Как да избираме продуктите, тайни на готвенето и съхранението, рецепти
Калмарите са невероятно популярен морски продукт, ценен заради деликатния си вкус, относително лесното приготвяне и, разбира се, ползите за здравето. Независимо дали става въпрос за пържени калмари на кръгчета, изискана салата или пълнени туби, калмарите могат да се превърнат в звездата на всяка маса. Но как да изберем правилните калмари, да ги сготвим така, че да не станат „гумени" и защо са толкова здравословни?
Разговорите за този продукт често започват с нотка ирония. „Калмари? Това е просто гума!" - може да се чуе от онези, които може би са имали неуспешен опит да се запознаят с този дар на морето. Повярвайте, зад тази привидна простота се крие цял свят от вкусове и текстури, които могат да изненадат дори най-изтънчените гастрономи. Нека заедно разсеем митовете и да открием калмарите в целия им блясък! В крайна сметка, с правилния подход, това мекотело е истински кулинарен хамелеон, готов да се превърне в звезда както на изискано ресторантско ястие, така и за бърза вечеря със семейството.
Как да изберем перфектния калмар?
Изборът между пресни и замразени калмари зависи от вашите възможности и предпочитания.
Пресни калмари
0 Външен вид: Пресните калмари трябва да са твърди и влажни на допир, с гладка, лъскава кожа. Цветът може да варира от бял до бледокремав, но да е равномерен. Избягвайте мекотели с жълтеникав или розов оттенък, тъй като това може да показва, че са изостанали.
0 Мирис: Пресните калмари трябва да имат лек морски мирис. Острата, подобна на амоняк или кисела миризма е признак на разваляне.
0 Очи: Ако калмарът се продава с главата, обърнете внимание на очите - те трябва да са бистри и изпъкнали. Мътните или хлътнали очи показват, че продуктът не е пресен.
Замразени калмари
0 Опаковка: Изберете калмари в запечатана опаковка без повреди. Влагата или ледът вътре в опаковката показват, че продуктът може да е бил размразен и повторно замразен, което се отразява качеството.
0 Вид замразяване: Най-добре е да изберете калмари, замразени шоково (сухо замразяване). Те губят по-малко влага и запазват текстурата си.
0 Външен вид: Замразените трупове трябва да са бели или кремави, без жълти петна или скреж (допуска се тънък слой „глазура", за да се предпази от изсъхване). Избягвайте залепнали парчета, това също е признак за многократно замразяване.
Съхранение
Пресните калмари могат да се съхраняват в хладилник или фризер.
- Краткосрочно съхранение: Пресните или размразени калмари е най-добре да се сготвят възможно най-скоро. В хладилник, в херметически затворен съд или торбичка, продуктите могат да се съхраняват 1-2 дни. Не забравяйте да ги поставите в най-студената част на хладилника, обикновено на долния рафт или в зоната за месо/риба. Преди съхранение, потупайте калмарите с кухненска хартия, за да отстраните излишната влага. Това ще помогне за предотвратяване на растежа на бактерии.
- Дългосрочно съхранение: За по-дълго съхранение мекотелите могат да бъдат замразени. Замразените калмари се съхраняват във фризер до 3 месеца.
Подготовка за замразяване:
1. Почистване: Почистете калмарите (ако вече не са почистени) - отстранете вътрешностите, кожата и пипалата с вендузите;
2. Опаковка: Опаковайте внимателно, за да предотвратите „студовото изгаряне" от фризера.
2.1 Торбички за замразяване: Отстранете колкото е възможно повече въздух от торбичката, преди да я запечатате.
2.2 Стреч фолио: Увийте калмарите плътно във фолио, след което ги поставете в торбичка за фризер.
2.3 Замразяване в кутии: Поставете калмарите в кутия и залейте с малко вода (да ги покрие). Водата ще замръзне и ще създаде защитен леден слой.
3. Етикетиране: Не забравяйте да етикетирате торбата или контейнера с дата на замразяване.
Съхранение на ястия с калмари: Приготвените ястия с калмари, както и с другите морски дарове, се съхраняват най-добре в хладилник за не повече от 2-3 дни. Съхранявайте в плътно затворена кутия. Охладете възможно най-скоро след готвене (в рамките на 2 часа на стайна температура).
Тайната на меките калмари: как да ги готвим, за да не станат жилави?
Основният враг на крехките калмари е преваряването.
Месото на тези мекотели има малко съединителна тъкан. Това е причината да стават жилави и „гумени", когато се готвят дълго време. Запомнете два основни подхода:
Много бързо: Гответе калмарите буквално 2-3 минути. Това важи за пържене, варене или печене на скара. При такава кратка обработка протеинът няма време да се коагулира твърде много и калмарите остават меки.
Много дълго: Ако искате да задушите калмари, гответе ги поне 40-60 минути (за предпочитане и по-дълго). При дълга, бавна термична обработка жилавите влакна се разрушават и месото отново става меко.
Съвети за приготвяне:
0 Преди готвене: Почистете трупа на калмара от кожата и жилките (прозрачната „кост"). Ако приготвяте пръстени, нарежете напречно на влакната.
0 Мариноване: Мариноването в лимонов сок, оцет или вино помага за омекване на месото. 30-60 минути киснене е достатъчно.
0 Приготвяне: Сложете калмарите във вряща подсолена вода за 2-3 минути, докато побелеят.
0 Пържене: Пържете на силен огън буквално по минута от всяка страна, докато станат леко златисти.
Задушаване: Варете на слаб огън, като добавяте течност (вино, бульон, доматен сос), поне 40 минути.
Ползи за здравето
Калмарите са не само вкусни, но и много полезни! Те са източник на:
- Протеин: Калмарите са отличен източник на висококачествен протеин, който е от съществено значение за изграждането и възстановяването на клетките на тялото.
- Витамини и минерали: Богати са на витамини от група В, особено В12, който е важен за нервната система и хематопоезата. Съдържат още йод, необходим за щитовидната жлеза, селен, антиоксидант, и други микроелементи.
- Омега-3 мастни киселини: Подобно на други морски дарове, калмарите съдържат полезните омега-3 мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.
- Нискокалорично съдържание: Калмарите са диетичен продукт, 100 грама съдържат около 90-100 ккал.
Кой трябва да внимава?
Въпреки всички предимства, калмарите не са подходящи за всеки.
- Алергия към морски дарове: Това е най-очевидното противопоказание. Ако имате алергия към риба или други морски дарове, калмарите също могат да причинят алергична реакция.
- Индивидуална непоносимост: Някои хора може да имат индивидуална непоносимост към калмари, която се проявява в храносмилателни разстройства.
- Подагра и някои бъбречни заболявания: Калмарите съдържат пурини, които се разграждат до пикочна киселина. Хората с подагра или някои бъбречни заболявания трябва да ограничат приема си на храни, богати на пурини, включително калмари. Във всеки случай, консултирайте се с лекар, ако имате някакви притеснения.
Вкусни рецепти с калмари
Предлагаме ви лесни и вкусни рецепти, които ще ви помогнат да обикнете калмарите още повече!
Пържени пръстени в хрупкава панировка
Продукти: 500 г калмари (туби или пръстени), 100 г брашно, 1 яйце, 100 мл светла бира (или газирана вода), сол и черен пипер на вкус, растително масло за пържене, лимон за сервиране.
Приготвяне: Почистете калмарите и ги нарежете на кръгчета (ако използвате цели калмари). Подсушете с кухненска хартия.
Пригответе тестото: смесете брашното, яйцето, бирата (или водата), солта и пипера до гладкост. Тестото трябва да има консистенцията на гъста сметана.
Загрейте достатъчно количество растително масло в тиган. Потопете всеки пръстен калмар в тесто и го пуснете в горещото олио. Пържете пръстените от всяка страна за 1-2 минути до златистокафяво. Поставете пържените калмари върху кухненска хартия, за да отстраните излишното масло.
Сервирайте с резенчета лимон.
Лека салата със зеленчуци и сусамов дресинг
Продукти: 300 г калмари, 1 краставица, 1 чушка (червена или жълта), 100 г китайско зеле, зелен лук, магданоз на вкус, сусамови семена за поръсване
За дресинга: 2 суп. лъж. соев сос, 1 суп. лъж. сусамово масло, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1/2 ч. лъж. мед и щипка смлян джинджифил (по желание).
Приготвяне: Почистете калмарите, сварете ги във вряща вода за 2-3 минути и ги нарежете на кръгчета или лентички. Нарежете краставицата, чушката и китайското зеле на лентички. Зелените подправки нарежете на ситно.
Смесете всички съставки за дресинга до гладкост. Прехвърлете калмарите, зеленчуците и зелените подправки в купа. Овкусете салатата със сусамовия дресинг и разбъркайте. Преди сервиране поръсете със сусамови семена.


Коментари