Като цяло вносът на органични селскостопански и хранителни продукти остава стабилен в периода между 2018 г. и 2019. По отношение на продуктите през 2019 г. вносът на органични зърнени култури намаля, докато вносът на тропически плодове, олио, соя и захар се увеличи. Това са част от основните констатации на доклад на Европейската комисия Вносът на биологични хранителни продукти от ЕС: ключови развития през 2019 г.“, публикуван днес.

През 2019 г. Съюзът е внесъл 3,24 милиона тона биологични селскостопански продукти. Това е леко увеличение от 0,4% в сравнение с 2018 г. Вносът на органични хранителни продукти представлява около 2% от общия внос на селскостопански храни в ЕС.

В ЕС държавите членки, които през 2019 г. са внесли повечето биологични продукти, са: Холандия (32% по обем), Германия (13%), Обединеното кралство (12%) и Белгия (11%).

Що се отнася до произхода на продуктите, десетте страни, които са изнесли най-много биологични продукти в ЕС, представляват 70% от вноса по обем през 2019 г., като Китай (13%), Украйна (10%), Доминиканската република (10%), Еквадор ( 9%), Перу (7%), Турция (7%), Индия (5%), Колумбия (3%), Казахстан (3%) и Бразилия (2%).

Вносът от Китай включва предимно кюспе, докато Еквадор, Доминиканската република и Перу внасят предимно тропически плодове, ядки и подправки в ЕС. Украйна, Турция и Казахстан изнасят предимно органични зърнени култури (включително пшеница, с изключение на ориза). Основният износ на Бразилия и Колумбия за ЕС е биологичната захар.

Като цяло най-много внесени биологични продукти през 2019 г. са били тропически плодове, ядки и подправки, представляващи 27% от общия обем на вноса на органични продукти (0,9 милиона тона). Бананите представляват значителна част - 85% от вноса на тропическите плодове. Следва кюспето с 12% органичен внос (0,4 милиона тона), зърнени култури (без пшеница и ориз) и захар - 7% (0,2 милиона тона).

В сравнение с 2018 г. най-големите промени са свързани с увеличаването на вноса на тропически плодове, ядки и подправки (с 13%), захар (увеличение с 29%), зеленчуци (+ 8%), непечено кафе, чай и мате ( се покачват с 11%) и соя (+ 25%). По отношение на намалението в сравнение с 2018 г. зърнените култури - различни от пшеница и ориз - са намалели с 8%, пшеницата с 16%, а маслодайните семена, различни от соята, със 17%.