Подходящо е за любителски градини

Отглеждането на краставици върху бали слама е технология, която се е прилагала в оранжериите у нас в близкото минало. По-късно се въвеждат нови по-съвременни технологии и тя отпада.

Този начин на отглеждане обаче е подходящ за градинари, които имат някакво по-голямо култивационно съоръжение в двора.

По света обаче любителите масово отглеждат зеленчуци върху бали слама не само в парници и оранжерии, но и на открито в градината. Прилагат се различни версии на технологията, а използваната сламата е както на бали, така и поставени в различни съдове или контейнери.

Как се прави в оранжерия

Балите се навлажняват и наторяват

Преди да се засадят растенията, трябва да се направи много добра подготовка на оранжерията.

За целта тя се почиства от предишната култура, а растителните остатъци се изнасят и се унищожават. Препоръчително е да се извърши дълбока обработка и обеззаразяване на почвата.

След подготовката се оформят траповете, в които да се поставят балите слама.

Те се вкопават на дълбочина до 1/3 от височината на балата, но могат и да се оставят на повърхността на почвата. Поставят се легнали, като се допират една до друга с късите си страни.

По-дълбоко вкопаване не е препоръчително, защото се затруднява проветряването.

Подготовка на балите

Балите слама трябва да се навлажняват много добре и да се подхранват с минерални торове. Препоръчва се на бала с тегло 12-15 кг да се внесат 250 г амониева селитра, 160 г обикновен суперфосфат и 190 г млян варовик.

Подготовката на балите започва около 15-20 дни преди срока за засаждане. Първо се навлажняват обилно с вода, която е затоплена до 30 градуса. Поливането се провежда постепенно, за да се задържи повече вода в сламата. Върху добре навлажнените бали най-напред се разхвърлят варовикът и 1/3 от азотните торове, след което се полива умерено и равномерно, докато торът се разтвори, като се внимава да остане в балата. После се внасят фосфорните и калиевите торове, като се разхвърлят равномерно и отново се полива. Препоръчително е суперфосфатът и калиевият сулфат да не се внасят заедно, тъй като се образува кора. Накрая се внася останалото количество азотни торове, магнезиев и железен сулфат и пак се полива.

ПШЕНИЧЕНИ БАЛИ

Препоръчително е зеленчуците да се отглеждат върху слама от пшеница. Балите трябва да са от стандартните, които са се тегло 12-15 кг.

ИМА ПРЕДИМСТВА

Отглеждането на зеленчуци върху бали слама в стъклени оранжерии има някои предимства:

В съоръжението се осигурява оптимална температура за правилното развитие не само за надземната част, но и за корените на растенията.

Има по-добро проветряване, защото почвата се обогатява с въздух.

Няма опасност от развитие на зарази, които се намират в почвата.

Засаждането на растенията става в оформени гнезда

Запълват се с торопочвена смес

За да се засадят растенията, в балите се правят две гнезда, които са на разстояние 50-60 см.

Във всяко гнездо се поставя по 2-3 кг обеззаразена торовопочвена смес или друг вид почвена смес.

Може да се направи и едно общо гнездо, което е по-голямо.

Растенията се засаждат в гнездата и се загърлят до семеделите с използваната почвена смес.

Поливат се с хладка вода, без да се мокри стъблото и листата им.

Някои свежи идеи от градинарите по света

Върху бали слама, както и в много големи съдове (бидони, варели) може да засадите разнообразни зеленчуци. Най-често се отглеждат домати, краставици, пипер, патладжан и др.