Алтернативи на картофите в най-популярните рецепти за здравословно хранене

За тези, които искат да намалят въглехидратите или просто да опитат нови вкусове, има редица зеленчуци и кореноплоди, които могат да заменят картофите в любимите ви рецепти.
Картофите са едни от най-популярните продукти в кухните на много хора. Те обаче не винаги са здравословни, особено когато се консумират често. Високото съдържание на нишесте може да доведе до наддаване на тегло и храносмилателни проблеми. За щастие има много други зеленчуци и кореноплодни растения, които са чудесен заместител. Нека разгледаме няколко популярни ястия и техните аналози.

Пюре

Традиционното картофено пюре може лесно да се замени с пюре от карфиол, броколи или корен от целина. Тези зеленчуци имат деликатна текстура след готвене и добре се комбинират с прясно мляко, сметана, масло и подправки. Пюрето от карфиол има чудесен вкус и кремообразна текстура, а главата целина добавя интересен аромат.

Пюре от карфиол 

Съставки: глава карфиол, 50 мл прясно мляко, 20 г масло, сол на вкус.

Приготвяне: Разделете карфиола на розички. Сложете ги в тенджера, сипете вода и изчакайте да заври. Варете на среден огън за около 10 минути, докато цветното зеле омекне. Отцедете водата, като оставите част от бульона (около 100 мл). Сложете свареното зеле в блендер, добавете млякото, маслото и сол. Разбийте до гладкост. Ако е необходимо, добавете от останалия бульон, за да постигнете желаната консистенция.

Опитайте и добавете още малко сол или подправки, ако е необходимо.

Гювечи и запеканки

Вместо традиционните картофи при приготвянето на запеканки, опитайте да използвате тиквички, патладжан или тиква. Те запазват формата си, имат приятен вкус и са чудесни за печене.

Запеканка с тиквички и сирене 

Съставки: 2 тиквички, 200 г твърдо сирене или кашкавал, 2 яйца, 150 мл сметана, пресни зелени подправки (копър, магданоз) на вкус, растително масло - за намазване на тавата.

Приготвяне: Нарежете тиквичките на тънки филийки с дебелина около 0,5 см. В отделна купа смесете настърганото сирене, яйцата, сметаната и ситно нарязаните билки.

Намажете тава за печене с растително масло. Наредете пласт от тиквички, а след това слой от сместа със сирене. Така повтаряйте, докато всички съставки се изчерпят. Горният слой трябва да е от сирене. Сложете тавата в предварително загрята на 180°C фурна и печете около 30-40 минути, докато горната част стане златистокафява.

Извадете готовата касерола от фурната и я оставете леко да се охлади преди сервиране.

Чипс

Заменете картофените чипсове с такива от цвекло, моркови или сладки картофи. Тези кореноплодни зеленчуци съдържат по-малко нишесте и повече хранителни вещества, като витамини А и С.

Зеленчукови чипсове 

Съставки: глава цвекло/морков/батат, зехтин - за поръсване, сол - на вкус.

Приготвяне: Измийте кореноплода под течаща вода и го обелете. Нарежете много тънко с помощта на белачка за зеленчуци или много остър нож. Наредете филийките в тава за печене, покрита с хартия. Поръсете със зехтин и овкусете със сол.

Печете в предварително загрята фурна на 120°C за около 1,5-2 часа, като проверявате периодично за готовност. Чипсът трябва да стане хрупкав и леко сух. Прехвърлете готовия чипс върху кухненска хартия, за да отстраните излишното масло.

Гарнитура към месо

Вместо пържени картофи, опитайте да изпържите резени ряпа, брюква (жълта ряпа) или пащърнак. Тези кореноплодни зеленчуци имат сладък вкус и се съчетават добре с различни видове месо.

Печена ряпа с розмарин 

Съставки: глава жълта ряпа, 2 суп. лъж. растително масло, стръкче розмарин, сол - на вкус.

Приготвяне: Обелете ряпата и я нарежете на кубчета с размер приблизително 2x2 см. Загрейте растителното масло в тиган.
Пържете ряпата на среден огън, като разбърквате от време на време, докато омекне и стане златиста, около 15 минути. Пет минути преди да е готово, добавете стръкче пресен розмарин и щипка сол. Продължете да готвите, докато ряпата придобие приятен карамелен цвят.

Преди сервиране, отстранете розмарина и сервирайте гарнитурата топла.

Салати

В салатите можете да използвате авокадо, боб или нахут, вместо варени картофи. Тези съставки добавят чувство за ситост и са богати на здравословни мазнини и протеини.

Салата с авокадо и домати (10-5)

Продукти: авокадо, 2 домата, 100 г спанак, 1/2 лимон, 1 суп. лъж. зехтин, сусамови или ленени семена - по желание.

Приготвяне: Обелете и почистете авокадото от костилката и го нарежете на кубчета, както и доматите. Сложете листата спанак в купа, добавете нарязаното авокадо и доматите. Поръсете салатата със сока на половин лимон и една супена лъжица зехтин. По желание добавете сусамови или ленени семена.
Разбъркайте салатата и сервирайте веднага.

Заместването на картофите с други зеленчуци и кореноплоди не само прави ястията по-малко калорични, но и ги обогатява с витамини, минерали и фибри.

Експериментирайте с нови продукти, за да откриете любимите си комбинации и да направите диетата си по-разнообразна и здравословна!