Ларвите се вгризват в стъблото, прегризват централния лист, който пожълтява, усуква се и изсъхва

Житната стъблена муха се среща във всички райони, където се отглеждат житни култури, но по-големи поражения се отчитат в по-високите райони на страната, където климатът е по-влажен.

Неприятелят напада основно пшеницата, но нанася вреди и по ечемика.

Възрастната муха е светложълта на цвят, с дължина на тялото 3-4 см. Ларвата е белезникава, има елипсовидна форма.

Житната стъблена муха развива две поколения годишно и зимува като възрастна ларва от втора и трета възраст в стъблата на есенните житни култури и на дивите житни треви. През пролетта ларвите се хранят и продължават развитието си, какавидират през май в мястото на повредата.

Мухите започват да летят през май, когато средната дневна температура е над 15 градуса. Периодът на снасяне на яйцата съвпада с изкласяването на пшеницата

Женските снасят яйцата си поединично по флаговия лист.

Излюпените ларви правят нагризвания по стъблото, в основата на класа, които изглеждат като бразди. Когато една ларвата достигне най-горното коляно, тя вече е завършила развитието си, обръща се нагоре с главата, придвижва се по посока на класа и какавидира в браздите.

Повредените растения се отличават от здравите по това, че класът им остава обвит в последния лист, а стъблото между класа и последното коляно е силно скъсено. В него се оформя улей, който постепенно се разширява отгоре надолу. В него може да се открият ларва или какавида.

Повредените пшенични растения имат по-слабо развити зърна

Мухите от второ поколение се появяват по време на жътва. По-късно те преминават от житните посеви по многогодишните житни треви.

Мухите от есенното поколение летят през лятото и до средата на есента. Те снасят яйцата си по листата на житните растения, основно по пшеницата и по-рядко по ечемика и житните треви. Излюпените ларви се вгризват в стъблото, прегризват централния лист, който пожълтява, усуква се и изсъхва.

Листата, които не са нападнати, за разлика от увредените, остават зелени. Ларвите от това поколение зимуват.

Борбата срещу стъблените мухи включва агротехнически и химически мерки. От агротехническите дейности от значение е засяването на житните в оптимален срок. При ранна есенна и късна пролетна сеитба, масовият летеж на житните мухи съвпада с фазата 2-3-и същински лист, която е критична, затова и повредите са по-големи.

Пръсканията срещу стъблените мухи обикновено през пролетта се комбинират с тези срещу ларвите на вредната житна дървеница, а през есента - срещу житния бегач.

Черната пшеничена муха се среща в цялата страна и вреди по пшеница, ръж и ечемик.

Възрастното насекомо има тъмно, почти черно тяло. Ларвата е бяла, месеста, с дължина 6-7 мм.

Черната пшеничена муха развива две поколения годишно - пролетно и есенно. Неприятелят зимува като развита ларва или какавида. Летежът на мухите започва през март и продължава до края на април. След имагинирането си мухите снасят яйца, които полагат около кълновете или в листните влагалища на младите растения, като предпочитат редките и неравномерно поникнали посеви

Ларвите се излюпват от края на март до началото на юни и се хранят с вътрешността на растенията. Те прегризват централния лист, който вследствие на повредата пожълтява, усуква се и изсъхва. Неприятелят какавидира в почвата, като летните месеци е в какавидна диапауза.

Мухите от второ поколение летят от средата на юли до края на октомври. Те снасят яйцата си на същите места, както мухите от първото поколение.

Повредите от черната пшеничена муха са различни през отделните години. Например при засушаване през август и септември, повредите, по поникналите през октомври посеви, са много сериозни, показват наблюденията на ентомолозите.

За борба с черната пшеничена муха определящ е оптималният срок за извършване на сеитбата. При ранна есенна и късна пролетна сеитба, масовият летеж на житните мухи съвпада с критичния период - 2-3-и същински лист и повредите са по-големи.

По принцип самостоятелно химическо третиране не се налага. Пръсканията срещу стъблените мухи обикновено през пролетта се комбинират с тези срещу ларвите на вредната житна дървеница, а през есента - срещу житния бегач.

Черна пшеничена муха
Черна пшеничена муха
Ларва на житна муха в стъбло на житно растение
Ларва на житна муха в стъбло на житно растение
Житна стъблена муха
Житна стъблена муха