушка, 3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смлян кориандър, 5 зърна черен пипер, 2 суп. лъж. лимонов сок, 3 глави лук, 1 ч. лъж. сол, щипка захар.

Приготвяне: Обелете лютата чушка и нарежете на ситно. Нарежете лука, поръсете с лимонов сок, прибавете сол и захар. Смесете лютата чушка, аджиката, лука и подправките. Изстискайте чесъна през преса и разбъркайте добре.

7. Соев сос, мед и чесън

Рецепта за марината за любителите на сладкия вкус.

Ще ви трябват: 200 мл соев сос, 5 скилидки чесън, 2 суп. лъж. мед, 30 мл растително масло, 1 ч. лъж. смлян кориандър, 0,5 ч. лъж. кимион, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Смесете соевия сос с меда и растителното масло. Изстискайте чесъна през преса, добавете кориандъра, кимиона, смляния пипер и солта.

8. С кисело мляко и лук

За да приготвите тази марината, можете да използвате кисело мляко с всякакво съдържание на мазнини.

Съставки: 1 кг лук, 300 мл кисело мляка или кефир, щипка захар, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 4 скилидки чесън, 5 стръка магданоз, 2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Нарежете лука, чесъна и магданоза. Добавете сол, захар, смлян пипер и кисело мляко.

9. С лук и домат

Ще имате нужда от: 1 кг лук, 2 чаши доматен сок, 4 скилидки чесън, 5 зърна черен пипер, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 ч. лъж. смлян дафинов лист, 1 суп. лъж. растително масло, щипка захар, 2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Обелете и нарежете лука на ситно. Добавете сол, захар, подправки, олио и доматен сок.Разбъркайте, смачкайте чесъна с преса и мариновайте.

10. Марината за барбекю с нар

При липса на нар можете да се ограничите със сок.

Продукти: 800 г лук, 2 чаши семена от нар, 5 зърна бахар, смлян черен пипер, 1 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар

Приготвяне: Лукът се нарязва на кръгчета. Наронете половината семена от нар и ги смачкайте, добавете лук, олио, сол, захар и смлян черен пипер. Натрошете бахара с дръжката на нож и добавете към маринатата. Добавете останалите семена от нар и разбъркайте.

11. С айран и подправки

Младо и прясно свинско месо за барбекю не трябва да се маринова продължително.

Ще ви трябват: 600 г лук, 1 чаша айран, 30 мл растително масло, 1 супена лъжица. зърна кориандър, 2 дафинови листа, 1 ч.ч. смлян червен пипер, 1 с.л. сушен розмарин, 2 ч.ч. едра сол.

Приготвяне: Нарежете лука на големи пръстени. Добавете сол и подправки. Сипете айрана, растителното масло и разбъркайте.

12. С вино и билки

Мариновайте свинското в стъклени, керамични или глинени съдове.

Съставки: 1 кг лук, 750 мл червено вино, 1 суп. лъж. едро смлян червен пипер, 2 суп. лъж. лимонов сок, половин връзка копър, 3 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смлян дафинов лист, смлян черен пипер, морска сол.

Приготвяне: Нарежете лука, чесъна и копъра. Смесете всичко, добавете сол, лимонов сок, подправки и червено вино. Разбъркайте и оставете за 10 минути, след което накиснете месото и мариновайте.

13. Марина от шампанско и ябълки

Газовите мехурчета винаги бързо омекват месото.

Ще имате нужда от: 3 глави лук, 1 бутилка шампанско, 2 ябълки, 1 суп. лъж. италиански билки, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, 1 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. сол, щипка захар.

Приготвяне: Нарежете лука и ябълките. Добавете сол, черен пипер, захар, италиански билки и масло, разбъркайте. Прибавете шампанското и накиснете месото да се маринова.

14. С олио и розмарин

Маслото задържа сока и помага на подправките да накиснат по-добре месото.

Продукти: 500 г лук, 5 стръка розмарин, 3 суп. лъж. зехтин, 5 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смлян черен пипер, 2 ч. лъж. сол, щипка захар.

Приготвяне: Нарежете лука и разтрийте розмарина с пръсти. Добавете олио, смлян чесън, смлян пипер, сол и захар.

15. Марината с бира

За предпочитане е живата ферментирала бира.

Ще ви трябват: 1 бутилка светла бира, 3 стръка зелен лук, 4 скилидки чесън, сок от половин лимон, 2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. захар.

Приготвяне: Нарежете лука и чесъна, добавете лимонов сок и бира. Прибавете захар, сол и разбъркайте.

16. Синапено-медена марината

Мариновайте свинско за барбекю в хладилник, покривайки с капак или фолио.

Съставки: 100 г люта горчица, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. мед, 2 ч. лъж. сол, 1 ч. лъж. дижонска горчица, 1 суп. лъж. зехтин, 0,5 ч. лъж. смлян червен пипер.

Приготвяне: Смесете горещата и дижонската горчица, добавете мед, олио, червен пипер и сол. Изстискайте чесъна през преса и разбъркайте добре.

17. От силен чай

Можете да добавите към чая малко захар. Това ще подобри вкуса и ще помогне на подправките да наситят месото.

Ще имате нужда от: 70 г черен чай, 1 литър вода, 3 глави лук, 2 стръка розмарин, 1 ч. лъж. смлян дафинов лист, 0,5 ч. лъж. риган, 2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Сварете вода, добавете чай и оставете за 20 минути. Добавете нарязания лук, розмарин, подправки и сол. Разбъркайте и мариновайте свинското месо за 5 часа.

18. Бързодействаща марината от минерална вода

Маринованото свинско месо може да се пече след час.

Продукти: 500 г лук, 1 бутилка силно газирана минерална вода, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. смлян кориандър, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: Обелете лука и го нарежете на големи пръстени. Добавете сол, смлян пипер и кориандър. Сипете минерална вода и лимонов сок.

19. Марината от грейпфрут

Ако грейпфрутът не е достатъчно сладък, използвайте повече захар.

Ще ви трябват: 2 грейпфрута, 3 глави лук, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. смлян червен пипер, 0,5 ч. лъж. смлян черен пипер, щипка захар, 2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Обелете грейпфрутите и отстранете белите ципи. Нарежете единия плод и изцедете сока от втория. Добавете нарязания лук, подправките, захарта и солта. Изстискайте чесъна през преса и мариновайте свинското месо.

20. Джинджифилово-портокалова марината

Шишчетата се получават пикантни, сочни и много вкусни.

Съставки: 1 чаша портокалов сок, 30 г корен от джинджифил, 3 скилидки чесън, 2 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. зехтин, 0,5 ч.ч. захар, смлян черен пипер, сол.

Приготвяне: Обелете джинджифила и го настържете на ситно. Добавете портокаловия сок, соевия сос, маслото, захарта, смления пипер и солта. Добавете едро нарязания чесън и мариновайте.