Оборският тор е с безспорни качества

През есента се извършва основното торене на почвата, което съответно е предназначено и за културните растения, които да го използват за растежа и развитието си. Разбира се, може да си купите разнообразни продукти от агромагазините. Но също така е добре да не забравяте за онези торове, които може да си приготвите сами.

Такива „удобни" органични вещества са не само достъпни и евтини, в сравнение с минералните торове, но те са и безопасни за околната среда, а и безспорно подобряват качеството на почвата.

За ползата от органичните продукти

Нека ви припомним, че органичните торове се състоят от вещества от животински и растителен произход, които, разлагайки се, образуват минерални вещества, докато въглеродният диоксид, необходим за фотосинтезата на растенията, се отделя в почвения слой. Освен това, органичните торове имат благоприятен ефект върху водното и въздушното хранене на растенията, подпомагат развитието на почвени бактерии и микроорганизми, които живеят в симбиоза с корените на зеленчуковите култури и им помагат да получават налични хранителни вещества.

Органичните торове включват оборски тор, торф, компост, птичи изпражнения, хумус и други продукти.

Внимание!

Освен това, при използването на органични продукти се повишава ефективността на минералните торове, така че те могат да се използват в комбинация.
Как и какъв вид „органика" може и трябва да се използва за подхранване на овощни дървета през целия сезон?

Оборски тор

Оборският тор е сложен органичен тор от екскрементите на някои селскостопански животни (говеда и дребен добитък, коне, свине, зайци, птици), смесен с постелята (слама, дървени стърготини, торф и др.), добавен към почвата за подобряване на нейната структура и плодородие.

Оборският тор съдържа основните растителни хранителни вещества: азот - между 25-40%, фосфор, калий, калций, магнезий и микроелементи - бор, мед, сяра, молибден, манган, кобалт и др. Торът е достъпен, евтин, богат по състав и „дълготраен".

Оборският тор се образува в резултат на ензимна и микробиологична обработка на фураж и други храни от организма на животното. В зависимост от вида на животното, характеристиките на храната му и състоянието на оборския тор според степента на разлагане, той има малко по-различен състав по отношение на стойността за растенията и особеностите на приложение:

. пресен оборски тор - постелката е непроменена;

. полуразложен - постелката е започнала да се разлага;

. изгнил - силно потъмняла, постелката лесно се разрушава;

. хумус - торът се е слепил и е станал хомогенен;

. суха оборска тор - основа за приготвяне на запарки и листно подхранване.

Кога и колко

Дърветата в градината се торят основно с хумус - изгнил оборски тор, който изглежда като рохкава хомогенна маса с тъмен цвят, със землиста структура.

0 Така че, при засаждане и пресаждане на посадъчен материал от овощни дървета и ягодоплодни храсти, хумус се добавя към ямките - 5-10 кг на ямка, в зависимост от размера и възрастта.

0 Възрастните овощни дървета се торят с хумус през есента, обикновено веднъж на 2-3 години - 3-5 кг угнил оборски тор се добавя към околостъбления кръг (в зависимост от възрастта на културата), като се заравя в почвата на дълбочина 15-20 см.

0 Ягодите се мулчират ежегодно през есента с 5 см дебел слой хумус или 5-10 кг тор в лехите.

Важно!

За течно подхранване, освен хумус, може да се използват и разредени птичи изпражнения или течен оборски тор - разтвор 1:15, с който се полива в браздите около растенията.