Люспите са сухите външни обвивки на семената или, по-просто казано, обвивките на слънчогледовите семки. Например, люспите представляват над 15% от общия обем на слънчогледовите семки! Ако всеки път ги изхвърляте, грешите – опитните градинари могат да намерят приложение за всеки материал, дори онзи, който на пръв поглед трябва да се изхвърли. Не ни вярвате? Ще го докажем!
Колкото и да е странно, този „неочевиден ресурс" отдавна е намерил приложение дори в промишленото производство. Люспите от различни култури могат да се използват в производството на хартия, биогаз, топло- и звукоизолационни плоскости и вискоза. Използват се като алтернативно гориво в котли (обикновено под формата на пелети или брикети). Могат да се използват и за пълнене на „екологични" възглавници, които имат ароматерапевтични свойства и са хипоалергенни.
Ние, разбира се, се интересуваме предимно от „битовите" приложения на слънчогледовите люспи – могат ли те да бъдат полезни в типичен градински парцел и как могат да се използват ефективно? Предлагаме няколко доказани варианта.
Като мулч
За първия вариант за използване на слънчогледови люспи с ползи за растенията бързо ще се досети всеки градинар: използването им като мулч.
Тази бавноразлагаща се органична материя може да потисне растежа на плевелите в лехите и около дървесните стволове, да затопли почвата и да задържи влагата, когато се нанесе на слой от около 3-4 см. Заради своята рохкавост, ронливост и остри ръбове, този мулч може да предотврати лесното придвижване на охлюви през градинските лехи. Той също така може да предпази повърхността на почвата от ерозия и да предотврати образуването на кора. Важно е обаче да се има предвид, че тънкият слой мулч може просто да бъде отмит от първия силен дъжд – той е изключително лек. В този случай слънчогледът се покрива с „тежък" слой, например слама.
Важно е, също така, да се следи състоянието на мулча от люспи, за да се гарантира, че той не мухлясва или не се е уплътнил заради неблагоприятни метеорологични условия. В този случай подобно покритие може да се превърне в източник на болести по растенията или убежище за гризачи, а през пролетта може да забави затоплянето на почвата под мулча.
За структуриране на почвата
Люспите от слънчогледови семки са отлични като подобрител на почвата, увеличавайки пропускливостта на въздуха и водата, и уникален биоразградим дренажен материал – както в зеленчуковата градина, така и в закритото градинарство в саксии. Това е особено полезно за плътни, тежки почви.
Слънчогледовите люспи се добавят към градинските лехи като тор или към дупките за засаждане. Те ще продължат да функционират ефективно в продължение на 2-3 години, като леко деоксидират почвата, ускоряват разграждането на органичната материя и дори възпрепятстват развитието на някои гъбични инфекции. За стайните растения и разсада, люспите просто се смесват с почвата при приготвянето на първоначалната смес за пълнене на саксиите.
Като тор
Люспите от слънчоглед съдържат достатъчно органични вещества, особено монозахариди и азотни съединения, които са „вкусни" за растенията и почвената микрофлора.
Важно е да се разбере, че този материал се разлага в почвата доста бавно, така че не очаквайте „голям хит" в градинските си лехи през първия сезон. Ефективността в този случай трябва да се изчислява за поне три години напред и само ако се прилага голям обем люспи. Това торене може също така да „извлича" азота от почвата, така че е най-добре да се комбинира с угнил оборски тор или азотсъдържащи минерални добавки.
По-бърз вариант за органоминерален тор е използването на пепел от изгорени слънчогледови люспи. След изгарянето се получава ценен продукт с повишено съдържание на калий и фосфор. Приготвената пепел трябва да се прилага отделно от другите торове, за всяка култура, върху влажна почва (приблизително 50 г на растение) или чрез приготвяне на пепелна запарка (100 г пепел на 10 литра вода, оставете за поне 24 часа) за поливане. Имайте предвид обаче, че химичният състав на люспите може да варира в зависимост от сорта слънчоглед и почвено-климатичните условия.
Освен това, както в случая с целите люспи, подобно торене с пепел също ще допринесе за известно алкализиране на почвата и също ще потисне развитието на много гъбични заболявания.
Компонент на компоста
Тъй като люспите от слънчогледови семки и пепелта от изгарянето им могат да се използват директно като органичен тор, не биха ли могли да се добавят и към компоста? Разбира се.
В този случай това ще бъде слой, съдържащ целулоза (като клони, стърготини, картон, слама и др.), който, заедно с подобни компоненти, трябва да се смесва съгласно правилата с други - „мокри и меки азотни" (оборски тор, птичи изпражнения, окосена трева, гъсти стъбла на градински и зеленчукови култури, зелени плевели, зеленчукови и плодови отпадъци и др.).
След известно време, когато всички компоненти са се разложили и са взаимодействали (градинарят трябва да стимулира този процес, като обръща масата, полива я с вода или биостимулантни разтвори и поддържа температурата), компостът ще узрее, а прилагането на такъв тор ще осигури на почвата хранителни вещества и ще подобри нейната структура.
Субстрат за отглеждане на гъби
Шийтаке, кладница и други вкусни и здравословни гъби, които растат върху мъртва дървесина, могат лесно да се отглеждат у дома, като се използват, наред с другите материали, люспи от елда или слънчоглед.
Субстратът се накисва в гореща вода, оставя се да набъбне, изстисква се и с него се пълнят дебели, прозрачни найлонови чували, поръсени с натрошен мицел. След това се правят прорези по стените на торбите, за да могат плодните тела да се появят. Използва се 500 г мицел на 10 кг субстрат.
Какво прави слънчогледовите люспи толкова добър субстрат за отглеждане на гъби? Те не изискват добавки, съдържат оптимално количество азот спрямо общото им сухо тегло, което влияе върху скоростта на растеж на мицела и крайния добив, доста влагоабсорбиращи са (бавно, но старателно абсорбират влагата и я освобождават при необходимост), не изискват допълнително смилане (като слама, сухи стъбла, едри дървени стърготини и др.) и са практически без спори на мухъл и бактерии.
Единствен недостатък е, че цената на такъв субстрат е значително по-висока от цената на сламата или дървените стърготини, освен ако, разбира се, цялото ви семейство не „произвежда" редовно необходимото количество люспи.
Добавка към храна за животни и птици
Като органична материя с високо съдържание на фибри (над 55%), известно количество протеини (до 4,5%) и мазнини (до 1,6%), и дори витамини, люспите от слънчогледово семе могат да се използват като евтин фураж в животновъдството и птицевъдството. Разбира се, това не е пълноценна „храна" сама по себе си, а по-скоро добавка към груби или концентрирани фуражи.
В селското стопанство хранителната стойност на фуражите се измерва във фуражни единици, като за стандарт се използва сух овес. Докато стойността на 1 кг овес, според тази класификация, е равна на единица, за люспите тя е приблизително 0,2.
Тази добавка, в натрошен вид, е най-подходяща за хранене на говеда, кози и овце (преживни животни), поради структурните особености на храносмилателния им тракт. Ако отглеждате само пилета или зайци, диетата им трябва да се допълва не с люспи, а с цели, за предпочитане натрошени семена – но само като малка добавка (не повече от 10-15% за възрастни), тъй като това може да доведе до затлъстяване.
Но в кокошарника люспите могат да се използват и като подова постелка, за да се запази топлината.
Като гориво
Помните ли как писахме в самото начало, че някои промишлени котли са пригодени да работят с пелети от слънчогледови люспи? Ако имате печка в селската си къща, можете да използвате слънчогледови люспи по същия начин – като алтернативно, евтино гориво. Този ресурс не само има по-висока калоричност от дървата и въглищата, но изгарянето на слънчогледови люспи отделя и значително по-малко вредни емисии във въздуха. Можете да изгаряте или самите люспи, или пресовани пелети в печката си.
Напомняме ви, че ако искате да използвате люспи от истински семена (като тези от пекарни или маслобойни), а не индустриално произведени, за да подобрите почвата и да подхраните растенията и животните, не забравяйте първо да измиете старателно люспите, за да премахнете солта и другите хранителни добавки!
Коментари