Земята в Карева, в южната и централната част на Кашмир, която някога е била покрита с бадемови насаждения, бързо губи традиционния си облик, тъй като фермерите изсичат дърветата, за да освободят място за строителство и ябълкови насаждения. Според FreshPlaza тази тенденция заплашва една от най-старите градинарски култури в региона.
Официалните данни сочат рязък спад в отглеждането на бадеми през последното десетилетие. Площта на овощните градини е намаляла от 16 374 хектара през 2006–2007 г. до 4177 хектара през 2019–2020 г., а производството е спаднало от 15 183 тона до 9898 тона през същия период.
В продължение на поколения бадемите бележеха пристигането на пролетта в Кашмир, когато цветовете превръщаха високите плата на Карева в розово-бели полета. „ Преди разчитахме на бадемите за прехраната си, но вече не си струва усилията", каза Абдул Маджид, фермер от окръг Будгам. Той сподели, че бадемите с твърда черупка са се продавали на цена около 0,48 щатски долара за килограм през 1990 г., а сега се продават на цена между 1,56 и 1,80 щатски долара за килограм.
Много фермери са преминали към отглеждане на ябълки или са превърнали овощните си градини в жилищни терени. Джаму и Кашмир произвеждат над 90% от бадемите в Индия, както твърдокожи, така и мекокожи, отглеждани главно в регионите Карева. Ядките са почти изцяло биологични и са известни с вкуса си, като мекокожите сортове като Makhddoom и Waris остават популярни.
Спадащите цени, ограниченият достъп до пазара и липсата на съоръжения за преработка и брандиране обаче са обезкуражили производителите. „Кашмир произвежда разнообразни ядки, но няма специализиран пазар за сушени плодове", казва Маджид.
Тарик Расул, доцент в Университета за селскостопански науки и технологии „Шер-е-Кашмир", отбелязва, че усилията за популяризиране на сортовете с мека черупка, като Waris и Mukhdoom, не са успешни. „Тези сортове дават четири до пет пъти по-малко добив от традиционните твърдокожи сортове при същите условия на отглеждане", каза той. „Те също така са изложени на сериозни щети от птици поради забавеното разпукване на черупката и изискват тежка ръчна работа за отстраняването ѝ, което не може да се направи с традиционни или съществуващи машини."
Експертите предупреждават, че без постоянна подкрепа от правителството, по-добра пазарна инфраструктура и въвеждането на високодоходни, устойчиви на болести сортове, отглеждането на бадеми в Кашмир може да продължи да намалява.
Коментари