Могат ли да се консумират без вреда за здравето?

Пестеливостта в кухнята е типична за много домакини. Киселото мляко често се добавя в печива, леко развалените плодове и зеленчуци се изрязват и се слагат в компоти и гювечи, а мухлясалото парче се изхвърля в кошчето. Но безопасно ли е да се използват такива продукти?

Да, някои храни не са опасни, но какво трябва да направите, ако продуктът е с изтекъл срок на годност? Достатъчно ли е просто да се обработи термично или е по-добре да се изхвърли?

Какво означава срокът на годност?

Срокът, в който даден продукт трябва да се използва, се нарича срок на годност. Производителят го отбелязва в строго съответствие с изискванията на санитарните служби и техническите разпоредби. Датата се определя с научен анализ на компонентите, съдържащи се в продукта. Когато в състава са включени няколко компонента, за основа се взема съставката с най-ниски показатели.

Като посочва срока на годност, производителят указва периода, през който гарантира качеството и безопасността на продукта. Ако решите да използвате продукт с изтекъл срок на годност, всички рискове са ваша отговорност. Не можете да предявявате претенции към производителя в случай на негативни последици.

Срок на годност и срок на съхранение:

каква е разликата?

Понякога, освен срока на годност, етикетът посочва и срока на съхранение. Това са два различни показателя. Първият показва интервала, през който продуктът е безопасен. Второто е, когато продуктът е най-богат на вкус и ползи. Например, срокът на годност на хляба е средно 3 дни, а периодът на съхранение варира от 24 до 36 часа в зависимост от вида брашно. След един ден хлябът забележимо губи аромата си и започва да застоява, но все още е подходящ за консумация.

Срокът на съхранение обхваща периода, през който продуктът може да се смята за пресен. Често е посочен на етикета „най-добър за употреба до". Този индикатор не може да бъде по-голям от срока на годност.

Коефициент на резерви - какво е това?

Разбира се, храната не може да се развали за една нощ. Когато по време на изпитването се забележат промени в състава, посоченият интервал трябва да бъде разделен на коефициент на резерв. По този начин установената дата на годност, от съображения за безопасност, се оказва малко по-малка от действителната. Стойностите на „резервните" коефициенти са фиксирани.

За бързоразвалящи се продукти:

  • ако срокът на годност е до 7 дни - 1,5;
  • ако срокът на годност е до 30 дни - 1,3;
  • ако срокът на годност е повече от 30 дни - 1,2;
  • ако продуктът е от категорията бебешка храна за деца под 3 години - 2.

За нетрайни продукти:

  • ако стоките са от хранителни магазини (зърнени храни, тестени изделия, брашно, консерви, подправки, чай) - 1,15;
  • ако продуктът е от категорията бебешка храна за деца под 3 години - 1,5.

Как да изчислим реалната дата на изтичане

Лесно е да се определи максималната производителност на даден продукт:

  • Прочетете внимателно етикета и изчислете часовете, дните или месеците, посочени в срока на годност.
  • Умножете полученото число с коефициента на резерв.

Например, срокът на годност на зърнените храни е 14 месеца. Умножаваме по 1,15, тъй като продуктът е нетраен и получаваме 16,1 месеца. Приблизително толкова дълго продуктът може да остане годен за консумация. За съжаление, има фактори, които ускоряват развалянето. Грешки по време на транспортиране или неправилно съхранение могат значително да повлияят на показателите.

Когато определено трябва да изхвърлите храна

Просто е необходимо да се разделите с продуктите, ако са с негоден за консумация вид и аромат. Необичайна консистенция, остра миризма - всичко това показва, че продуктите са се развалили.

Друг опасен признак е мухълът. Дори малко петънце показва активен процес вътре. Понякога не е достатъчно просто да се отреже заразената зона, защото гъбичните нишки могат да засегнат и здравите части.

Разбира се, повечето микроорганизми ще умрат при нагряване до 120°C, но токсините ще останат в продукта. Те могат да бъдат обезвредени чрез термична обработка, но това изисква висока температура и дълго време на варене на тих огън.

Струва ли си да се ядат продукти

с изтекъл срок на годност?

Невъзможно е да се даде категоричен отговор. От една страна, стоките винаги имат резерв на срока на годност. И ако отговарят на всички посочени характеристики, те не представляват голяма опасност за здравето. От друга страна, винаги съществува риск от негативни последици. И единствено потребителят ще бъде отговорен за тях.