Първата реколта ще се получи едва на третата година

Аспержите, наричат се също аспарагус, се ценят заради младите издънки, които по целия свят се считат за деликатесна зеленчукова култура. Те се култивират дори не от стотици, а от хиляди години - били са известни още в Древен Египет и Древна Гърция.

Какво е толкова ценното в младите издънки на растението? Те се отличават със значително съдържание на витамини - C, PP, група B, минерални соли - калий и йод, протеини, аминокиселини.

За храна

Използват се сочните издънки с дължина до 20 см, които са с все още с неразцъфнала глава. Докато са под почвата те са бели (най-крехките на вкус), издигайки се над повърхността ѝ, придобиват зелен или лилав цвят, в зависимост от сорта, като губят част от хранителните вещества, но са вкусни, нискокалорични и широко използвани в кулинарията.

В медицината

Аспержите отдавна се използват широко в медицината при чернодробни заболявания, бъбреци, подагра, диабет, отоци и като средство, което има положителен ефект върху сърцето.

За вида:

Аспержите са двудомно тревисто многогодишно растение с мощни коренища, прави гладки разклонени стъбла с височина до 1,5 м и нишковидни странични разклонения, събрани на снопове.

Декоративна стойност имат женските растения, които са украсени с цветни плодове през есента, но за да се получат годни за консумация издънки за готвене, е по-добре да се засадят мъжки растения, които са по-продуктивни и издръжливи.

При оптимални условия аспержите могат да растат на едно място около 15-20 години, давайки постоянно добра реколта.

Отглеждане в градината

Обикновено аспержите се отглеждат чрез разсад, макар че това е дълъг (първата реколта може да се получи едва на третата година), но по-надежден метод. Най-доброто време за сеитба на семена за разсад е март-април.

Ето и някои акценти, с които трябва да се съобразите:

0 Преди сеитба семената се накисват в топла вода (около 25-30°C) за няколко дни, може да се добави и стимулатор на растежа.

0 Засяват се в лек плодороден субстрат на дълбочина 2-4 см, като разстоянието между редовете е 20-25 см. Посевът се покрива с фолио и се чака появата на издънки. Препоръчителната топлина е температура 20-25°C.

0 Първите кълнове се появяват след около месец, но имайте предвид, че голяма част от семената може да не поникнат изобщо, така че е необходимо да сеете повече.

След появата на кълновете фолиото се отстранява и, ако е необходимо, посевите се разреждат, оставяйки разстояние от 15-20 см между кълновете. Разбира се, през цялото това време растенията трябва редовно да се поливат с малки норми вода.

0 През юни-август укрепналите разсади (с 2-3 стъбла и развита коренова система) се пресаждат в открита почва, но все още не на постоянно място, а в леха, в която ще останат до края на следващата пролет, като предимно ще се отглеждат коренища. Мястото трябва да е топло и слънчево.

Грижата за отглеждане на разсада се състои от вече споменатите редовно поливане, ръчно разрохкване и плевене, както и торене.

0 Възрастните растения (особено мъжките форми) са доста студо- и мразоустойчиви, могат да издържат на слани до -30°C дори в зими с малко сняг, но засадените разсади и растенията, развиващи се от семена, са много чувствителни към слана. Затова преди зимата отрежете надземната част на ниво 10 см и мулчирайте почвата в разсадника с угнил оборски тор, компост или торф, за да не загинат младите растения.

0 През пролетта кълновете на аспержите се появят отново над почвата и отново трябва да полагате редовни грижи по описаната по-горе схема - ръчно плевене, внимателно разрохкване (за да не се повредят повърхностните корени), поливане и торене.

Постоянна леха

Междувременно оформете постоянна леха за аспержите - не забравяйте, че те могат да растат на едно място повече от 10 години, така че изберете мястото внимателно (много градинари например засаждат растения в дълъг ред покрай оградата).

0 Растението предпочита рохкави, хранителни, богати на хумус, некисели почви (pH не по-ниско от 6,5) в добре затоплени (слънчеви или леко засенчени), повдигнати места, които не са заливани от топяща се вода.

0 Дори при леко кисели почви е необходимо предварително варуване, а при близки подпочвени води - дренаж.

0 Добри предшественици на аспержите са зеле, тикви, видовете кореноплоди.