Ако предпочитате гъсти, засищащи и ароматни супи - не се колебайте да изберете тези от червена леща. Приготвят се лесно и по-бързо от граха, ще ви зарадват с красив нюанс и ще добавят разнообразие в дневното меню.

1. Пилешка супа

Бърза и нежна супа за максимум 40 минути!

Продукти: 2 л пилешки бульон, 2 ч.ч. червена леща, 2 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, червен пипер, куркума, подправки.

Приготвяне: Нарежете картофите на кубчета и гответе. През това време запържете лука с настъргани моркови до златисто кафяво. Сложете пърженето, лещата, подправките и нарязаните домати в тенджерата и варете супата, докато се свари.

2. С месо

Супата от месо и леща е много засищаща и богата.

Продукти: 400 г месо, 1 чушка, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 50 г корен от целина, 150 г червена леща, 2 скилидки чесън, 1 връзка билки, подправки.

Приготвяне: Сварете бульона за един час, прецедете и добавете към него леща за 10 минути. Нарежете всички зеленчуци и корен на кубчета и леко запържете до златисто. Сложете пърженето в супата, гответе още 5 минути, след което добавете подправките, натрошения чесън и билките.

3. Със сирене

Супите със сирене са обичани заради тяхната текстура и вкус.

Продукти: 2 литра бульон, 1 морков, 200 г червена леща, 1 глава лук, 2 картофа, 100 г топено сирене, подправки, билки.

Приготвяне: Пуснете лещата и картофите във врящия бульон и варете 10 минути. Нарежете лука, настържете морковите и запържете. Добавете ги към супата, заедно с подправките, прибавете настърганото топено сирене и гответе до разтопяването му. В края поръсете с нарязани на ситно зелени подправки.

4. С картофи

Мислите, че бобовите и картофите не могат да бъдат в една и съща супа? Могат!

Продукти: 1,5 л бульон, 2 картофа, 160 г червена леща, глава лук, морков, домат, 0,5 чушка, подправки.

Приготвяне: Сипете нарязаните на кубчета картофи във врящия бульон, а след 5 минути – и лещата. Нарежете лука, морковите и чушките и леко запържете. В края добавете настърганите домати, разбъркайте. Прибавете ги към супата и варете още 5 минути.

5. С пушени меса

Можете да вземете пушено месо по ваш вкус!

Продукти: 500 г пушено месо, 300 г червена леща, глава лук, морков, 3 картофа, подправки.

Приготвяне: Сложете картофите във вряща вода и варете 15 минути, след което добавете лещата и нарязаното пушено месо. Лукът и морковите се нарязват на ситно, запържват се и се добавят към супата след още 10 минути. Подправете и варете зеленчуците до омекване.

6. С гъби

Продукти: 1,5 л бульон, 50 г лук, 200 г гъби, 200 г картофи, 50 г моркови, 150 г червена леща, подправки.

Приготвяне: Добавете нарязаните картофи към врящия бульон и варете 10-12 минути. През това време направете запръжка от лук и моркови и го сипете в тенджерата, заедно с лещата. Запържете нарязаните гъби отделно, добавете ги към супата, подправете и варете, докато лещата се свари.

7. Със зеленчуци

Подправете зеленчукова супа с лимон и по желание украсете с кориандър.

Продукти: 2 картофа, 150 г червена леща, 1 глава лук, 1 праз, 150 г карфиол, 0,5 тиквичка, 0,5 чушка, шепа царевични зърна, морков, куркума, подправки.

Приготвяне: Сипете водата в тенджера с лещата и картофите и гответе. Нарежете лука, морковите и чушките и леко запържете. Можете да добавите лъжица доматено пюре. След 10-15 минути прибавете запръжката, всички зеленчуци и подправките в тенджерата и варете, докато съставките са готови.

8. С бекон

Не забравяйте да сервирате с крутони.

Продукти: 1,5 чаши червена леща, 125 г бекон, 2 глави лук, скилидка чесън, 20 мл 20% сметана.

Приготвяне: Сварете лещата до омекване и запържете лука и бекона до златистокафяво. Добавете запържените продукти към лещата и гответе още 5 минути. Накрая сипете сметаната. Подправете супата със счукан чесън и свалете от котлона.

9. Доматена супа
Можете да използвате смес от два сорта леща за цвят.
Продукти: 350 г червена леща, 400 г домати в собствен сок, 1 глава лук, 1 морков, босилек, кориандър, подправки и билки.

Приготвяне: Сварете лещата до омекване. През това време запържете лука и морковите. Добавете нарязаните домати към зеленчуците, задушете малко и към тях добавете подправки и нарязани билки. Прибавете запръжката към супата и варете още няколко минути.

10. Крем-супа с джинджифил

Най-добрата рецепта за супа за студения сезон!

Продукти: 100 г червена леща, 1 суп. лъж. зехтин, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 10 г джинджифил, кимион, червен пипер, 1 картоф, 600 мл вода, 1 чушка.

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, накълцва се чесънът, а джинджифилът се настъргва и се запържват в тиган. Нарежете на ситно останалите зеленчуци, добавете в тигана и оставете да къкри 5 минути. Прибавете лещата и подправките и след още 3 минути сипете вода. Задушавайте до омекване, а накрая пюрирайте с пасатор.

11. Крем-супа със сметана

Пикантна и много ароматна супа с деликатен златист оттенък.

Продукти: 250 г червена леща, 300 мл 15% сметана, 1 л бульон, 3 с.л. доматено пюре, 1 ч. лъж. куркума, 1 суп. лъж. настърган джинджифил, подправки.

Приготвяне: Смесете лъжица масло с доматеното пюре, джинджифил и куркума и запържете леко. Добавете бульона и лещата и варете на слаб огън до омекване - около 30 минути. Пасирайте супата, подправете отново, сипете сметаната и загрейте за кратко.

12. Супа със спанак

Интересна комбинация от вкусове, текстури и цветове.

Продукти: 1,5 чаши червена леща, 150 г спанак, 1 суп. лъж. настърган джинджифил, 3 скилидки чесън, 1 суп. лъж. доматено пюре, 1 суп. лъж. къри, 4 моркови, 2 праза.

Приготвяне: Запържете джинджифила и чесъна до златистокафяво, добавете доматеното пюре и кърито, сложете нарязаните моркови, праз и леща. Налейте 7 чаши вода и варете супата около 25 минути. Прибавете спанака, разбъркайте и варете още няколко минути.

13. С карфиол

Лека, но много засищаща супа от леща.

Продукти: 120 г червена леща, 400 г карфиол, морков, чушка, домат, 1,5 литра бульон.

Приготвяне: Нарязваме морковите и чушките, а карфиола накъсваме на розички. Запържете морковите с чушките, добавете лещата и задушете за няколко минути. Сипете бульон и варете 15 минути, добавете карфиола и нарязан домат. Гответе до готовност.

14. Супа топчета с червена леща

Продукти: 150 г червена леща, 2 л бульон, морков, 1,5 глави лук, 2 картофа, 300 г кайма, подправки.

Приготвяне: Нарежете половин глава лук, смесете с каймата, подправете и оформете на топчетата. Останалия лук запържете заедно с настъргания морков. Сварете картофите във врящ бульон почти до готовност и добавете запръжката, кюфтетата и лещата. Варете супата още 15-20 минути.

15. Тиквена супа с червена леща

Това е есенна супа, която определено препоръчваме да опитате!

Продукти: 1 чаша червена леща, 200 г тиква, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, джинджифил, подправки, 1 литър бульон.

Приготвяне: Лукът, джинджифилът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват за няколко минути. Добавете към тях тиквата, нарязана на малки кубчета и лещата. Сипете бульона и варете 15-20 минути. Разбийте супата с пасатор.