• Земеделският министър Георги Тахов е убеден, че кооперативите ще направят сектора по конкурентоспособен
  • Участниците категорични: На форума на "Български фермер" започнахме да си говорим, на следващия - да продължим да градим визията, която да представим на политиците 

Сдружаването е израз на доверие, на предприемачески дух. Ползите са категорични. На първо място - така място може по-лесно да се управлява рискът, по-добре да се управляват производствените разходи. Едно сдружено съсловие може по-адекватно да отговаря на всички предизвикателства. Сдруженията сами по себе си допринасят за едно по-справедливо разпределение на добавената стойност и то е по цялата верига на доставки. Сдружени може по-лесно да внедряваме всички иновативни подходи, които имаме. Можем по-лесно да планираме, като постигнем по-голяма прозрачност и ефективност, да бъдем по-конкурентоспособни.

Това каза земеделският министър Георги Тахов по време на дискусията на тема "Сдружаването в аграрния сектор - минало, настояще и бъдеще", организирана от в. "Български фермер" в партньорство с Министерството на земеделието и храните.

Бившият министър Кирил Вътев по време на дискусията.
Бившият министър Кирил Вътев по време на дискусията.

Събитието се проведе в НДК с участието на браншови представители от всички подсектори - плодове и зеленчуци, зърнопроизводство, животновъдство, преработватели.

В третия панел се включиха Илия Проданов, Явор Гечев и Венцислав Върбанов (от ляво на дясно) Те говориха за перспективите за сдружаването в земеделието.
В третия панел се включиха Илия Проданов, Явор Гечев и Венцислав Върбанов (от ляво на дясно) Те говориха за перспективите за сдружаването в земеделието.

По думите му сдружаването безспорно е от стратегическо значение за целия сектор, който е основополагащ сектор за икономиката ни. 

"Едно добро сдружаване води до скъсяване на веригите. Затова съм убеден, че това е тема, която може да допринесе за по-устойчивото развитие в сектора", добави министърът. 

Дискусията се проведе в рамките на три панела - за настоящите политики за сдружаването в България, за науката и практиката в кооперирането, работещите модели, както и за перспективите и визиите за сдружаването в земеделието.

По първата тема говори зам.-министърът на земеделието Лозана Василева, която припомни, че сдружаването е на доброволен принцип и инициативата трябва да дойде от производителите.

По време на втория панел за науката в кооперирането говориха Флориан Амерсдорфер, доц. д-р Боряна Иванова и проф. д-р Иван Боевски (от ляво на дясно)
По време на втория панел за науката в кооперирането говориха Флориан Амерсдорфер, доц. д-р Боряна Иванова и проф. д-р Иван Боевски (от ляво на дясно)

"Ние полагаме максимални усилия да стимулираме сдружения, чрез интервенции, кампании. Оценяваме високо и усилията на браншовите асоциации. Те много активно помагат да популяризираме ползите", каза Лозанова. 

От думите й става ясно, че вече има 69 групи организации. По програмата за развитие на селските райони са 20 с бюджет от 4,6 млн. евро. А по
Стратегическия план са подадени 37 проекта на стойност 12,5 млн. евро. 

Интервенцията за късите вериги на доставки я включихме допълнително, обясни министър Тахов. "Чрез нея тестваме нещата, защото когато сдружаването е свързано с влагането на средства - няма доверие. То отдавна е загубено и е трудна да бъде възстановено. Обединяването сега е на териториален принцип. Законът за кооперирането сам по себе си няма да изгради това доверие", смята Тахов. Той обаче може да помогне доверието да бъде възстановено и на да преодолеем териториалния принцип на сдружаване.

Главният експерт дирекция "Пазарни мерки и организации на производителите" към МЗХ Росица Броневска-Кожухарова и главният експерт дирекция "Развитие на селските райони" Гергана Калинова представиха презентации за възможностите за финансиране на сдружаването. 

По време на дебат между присъстващите в залата бившият министър на земеделието Кирил Вътев обясни, че днес кооперирането и трудно, защото се обработва 100% собствена земя.

Зам.-министър Лозана Василева.
Зам.-министър Лозана Василева.

"Размерът на стопанствата е разнокалибрен. Големият производител няма интерес да се кооперира. Малкият предпочита да продава на черно", каза той и даде пример, че във Франция посетил един кооператив, който обединява над 160 фирми, за да продава месо. А в Испания на базата на кооперативи, успяват да се конкурират с големите вериги.  

"Защо кооперациите не се признават за организации на производители?, попита председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. "Могат, но трябва да се адаптират към изискванията за признаване", отговориха от МЗХ.

"Основният проблем е дали сме готови. До какво ще доведе кооперирането и до какъв резултат – положителен или отрицателен, трябва да се направи анализ. Възможно е да се стигне до фалшиво сдружаване за усвояване на средства", заподозря Димитър Зоров, съпредседател е на Националния съюз на говедовъдите. 

Ако не се обединим, няма да продължим да съществуваме дълго, отсече обаче заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова. 

"Видя се, че само 700 човека са се сдружили и сдружаването върви трудно, ние имаме 100 сдружени производители, които отидоха да договорят суровини и производителите им отказаха, защото работят с дистрибутори за доставки", включи се в дебата и Илия Проданов, съпредседател на Българската аграрна камара. Той призова държавата да се намеси, за да може този проблем да се разреши. 

"Правили сме опити да договарят директно торове и препарати, но производителите им предпочитат да работят с дистрибутори. Ако сдружаването трябва да стане политика, направете го с данъчни облекчения, а не с финансови стимули", обърна се към агроминистърът Георги Тахов Венцислав Върбанов, председател на Българската агрохранителна камара. 

Гледайки дебата по време на събитието издателят на "Медийна група България" предложи следващият дебат да бъде направен със земеделската комисия в парламента. 

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов.
Министърът на земеделието и храните Георги Тахов.

По време на втория панел за науката в кооперирането ректорът на Аграрния университет в Пловдив доц. д-р Боряна Иванова подкрепи министър Тахов, че основната причина за ниското сдружаване е народопсихологията.

На събитието присъстваха браншови представители от всички подсектори.
На събитието присъстваха браншови представители от всички подсектори.

"Политиката на министерството да подпомага производителите в този процес чрез финансов стимул е правилното към момента, но дебатът за кооперирането тепърва предстои. Трудно ще е, но невъзможно", убедена е тя.

"Важното при тези, които се сдружават, е да имат минимум един общ, осъзнат интерес, а именно, че заедно ще постигнат повече, отколкото индивидуално", каза проф. д-р Иван Боевски, преподавател в Нов български университет. 

Според Флориан Амерсдорфер, ръководител на проекти в областта на кооперирането земеделците си  избират кооперациите като форма, защото имат облекчения. "Правят се малки кооперации от 20 фермери. Проверките се правят на 2 години. Те влизат като търговец и ползват програмите", обясни той. 

В третия панел се включиха Илия Проданов, Венцислав Върбанов и Явор Гечев, съветник на Президеента, бивш земеделски министър и председател на съюза на кооперациите. 

Венелина Гочева
Венелина Гочева

"България, трябва да избере пътя на кооперирането и целта, която искаме да постигнем е в два сегмента - секторното и интегрирано коопериране. Трябва да се обединим секторите първо, а после на браншово ниво. За мен кооперирането е лицето, марката, визията на сектора. А хората вътре трябва да работят в симбиоза, това може да стане само с правила", убеден е Проданов. И добави, че трябва да се анализират лошите примери, за да се види какво трябва да се избегне при сдружаването. 

Явор Гечев каза, че сдружаването трябва да става много внимателно. Има различни типове кооперации, а всеки вижда кооперирането със своя си аспект. Няма още ясни дефиниции.

"Големите липсващи тук са Министерството на икономиката. Кирил Вътев си представя чисто търговски кооперативи. Ако физически лица се обединят, за да продават - това също е кооперация. Ако 10 човека произвеждаме домати, защо не ги произвеждаме сами, а на търговски дружество", попита той. И бе категоричен, че кооперативът с и без подпомагане трябва да работи, защото всяка пара сложена на масата изкривява свободния пазар,  а Европа прекалила със субсидиите. 

"Когато се прави законодателството всичко трябва да е в пакет - и данъчните облекчения, и Закона за кооперацията и формулировката какво е фермер. Това е опитът, който е постигнала Европа, трябва да се спре със споровете, а да напишем необходимите текстове, за да тръгнат нещата", допълни Гечев. 

"Трябва да формулираме за какво сдружаване говорим, ако ние не знаем какво точно целим, никога няма да го чувстваме като осъзната необходимост и да тръгнем да го правим. Ние по една или друга тема си се сдружаваме помежду си и сега, наясно сме, че ако сме заедно се по-силни. На практика обаче нещо не се получава. В лицето на министерството виждаме желание да се случи нещо, но трябва да се направи анализ защо не се случи това досега. Имаше опити, но се правеше на парче. В германия има облекчения, така трябва да бъде и тук", категоричен бе и Върбанов. Той обърна внимание, че трябва да е ясно кооперативите ще имат ли право на търговска дейност.