Нашата редовна читателка Маргарита Йотова от Варна се интересува има ли разлика между “бански старец” и “странджански дядо”.

Разликите са в подправките и начина на приготвяне.

Във всеки край на страната имат свои рецепти как и какво да приготвят от коледното прасе. Едно е сигурно - получава се вкусно мезе, което страшно върви с червено вино.

Бански старец

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо според големината на шкембето, на всеки килограм месо по: 150 г сурова сланина, 30 г чиста сол, 5 г смлян черен пипер, 5 г смлян кимион, 1/2 ч.л. мащерка, 5 г смляно семе от копър, 1 г селитра.

Приготвяне: Накълцайте месото и сланината на дребно и ги сложете в широк съд. Поръсете със селитрата, солта, черния пипер, кимиона, мащерката и копъра и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма.

Оваляйте го в пепел от широколистни дърва, поставете между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.

Странджански дядо

Съставки: 1 свинско шкембе, свинско месо колкото да напълни шкембето, на всеки килограм месо по: 200 г сурова сланина, 25 г чиста сол, 5 г едро смлян черен пипер, 6 г едро смлян кимион, 1 г селитра.

Приготвяне: Нарежете месото и сланината на малки парчета, сложете ги в широк съд, поръсете ги с черния пипер, солта, селитрата и кимиона и омесете много добре.

Натъпчете сместа плътно в шкембето като внимавате да не остава въздух. Зашийте отвора на шкембето и го покрийте с разцепено и разгънато тънко черво да залепне плътно и не позволява достъп на въздух. Натрийте шкембето със сол, поставете го между дървен чатал и окачете да съхне 5 дена на студено, сухо и проветриво, но без въздушно течение място.

Свалете го и го поставете между две дъски. Поставете тежест върху горната дъска и оставете стареца на същото място да се пресова за 15 дена докато придобие плоска форма. Поставете го между дървен чатал и окачете да съхне на сухо, студено и проветриво, но без въздушно течение място.