Зимният чесън е добра възможност да си осигурите свежа зеленина през пролетта. Богатата реколта започва с правилното есенно засаждане.

Време

Определянето на подходящото време е от значение, но то е различно за отделните месторастения. Като правило се дава, че зимният чесън трябва да се засажда преди началото на първите слани, когато температурата на почвата на дълбочина около 10-15 см падне до 10-12°C. При такива показатели скилидките ще имат време да се развият, но без да нарастват излишно, което е изключително важно за успешното зимуване.

Обикновено чесънът се засажда от септември до началото на ноември, в най-топлите райони на страната.

Изисквания:

0 Чесънът обича слънчевата светлина и не понася застояла вода, така че засенчените или влажни места не са подходящи. Изберете открито, повдигнато място за лехата, където не се натрупва стопена или дъждовна вода, тъй като излишната влага може да причини гниене на скилидките.

0 Обърнете внимание на предшествениците на културата. Не трябва да засаждате чесън на едно и също място две години подред. Това увеличава риска от натрупване на болести и неприятели.

0 Добри предшественици са тиквички, краставици, тиква, бобови растения и кръстоцветни култури.

Подготовка

0 Прекопайте почвата на дълбочина 20-25 см, като внимателно отстраните всички плевели и корените им.

0 Чесънът предпочита рохкава, плодородна и умерено влажна почва с неутрално ниво на киселинност. Ако е кисела, добавянето на доломитово брашно (300-400 г на 1 кв. м) или тебешир (200-300 г на 1 кв. м) ще нормализира рН-то.

А за неутрализиране на алкалната почва, ще ви е необходим торф - 10 л на 1 кв. м.

0 За да увеличите плодородието, добавете торове по време на обработката, като за 1 кв. м те са:

  •  изгнил компост, хумус или биохумус - една кофа;
  •  суперфосфат - 40-50 г;
  •  калиев сулфат - 25-30 г.

Вместо суперфосфат и калиев сулфат можете да добавите сложен минерален тор с високо съдържание на калий и фосфор.

0 След окопаването, изравнете почвата с гребло, оформете леха.

0 Непосредствено преди засаждането може да полеете почвата, ако есента е много суха.

Посадъчен материал

Избере най-добрите глави от предходната реколта или купете качествен материал.

Първо, внимателно разделете главите чесън на скилидки. Не белете външните люспи, тъй като те служат като защитен слой.

Внимателно огледайте всяка скилидка. Тя трябва да е голяма, твърда, без механични повреди, петна от гниене или мухъл.

Следващата стъпка е обеззаразяването. Тази процедура ще предпази бъдещото растение от болести. Можете да използвате един от доказаните методи:

. накиснете скилидките за 20-30 минути в розов разтвор на калиев перманганат;

. задръжте за 2-3 минути в 1% разтвор на меден сулфат;

След обработка, леко подсушете скилидките и ги засадете веднага.

Засаждане

Когато почвата и посадъчният материал са готови, можете да преминете към най-важния момент - засаждането.

Класическият вариант е засаждане на редове. Разстоянието между редовете трябва да бъде 20-25 см. Това ще улесни плевенето и разрохкването, а също така ще осигури на всяка глава достатъчна площ за хранене. В реда скилидките се разпределят на разстояние 10-15 см една от друга.

Дълбочината на засаждане е от голямо значение. Общо правило: дълбочината трябва да е равна на два пъти височината на самата скилидка. Следователно, всичко зависи от размера на посадъчния материал.

Внимателно, без сила, поставете всяка подготвена скилидка в реда или в отделни дупчици за засаждане с дъното надолу. Изключително важно е да не натискате чесъна със сила, особено в плътна почва, тъй като това може да повреди зачатъците на корените, което ще попречи на вкореняването.

Няма нужда допълнително да поливате, като правило има достатъчно есенна влага в почвата. Изключение прави много сухото време. В този случай можете да полеете умерено лехата за по-добър контакт на скилидките с почвата.