Цвеклото е по-чувствително към студ от морковите, затова се прибира по-рано. Периодът му на зреене също зависи от сорта.
0 Кореноплодите от ранните сортове (период на зреене - 70-80 дни) са готови за прибиране през август. Използват се главно за консумация и бърза преработка.
0 Среднозрелите и късните сортове цвекло (вегетационен период - 90-120 дни) се прибират през есента, препоръчително е да се направи преди първите слани.
Дори леко понижение на температурата под нулата може да повреди частта от кореноплода, стърчаща от почвата, което ще съкрати срока му на годност.
Зрелостта на цвеклото се определя от неговия размер. Средният диаметър на кореноплодите е около 7-10 см, в зависимост от сорта.
Освен това, важен признак за зрелост на цвеклото е пожълтяването и изсъхването на долните листа, както и образуването на малки туберкули по повърхността на кореноплода. Ако есента е топла, цвеклото може да се остави в земята по-дълго - то ще натрупа захари и ще стане по-вкусно. Ако обаче се прогнозира дъжд, е по-добре да се събере по-рано, тъй като преовлажнената почва през есента може да доведе до напукване на кореноплодите и да провокира тяхното гниене.
.

Коментари