Нашият читател от Ямбол е прочел, че има народни рецепти за направа на качествена овощарска замазка в домашни условия и иска да се възползва от тях.

Ще ги споделим, правейки уговорката, че по селскостопанските аптеки вече се продават много удобни за приложение овощарски мехлеми, които могат да се ползват от стопани на дворове и вили, които нямат време да се занимават с намирането на съставките и ръчния труд.

Всъщност приготвянето на овощарска замазка не е трудно и всеки, който реши да опита, ще се справи.

Изпитаните рецепти, които ние знаем, са гарантирани, но вие пък трябва да сте наясно, че е по-добре да се правят непосредствено преди използването

За първата си набавете 100 г борова смола /колофон/, 100 г мас или лой, 25 мл спирт и 45 г дървесна пепел.

За втората трябва да имате 300-320 г борова смола /колофон/, 35 г пчелен восък и 70 мл ленено масло.

За третата рецепта - 200 г борова смола /колофон/, 60 г мас или лой и 100 г пчелен восък.

Приготвянето не е трудно

Боровата смола трябва да се разтопи на слаб огън и след това към нея да се добяват маста, лойта, лененото масло. Разбърква се, за да се получи хомогенна смес, след което се прибавя и дървесната пепел. Трябва да изчакате да изстине, но не и да се втвърди, и тогава да добавите спирта и отново да разбиете сместа.

Качеството на готовата овощарска замазка се проверява, когато е напълно изстинала - върху твърд и студен предмет.

Ако установите, че не се размазва достатъчно добро, се слага още спирт.

Приготвяйте я непосредствено преди употреба - а, ако решите да я съхранявате, трябва да бъде в добре затворена кутийка.

Ако след време се е сгъстила, я затоплете и прибавете малко спирт.