Ще получите големи и качествени чушки, ако им осигурите балансирано торене
Сортовете сладък пипер растат най-добре на леки, неутрални почви, богати на органична материя. Но, разбира се, дори най-плодородната почва няма да е достатъчна, за да се получи отлична реколта, ако растенията не се подхранват с подходящи макро- и микроелементи.
Както след засаждането, така и по време на цъфтежа, а и по време на плододаването, пиперът се нуждае от голямо количество хранителни вещества. В противен случай растенията ще започнат да забавят растежа си, ще заложат по-малко цветове, съответно чушки, т.е. по-нисък добив, но също така те ще са податливи на нападение от вредители – болести и неприятели.
С какво трябва да се подхранва това „капризно" растение на всеки етап от вегетацията му за добър растеж и развитие, а като краен резултат за добра реколта?
Преди и след засаждане
0 Почвата в лехите е препоръчително да се подготви още през есента - и тук също не е възможно без хранителни вещества. Преди настъпването на есенните слани, почвата се прекопава, като се добавя кофа компост, смесена с 20 г суперфосфат на 1 кв. м. Ако не сте имали време да наторите почвата предварително, можете да го направите през пролетта - кофа компост и 1 чаша пепел на 1 кв. м.
0 Разсадът от пипер, отглеждан у дома, обикновено е готов за разсаждане на постоянно място 50-70 дни след поникването в зависимост от сорта. Още преди да отидат в градината, младите растения получават първото си подхранване.
Във фазата 1-ви - 2-ри същински листа, растенията се пикират (ако семената са били засети в общи разсадни съдове) и се торят на два етапа:
. първият път - седмица след поникване -10 г амониев нитрат, 25 г суперфосфат и 15 г калиев сулфат на 10 литра вода;
. вторият път - след още десет дни със същия състав.
0 След засаждане на растенията на постоянното място, препоръчително е да ги наторите за първи път две седмици след това - през това време кореновата система трябва да има време да се адаптира. За целта разтворете 2 чаени лъжички в 10 литра вода урея и суперфосфат. Използвайте 1 литър разтвор на растение. Можете също да подхранвате растенията с органична материя, например, изгнил оборски тор, разреден във вода (1:5) или птичи изпражнения (1:20).
Внимание! Трябва да бъдете много внимателни с органичните продукти и да не превишавате дозата. Много начинаещи градинари смятат, че органичните торове са абсолютно безопасни, но птичите изпражнения или оборският тор могат лесно да изгорят корените. А амонякът, който се образува при разграждането на пикочната киселина, може да забави растежа на младите растения.
По време на растеж и цъфтеж
Растящият пипер се подхранва при необходимост - от 2 до 4 пъти на сезон. С какво трябва да торите растенията допълнително по време на растеж и цъфтеж, но преди да започне плододаването?
0 Второто подхранване се извършва, когато се образуват завръзите. За 10 литра вода вземете 10 г амониев нитрат, 25 г суперфосфат и 25 г калиев сулфат.
0 Последващото подхранване се извършва само при необходимост (на интервали от две седмици), ако развитието на растенията се е забавило.
Съвет: Най-добре е прилагането на торове да се комбинира със следващото поливане. По този начин ще предпазите корените на растението от изгаряния.
Плододаване
По време на периода на плододаване можете да подхранвате пипера, като разтворите 10 г амониев нитрат и 200 г пепел в 10 литра вода.
През този период може да използвате следните минерални смеси: 2 чаени лъжици калиев сулфат и суперфосфат на 10 литра вода. Разходната норма е 1 литър на растение.




Коментари