Спестяват големи разходи за торене и растителна защита
Бобовите култури, които се изпитват в Института по фуражни култури в Плевен, заслужават вниманието на българските фермери. Те са не само полезни в сеитбооборота, а и спестяват разходи за торене и растителна защита. Някои от тях са на 1-2 години разстояние от етап на изпитване от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.
Доц. Валентин Косев разказа за „Български фермер" за своята работа по селекцията и семепроизводството на перспективните, но не толкова добре познати на фермерите нахут, обикновено секирче и вигна.
Бобовите култури са незаменим
източник на растителен протеин
„Достатъчно е, 20% от ежедневната дажба на животното да се състои от зърната на бобови култури, за да получават животните необходимата хранителна стойност", посочи доц. Косев и допълни: „Сортът „Гая" вече е признат от министъра на земеделието и храните през 2022 година, но предстои да бъде включен в сортовата листа на ИФК-Плевен.
Имаме признат сорт бяла лупина,
която е алтернатива на соята
По протеиново съдържание сортът „Моника" не отстъпва на соята и съдържанието на протеин в зърното достига 33%. Бялата лупина прилича на обикновено секирче. Тя не поляга и самите бобчета не се разпукват, за да опада зърното и без проблем може да остане така цял месец, ако например фермерът има някакви други ангажименти. Бялата лупина е на второ място след баклата по азотфиксираща способност на самото растение. Тоест, фермерът икономисва огромни средства, с които трябва да натори следващата култура с азотни торове. Така фермерът си спестява разходи.
Бялата лупина е полезна
също така при „зелено торене"
Растителната част се заорава и всички вещества, които се съдържат в малката бяла лупина, която е в началото на цъфтеж, се предават на другата култура. Така се спестяват много разходи и се опазва природната среда.
Баклата сорт „Белослава" е предназначена за фуражно управление. Растенията са изправени и образуват сравнително дребни семена, затова не полягат. Селектирана е с цел улеснено механизирано прибиране и е подходяща за хранително-вкусовата промишленост.
Вигната е топлолюбива и това
може да помогне в сеитбооборота
на фермата, в зависимост от вегетацията на културите, които се отглеждат. През юли, когато вигната цъфти, няма много други бобови култури, но пък има други култури, които са гостоприемници на различни неприятели и това е известен недостатък, защото тя е нападана от различни насекомни и ненасекомни неприятели. За сметка на това е много сухоустойчива култура."
На този етап учените съсредоточават изследванията си върху продуктивността, а не толкова върху добива, но доц. Косев все пак споделя: „Ако добивите при фасула варират около 50-150 кг/дка, да кажем най-много 200 кг/дка при различните видове, то при вигната, която е братовчед на фасула, добивът е по-малко.
При обикновеното секирче
досега не съм виждал недостатък
Предимствата са изключително много. Например, фермерът няма разходи по растителна защита. Културата се засява и след около 3 месеца се прибира без никакъв проблем. Обогатява почвата, като всяка бобова азотфиксираща култура. Съдържанието на протеин е около 24-26%.
Нахутът има два основни подвида - единият е средиземноморски, а другият - близкоизточен, като те се различават по формата на семената и по баграта на цветчето и на семената. Ние разполагаме с двата основни, а между тях има още два преходни.
До две години ще подготвим по един сорт -
единият с едри семена и друг - с по-дребни
Първият е от типа Кабули, което означава, че масата на хиляда семена е повече от 600 грама. Лесен е за обработка и има добри вкусови качества. Другият, по-малкият, може да е с оцветени семенца, но не се напада от неприятели. Предстои да го изследваме, но очаквам да има по-високо белтъчно съдържане - точно това, което всички искат в оранжерийното производство. Но това е в перспектива, не мога да кажа предварително нищо. Мога да коментирам само когато имам готов продукт. Да се надявам до една-две години да се похвалим с нещо.
Доц. Косев се занимава
със селекция на бяла лупина,
която е добре позната съставка в салатите, но според него съвременните сортове лупина имат един недостатък: „Предлагат се с ниско алкалоидно съдържание в зърното - около 0,1%. Също така тя има леко горчив вкус, поради което се препоръчва термична обработка - преваряване и смяна на водата поне 5-6 пъти.
Бобовите култури са
алтернатива на месната диета,
която не във всички случаи е полезна. Месото, което ядем, съдържа протеини, фосфор, калций, витамини, които животното е приело чрез растенията, но като първичен източник, а ние ги приемаме, след като са преработени от животното. Това ми направи много силно впечатление и реших, че искам да се занимавам с изследвания в тази насока. Здравето на човека преди всичко - това беше идеята. Не е ли по-естествено, да си взема 100% от протеина от източника, а не от животното, което го е преработило. Има и животински протеин, но не е същото. Не е първо качество, а второ", казва доц. Валентин Косев.





Коментари