„Благодарение отчасти на промоционалните дейности, през последните десет години бодливите круши са станали част от списъка с покупки на потребителите, които се грижат за здравето си. Търсенето нараства с всяка изминала година, а площите, в които се инвестира, също се разрастват. Конкретно, тази година ще регистрираме 20% увеличение на обема благодарение на новите насаждения, които ще влязат в пълна продукция. Ще дадем старт на сезона на Ficodindia dell'Etna PDO през август". Това разказва Сара Буа, мениджър по маркетинг и комуникации в O.P. La Deliziosa.
Бодливите круши са плодовете на опунцията. Съществуващите данни сочат, че това растение произхожда от Мексико. Междувременно то вече е разпространено и в Южна Америка, Австралия и Средиземноморието, където се среща в диво състояние. Най-общо растението вирее в тропическите и субтропическите региони.
O.P. La Deliziosa, разположена на склоновете на Етна, от почти 40 години е ангажирана с популяризирането на тази култура, инвестирайки в изследвания и нови решения за популяризиране на територията и типичните й продукти.
Кампанията Deliziosa Selection има за цел да разкаже историята на сицилиански специалитети като Pesca di Leonforte IGP, Arancia Rossa di Sicilia IGP, Pera coscia dell'Etna и други.
Отглеждането на фигови кактуси Etna PDO е изключително устойчиво: растенията се адаптират към сухия климат, изискват по-малко вода от други култури и всяка част от тях се използва повторно, т.е. плодовете, листата, цветовете и кората, като по този начин отпадъците се свеждат до минимум.
„За да допълним гамата, пуснахме на пазара сок и пулпа от фигови круши. Оценката и тестът за продажбите бяха успешни, не само защото става дума за функционална суперхрана, но и защото крайните потребители все повече осъзнават ползите за здравето от фиговите круши. Източник на калций, магнезий и калий, фибри и 100% натурални, те започват да се предлагат в търговските вериги в Италия и Испания".
Ficodindia dell'Etna PDO се предлага между август и ноември с „primo fiore", събран от август до средата на септември и характеризиращ се със сладки и вкусни плодове, и „secondo fiore", получен чрез традиционния метод „scozzolatura", който стимулира късно второ цъфтене и позволява да се събират по-ценни, по-големи плодове от средата на септември нататък.
Ficodindia dell'Etna PDO има три основни сорта, всеки от които се отличава с уникални органолептични и цветови характеристики:
Sulfarina (жълт): най-разпространеният, характеризиращ се с жълта месеста част, сладък и наситен вкус и богат на индикаксантини.
Sanguigna (червен): с наситено червена месеста част, ароматен вкус и богат на беталаини и антиоксиданти.
Muscaredda (бял): с бяла месеста част, богат на индикаксантини и минерали, с деликатен вкус и много ценен заради сладостта и текстурата си.
Трите цвята не трябва да се разбират като показател за зрялост, поради което информационните дейности са от основно значение, за да се обясни на потребителите разликата между сортовете, които представляват богатството и биоразнообразието на територията на Етна, което предоставя на потребителите уникално сетивно преживяване благодарение на опакованите миксове.
Хранителни стойности и полезни свойства
Истинска суперхрана, Ficodindia dell'Etna DOP е много повече от просто плод: тя е източник на здраве и благополучие. Бодливите круши са богати на минерали (магнезий, калций, калий), фибри, витамини и антиоксиданти и допринасят за благополучието на организма, като помагат за превенцията на многобройни заболявания и подпомагат метаболизма, храносмилането и имунната система.
Многобройни международни научни изследвания потвърждават ползите от бодливите круши, особено за тези, които практикуват спорт:
- Антиоксидантни и защитни свойства срещу оксидативния стрес;
- Положителни ефекти върху сърдечно-съдовите показатели след тренировка;
- Подкрепа на вариабилността на сърдечната честота при спортисти;
- Подобряване на редокс и автономните реакции след приемане на сок от бодливи круши.
Коментари