Рецепти за вкусни ястия по всяко време на годината

Голямата реколта от тиквички, която можете да получите не е единственото предимство. Плодовете имат неутрален вкус, така че лесно се комбинират с друг продукт. Подходящи са за месо, риба, сирене или зърнени храни. А приготвянето на зеленчукови „ладии" не изисква много усилия.

Днес ще ви подскажем как да приготвите пълнени тиквички във фурната или на тиган.

Пълнени тиквички във фурна с галета

В Италия зеленчуковите „лодки" често се украсяват с галета и ситно настърган пармезан. След изпичане сместа се превръща в хрупкава коричка. За плънката е по-добре да се използват колбаси, предназначени за пържене. Те са по-сочни и по-ароматни. Домашно приготвена кайма, овкусена с розмарин или мащерка, също ще свърши работа.

Продукти: 2 тиквички, 300 г колбаси, 1 чушка, 40 г твърдо сирене, 3 скилидки чесън, 20 г галета, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 суп. лъж. растително масло, 0,5 . лъж. сол, щипка кимион, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Използвайте нож или лъжица, за да издълбаете пулпата от тиквичките. Леко посолете ладиите. Нарежете сърцевината на тиквичките, колбаса, чушката и лука на малки парченца. Накълцайте чесъна. Запържете колбаса в горещо растително масло, добавете лука и чесъна и оставете да се задушава, докато зеленчуците станат прозрачни. Добавете чушката и пулпата от тиквичките и оставете да къкри още 3-4 минути. Подправете с доматено пюре, кимион, сол и черен пипер. Загрейте за още 2-3 минути.

Разпределете плънката върху тиквичките и поръсете със смес от настъргано твърдо сирене и галета. Печете пълнените тиквички във фурната за 25-30 минути на 180°C.

Остава само да допълните ястието с чаша червено вино и лека вечеря в италиански стил е готова.

Пълнени тиквички на тиган

Ето как се приготвят зеленчуците в Турция. Вместо да се пекат във фурната, те се задушават на тиган. Подправките също са оригинални. Ментата е интересно допълнение към месото, особено към говеждото или агнешкото. Оризът може да се пропусне или да се замени с булгур.

Продукти: 4 тиквички, 300 г кайма, 100 г ориз, глава лук, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. сол, 0,5 ч. лъж. сушена мента, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Измийте тиквичките и ги подсушете с кухненска хартия. Малките плодове се оставят цели, средните и големите могат да се нарежат на няколко парчета. Понякога кората на заготовките се „надира" с вилица или специален нож.

Залейте измития ориз с 200 мл гореща вода, покрийте с капак и оставете за 15-20 минути.

С нож или лъжица внимателно отстранете сърцевината на всяка тиквичка. Можете да я добавите към каймата, да я замразите или да използвате за приготвяне на супа. Леко посолете издълбаните ладии.

В купа смесете каймата, нарязания лук, задушения ориз, 1 суп. лъж. доматено пюре, 0,5 ч. лъж. сол и сушена мента, както и смлян черен пипер. По желание можете да добавите ситно нарязаната пулпа от тиквички.

Разпределете плънката в издълбаните зеленчуци и ги поставете в дълбок тиган.

Разтворете останалото доматено пюре и солта в 200 мл гореща вода, добавете растително масло. Залейте тиквичките с доматения сос, докато покрие половината от тях. Добавете още вода, ако е необходимо.

Пълнените тиквички се задушават на тиган за 30-40 минути под капак на среден огън.

Сервирайте готовото ястие с кисело мляко и нарязани билки.

С птиче месо

Ако искате нещо леко, пригответе печени пълнени тиквички с пилешко или пуешко филе. Крема сиренето ще направи плънката по-сочна, но и ще увеличи калорийността на ястието. За по-малко калоричен вариант използвайте рикота, кисело мляко или сметана.

Продукти: 2 тиквички, 300 г пилешко филе, ½ чушка, ½ домат, 50 г твърдо сирене, 1 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. извара, 0,5 ч. лъж. сол, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Разделете почистените тиквички на дълги половинки. Издълбайте пулпата с лъжица и я нарежете на ситно. Нарежете пилешкото филе с нож или блендер. Нарежете лука, чушката и домата на малки кубчета. Запържете лука в растителното масло до златистокафяво, добавете пилешкото филе и оставете да се задушава, докато месото напълно промени цвета си. Прибавете пулпата от тиквичките и чушката и оставете да къкри 3-4 минути. Добавете нарязаните домати и оставете да се задушава още 5-7 минути.

Смесете месото със зеленчуците и крема сиренето. Подправете със сол и черен пипер. Разпределете пълнежа в ладиите от тиквички. Поставете заготовките в термоустойчива форма. Поръсете с настъргано твърдо сирене и печете във фурна, предварително загрята на 180°C, за 30-35 минути.

Можете да сервирате „лодките" веднага или след като изстинат.

Цукини с домати и сирене

Каква е разликата между цукините и тиквичките? В ботаниката, тиквичката е името, дадено на няколко представители на семейство Тиквови, докато цукините са само една от разновидностите. Можете да разпознаете цукините още в етапа на зреене. Растението има неразклонено стъбло.

Плодовете също имат свои собствени характеристики. Зрелите тиквички са малко по-едри, имат светла, плътна кора и сравнително големи семена. Цукините са по-компактни, а тънката им кора е пъстра. Плодовете са предимно яркозелени, но има жълти и дори черни сортове. Както тиквичките, така и цукините са подходящи за пълнене.

Продукти: 2 тиквички, 1 домат, 100 г моцарела, 2 суп. лъж. сос песто, щипка сол, пресен босилек - на вкус.

Приготвяне: Разрежете тиквичките наполовина по дължина и отстранете сърцевината от всяка половинка. Поставете ладиите в термоустойчива форма и ги посолете. Нарежете пулпата и я смесете с пестото. Разпределете плънката върху ладиите. Нарежете домата и моцарелата на полукръгчета. Наредете резените ветрилообразно върху плънката.

Печете лодките на 180°C за 30-35 минути. Приготвеното ястие може да се гарнира с пресни листа босилек преди или след печене.

С гъби

Невъзможно е да се каже кое е по-добро – тиквичките или цукините. Цукините са по-малко воднисти и по-добре държат формата си. Вкусът им понякога има тръпчива горчивина. Тиквичките омекват по-бързо по време на готвене, обичани са заради леката си сладост.

Това са дублиращи се плодове. Те лесно се заместват, така че,спокойно можете да ги заменяте в рецептите.

Продукти: 2 тиквички, 200 г гъби, глава лук, 1 домат, 100 г твърдо сирене, 4 скилидки чесън, 1 суп. лъж. растително масло, 15 г масло, 1 ч. лъж. сол, щипка индийско орехче, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Разделете тиквичките на половинки, отстранете сърцевината и нарежете месестата част на едро. Леко посолете ладиите. Нарежете гъбите на тънки филийки, лука - на кубчета, а домата - на ситно. Накълцайте чесъна.

Разтопете маслото в тиган и добавете растително масло. Запържете лука и чесъна до златисто. Добавете гъбите и оставете да къкри, докато цялата влага се изпари. Добавете пулпата от тиквички, домата, останалата сол, индийското орехче и черния пипер. Оставете да се задушава 5-7 минути.

Разпределете плънката в тиквените ладии, поръсете с настърган кашкавал и сложете във фурната за 30–35 минути. Средна температура – 180°C.

Поръсете готовите „лодки" с нарязан магданоз и сервирайте веднага.

Пълнени тиквички със зърнени храни

Дори и без месо, зеленчуците ще бъдат вкусни. Всякакви зърнени храни ще свършат работа вместо кайма за плънката. Предлагаме да използвате булгур, но с ориз, просо или кускус ще бъде не по-малко интересно. Между другото, кускусът има голям кулинарен потенциал.

Продукти: 3 тиквички, 150 г булгур, 1 домат, 6 маслини, 20 г масло, 1 суп. лъж. растително масло, 1 ч. лъж. сол, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: От тиквичките направете ладии. Разделете плодовете на половинки, с помощта на лъжица издълбайте месестата част и нарежете пулпата. Изплакнете булгура и го запържете в дълбок тиган или тенджера в смес от масло и растително масло. След 1-2 минути добавете нарязания домат, а след 3-4 минути добавете пулпата от тиквички. Оставете да се задушава още 3-4 минути. Сипете 250 мл гореща вода, добавете сол и черен пипер, покрийте и гответе, докато течността се изпари напълно.

Разпределете плънката в лодките от тиквички, гарнирайте с кръгчета маслини и сложете във фурната, предварително загрята на 200°C, за 20–25 минути.

Сервирайте веднага.

Със сирене и риба тон

Ястието ще бъде още по-привлекателно, ако знаете какво е полезно за печените тиквички. Зеленчуците съдържат много диетични фибри. Освен това, тиквичките имат сравнително ниско съдържание на калории, така че е лесно да се включат дори в диетичното хранене.

Продукти: 2 тиквички, 180 г консервирана риба тон, 70 г твърдо сирене, 2 суп. лъж. мека извара, 2 суп. лъж. сухо бяло вино, 1 суп. лъж. растително масло, 2 скилидки чесън, 0,5 ч. лъж. сол, 2 стръкчета мащерка, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Отстранете пулпата от тиквичките. Поставете „лодките" в тава за печене, намазана с растително масло. Леко посолете.

В дълбока купа смесете нарязаната пулпа от тиквички, консервираната риба тон, меката извара, половината от настърганото сирене, чесъна, прекаран през преса, солта, мащерката и черния пипер. Разпределете пълнежа в ладиите от тиквички и поръсете отгоре с останалото настъргано сирене. Добавете в тавата вино и печете на 180°C за 25–30 минути. Останалото вино може да се използва като гарнитура към ястието.