Ако трябва да сготвите нещо обилно, просто и вкусно едновременно - не се колебайте да изберете картофен гювеч. Кой може да откаже ароматни печени картофи с месо, зеленчуци, сирене или други добавки? Ние ви казваме най-добрите рецепти!

1. Картофен гювеч със сирене

Не само вкусен, но и красив, с апетитна златистокафява коричка.

Продукти: 5 картофа, 100 г сирене, 2 яйца, 5 суп. лъж. кисело мляко, подправки.

Подготовка: Настържете сиренето и смесете половината с кисело мляко, 1 яйце и подправките. Смесете настърганите на едро ренде картофи със соса и прехвърлете всичко във форма. Смесете останалото сирене с останалото яйце, прибавете в гювеча и поставете във фурната за 40 минути на 180 градуса.

2. Със заквасена сметана

Само три съставки и подправки на вкус!

Ще имате нужда от: 1 кг картофи, 400 г заквасена сметана, 50 г масло, подправки и билки.

Подготовка: Нарежете картофите на тънки филийки, смесете с подправките и разтопеното масло и поставете във форма. Сипете сметаната отгоре и печете около час на 200 градуса.

3. С майонеза

Заради съдържанието на мазнини в майонезата, гювечът не е толкова сух.

Съставки: 4 картофа, 80 г майонеза, 1 яйце, 80 г твърдо сирене, 3 суп. лъж. растително масло, подправки.

Подготовка: Смесете майонезата с яйцето, подправките и настърганото сирене. Нарежете картофите на филийки и ги наредете с припокриване в намаслена тава. Покрийте с част от соса, наредете втория слой - и така до края. Печете 40-50 минути на 180 градуса.

4. С доматен сос

За да бъде гювечът по-засищащ, предлагаме да добавите кайма.

Ще ви трябват: 700 г картофи, 50 г масло, 75 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, 400 г кайма, 200 г доматен сос.

Подготовка: Сварете картофите до омекване и ги намачкайте с масло, мляко, подправки и малко настъргано твърдо сирене. Запържете каймата в тиган, залейте с доматения сос и оставете да къкри 5 минути. Сложете каймата във форма, разстелете картофите отгоре, поръсете с останалия кашкавал и печете 30 минути на 200 градуса.

5. С домати

Изберете големи, плътни домати, които могат да се нарязват на хубави филийки.

Продукти: 600 г картофи, 4 домата, 150 г твърдо сирене, 200 мл сметана, 20 г масло, 1 връзка зелени подправки.

Подготовка: Нарежете картофите на филийки, сложете ги в тавичка за печене и ги покрийте с топла сметана. Поръсете с настъргано масло и поставете във фурната за 20 минути на 200 градуса. Отгоре поръсете с резенчета домат, нарязани билки и настърган кашкавал и печете още 20 минути.

6. Със зеле

Получава се много вкусно с млади картофи и зеле.

Ще имате нужда от: 10 картофа, 1/2 зелка, глава лук, морков, 1 суп. лъж. доматено пюре, 2 суп. лъж. сметана, 1 яйце, 2 суп. лъж. галета, подправки.

Подготовка: Картофите се нарязват на едро, сваряват се до омекване и се пасират до пюре. Нарежете морковите, лука и зелето и оставете да къкри до омекване. Добавете подправките и доматеното пюре и още сос. Сложете половината от картофите, следват зеленчуците и пак картофи. Намажете отгоре с разбито яйце и заквасена сметана и поръсете с галета. Печете 30 минути на 190 градуса.

7. С яйца и мляко

Тази рецепта съдържа повече яйца, което прави гювеча много засищащ.

Съставки: 8 картофа, 3 глави лук, 50 г масло, 100 мл прясно мляко, 5 яйца.

Подготовка: Сварете картофите, нарязани на филийки и смесете с подправките и лука, нарязан на пръстени. Разбийте яйцата с млякото и разтопеното масло и разпределете отгоре върху гювеча. Печете във фурната на 180 градуса до златистокафяво.

8. С риба и моркови

Вземете минтай, треска или всяка друга бяла риба.

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 1 кг риба, 450 г моркови, 350 г лук, 300 г сметана, подправки.

Подготовка: Нарежете лука, настържете морковите и ги запържете до омекване, след което подправете. Нарежете рибата на кубчета, а картофите на филийки и смесете всичко с подправките. Наредете картофите, рибата и зеленчуците на слоеве, покрийте с маслото от пърженето, а след това - заквасена сметана. Поставете гювеча във фурната за 45 минути на 200 градуса под фолио.

9. С тиквички

И за разнообразие можете да изрежете всичко на кръгове и да подредите на слоеве.

Съставки: 2 картофа, 1 тиквичка, 1 морков, 1 яйце, 1 суп. лъж. брашно, 1 суп. лъж. прясно мляко, подправки.

Подготовка: Нарежете картофите на малки кубчета, а тиквичките и моркови настържете на едро ренде. Смесете зеленчуците и поставете във форма. Залейте с разбито яйце с мляко, брашно и подправки, поставете във фурната и печете 40 минути на 180 градуса.

10. С патладжан

Не забравяйте да добавите нарязан кориандър и зелен лук.

Продукти: 250 г картофи, 200 г патладжан, 150 г твърдо сирене, 250 мл сметана, 1 яйце, подправки.

Подготовка: Нарежете картофите и патладжаните на големи ивици, смесете с подправките и поставете във форма за печене. Разбийте яйцето и сметаната и сипете отгоре върху гювеча. Поръсете с настърган кашкавал и печете във фурната 40 минути на 180 градуса.

11. С кайма

Перфектната комбинация от вкусове и текстури!

Ще имате нужда от: 1 кг картофи, 500 г кайма, 250 г лук, 3 скилидки чесън, 50 г масло, 1 връзка билки, 100 г сирене, 100 мл кисело мляко, 1 с.л. доматено пюре, подправки.

Подготовка: Нарежете лука и задушете в маслото до златистокафяво. Към него добавете каймата и задушете още малко. Сварете картофите и ги нарежете на произволни парчета. Смесете киселото мляко с доматено пюре, подправки, счукан чесън, билки и настъргано сирене/кашкавал. Поставете каймата и картофите на слоеве, напълнете с пълнежа и изпратете във фурната за 30-40 минути на 180 градуса.

12. С колбаси

Евтина рецепта за картофен гювеч от продукти, които със сигурност има във всеки хладилник!

Съставки: 1 кг картофи, 200 г колбаси, 150 г сирене, 3 яйца, 1 суп. лъж. масло, подправки.

Подготовка: Сварете картофите до омекване и ги намачкайте в картофено пюре с масло, а след това смесете с яйца и подправки. Сложете картофеното пюре във форма, поръсете с настъргано сирене, отгоре разстелете филийки колбаси и печете 20-30 минути на 180 градуса.

13. Пилешко гювеч

Вместо бяло месо, можете да използвате филе от бедро или бут.

Продукти: 1 кг картофи, 500 г пилешко месо, 1 глава лук, 1 домат, 150 г твърдо сирене, майонеза, подправки.

Подготовка: Нарежете филетата на филии, разбийте и оваляйте в подправки. Нарежете картофите, също на филийки, сложете ги във форма и леко намажете с майонеза. Отгоре се поръсва отново с пилешко месо, кръгчета лук, резенчета домат, майонеза и настърган кашкавал. Печете 40-50 минути на 180 градуса.

14. С гъби

Класическата комбинация от картофи с гъби. Какво друго ви трябва?

Ще имате нужда от: 1 кг картофи, 2 яйца, 3 глави лук, 1 чаша прясно мляко, 3 суп. лъж. масло, 300 г гъби, 3 суп. лъж. сметана, подправки.

Подготовка: Гъбите и лукът се нарязват на ситно и се запържват, докато течността се изпари. Сварете картофите и ги намачкайте до пюре, заедно с подправките, топлото мляко и яйцата. Редувайте картофи, гъби и пак картофи на пластове, намажете със сметана и изпратете гювеча във фурната за 30 минути при 180 градуса.

15. Със зеленчуци

Най-ярките, най-красивите и вкусни зеленчуци!

Ще ви трябват: 1 кг картофи, 500 г броколи, морков, глава лук, чушка, домат, 200 г билки, 250 мл сметана, подправки, 30 г масло, яйце.

Подготовка: Нарежете и сварете картофите до омекване, бланширайте съцветията от броколи. Нарежете на ситно останалите зеленчуци и запържете за няколко минути, докато омекнат. Смесете броколите и половината сметана и картофеното пюре с останалата сметана и масло. Наредете картофено пюре, зеленчуци и пак картофено пюре, намажете с яйце, поръсете с билки и печете 30 минути на 200 градуса.