В село Кубратово край Нови Искър се намира истинска фабрика на открито за биотиква. Тук фермерът Димо Борисов заедно със своето семейство отглеждат сортовете Бяла кестенова и Испанка на площ от около 30 дка. В активния сезон от октомври до януари тук се произвеждат над 60 тона, които се разпределят до различни места в София.

„Всяка седмица участваме в два фермерски пазара в столицата – единият в сряда пред Министерство на земеделието и храните и другият - в събота на Римската стена. Доставяме тикви и на магазини в повечето квартали на София", посочи стопанинът пред „Български фермер". Въпреки увеличението на всички разходи за производство, стойността на биотиквата на Димо Борисов е поскъпнала само с 50 ст./кг в сравнение с миналогодишната цена от 6,40 лв./кг.

Черноземът търпи засушаване

„От около 10 години вече отглеждаме Бяла кестенова тиква. През последните години имаме и по-малки площи от сорта Испанка. И двата сорта са с плътно, оранжево месо. Почвата тук е много подходяща – тя е чернозем, който търпи засушаване. Въпреки тежката суша и горещото лято – три месеца тук нямаше капка дъжд - пак прибрахме и прибираме все още прилично количество. До края на октомври се надявам да сме прибрали по-голяма част от реколтата.

Тази година очаквам около 60-70 тона по мои груби изчисления, но в сравнение с предходната година декарите ни са повече – увеличихме ги от 20 на около 30 дка. Нямам поливни системи. Растенията сами си дърпат влага от земята и не се поливат през горещите дни."

Когато продукцията е „със забележки", например поради мана, тя отива за храна на селскостопански животни на стойност 30 ст./кг.

Заетост през 4 месеца в годината

При отглеждането на тикви преобладава работата на ръка, казва Димо Борисов и допълва: „Обработваме ръчно повечето декари. Имаме техника, но и доста ръчен труд. А работна ръка трудно се намира. Във всеки бизнес е трудно, навсякъде бизнесът изпитва недостиг на качествени работници, но при нас е много трудно, защото е сезонна работа. Ние успяваме да осигурим работа на хората около 4 месеца, след което ги пускаме отново на пазара на труда.

Аз имам две висши образования и

двете са ми помогнали доста във фермерския бизнес.

Завършил съм Националната спортна академия и там имах възможност да развия доста качества. Втората ми бакалавърска степен е по специалността „Политология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски", където отново съм научил неща, които използвам дори в земеделието.

Семейна закуска

Цялото семейство често закусваме сутрин с тиква. Обичаме я натурална и в десерти, обичаме я поръсена отгоре с орехи. Понякога си правим тиквеник, понякога крем-супа от тиква. Цялото семейство сме любители на тиквата.

Пожелавам си най-вече да сме здрави всички в семейството, за да можем да работим. Защото бизнесът ни е семеен и работата е много."

Намалява производството в страната

Данните на националната агростатистика сочат, че производството на тикви и кратуни в страната намалява през последните три години. Така през 2024 г. в България са произведени общо 12 191 тона тикви и кратуни, което може да се сравни с 9343 тона през 2023 г. и с 9978 тона през 2022 г. Докато през 2024 г. средният добив е 9356 кг/ха, то през 2023 г. и 2022 г. добивът възлиза на съответно 13 271 кг/ха и 12 504 кг/ха.
През 2024 г. са реколтирани 1303 ха открити площи с тикви и кратуни. Това може да се сравни със съответно 704 ха през 2023 г. и със 704 ха през 2022 г.

Натуралната печена тиква е предпочитан десерт на фермерския пазар.
Натуралната печена тиква е предпочитан десерт на фермерския пазар.
Печена тиква с орехи.
Печена тиква с орехи.