Черницата е безценен източник на хранителни вещества и пръв помощник за подсилване на имунитета. И освен това, това е най -деликатното зрънце, от което се получават вкусни заготовки за зимата.
Сладко със захар
Добавете щипка лимонена киселина, ако желаете, за по-изразен цвят и аромат.
Ще имате нужда от: 1,5 кг черници, 1 кг захар.
Подготовка: Добавете захар към черниците и оставете за 3 часа. Поставете на котлона, изчакайте да заври и варете 10 минути. Оставете сладкото да се охлади, върнете на котлона и варете още 10 минути след завирането. Повторете последователността трети път. Затворете в буркани.
С лимон
Лимонът отлично допълва вкуса на черницата.
Продукти: 1,5 кг черници, 1 лимон, 1 кг захар.
Подготовка: Поръсете плодовете със захар и оставете за няколко часа. Поставете на котлона и изчакайте да заври, варете 20 минути. Дръпнете от огъня и оставете да „почива" за през нощта. Върнете сладкото на печката и варете още 35 минути. В средата на процеса добавете ситно нарязан лимон и кора. Сложете сладкото в бурканите.
С череша
Толкова просто, но в същото време толкова интересно!
Ще ви трябват: 1 кг черници, 500 г череши, 600 г захар.
Подготовка: Сипете половината захар върху черниците, отгоре покрийте с черешите, а след това и с останалата захар. Оставете плодовете за няколко часа, поставете на котлона и изчакайте да заври. Варете 5 минути, изчакайте да изстине и повторете. След като изстине втория път, загрейте и варете половин час. Затворете горещото сладко в буркани.
С портокал
Добавете към сладкото малко карамфил или канела за подправка.
Съставки: 1 кг черници, 700 г захар, щипка лимонена киселина, 2 портокала.
Подготовка: Посипете черниците със захарта и оставете за една нощ, след което поставете на котлона, изчакайте да заври и варете няколко минути. Добавете кората и ситно нарязания портокал, заедно с лимонената киселина. Оставете да заври отново, варете 10-15 минути и затворете в буркани.
С малини
Двоен вкус и двойна полза.
Ще имате нужда от: 2 кг черници, 1,5 кг захар, 300 мл вода, 500 г малини.
Подготовка: Смесете черници и малини, добавете захарта и оставете за 2 часа. Добавете водата, сложете сместа да заври и варете 10 минути. Оставете конфитюра да се охлади напълно, поставете го на котлона да заври отново и варете 10 минути. Сложете в буркани.
Сладко без захар
Чиста черница в собствен сок за тези, които избягват сладкото.
Продукти: 1 кг черница.
Подготовка: Пасирайте черниците, поставете на котлона и варете за няколко минути, като разбърквате периодично. Оставете за половин час. Повторете още няколко пъти, докато сладкото се сгъсти. Затворете в стерилизирани буркани.
С желатин
Красива гъста консистенция без усилия.
Съставки: 1 кг черница, 500 г захар, 1 ч.ч. лимонов сок, 1 ч.л. желатин.
Подготовка: Поръсете черниците с лимонов сок, добавете захар и разбъркайте добре. Пасирайте с потопяем блендер, поставете на котлона и изчакайте да заври, варете 15 минути. Разредете желатина според инструкциите и добавете към сладкото в края на готвенето. Разбъркайте отново и прехвърлете в буркани.
С агар-агар
Алтернативен начин за приготвяне на гъсто сладко от черници.
Ще имате нужда от: 700 г черници, 400 г захар, 1 ч.ч. агар агар.
Подготовка: Пасирайте черниците в блендер, прекарайте ги през сито, поставете сместа на котлона и оставете да заври, добавете захар. Варете сладкото за 10 минути, добавете агар-агар и варете още 10 минути, след което затворете в буркани.
С червено френско грозде
Прекрасно лакомство за цялото семейство!
Продукти: 1 кг черници, 1 кг червено френско грозде, 2 кг захар.
Подготовка: Поръсете черниците и червеното френско грозде със захар и оставете за един час. Поставете на котлона и варете 15 минути след завирането. Прекарайте всичко през сито, за да отстраните семките. Сварете сладкото до желаната консистенция и затворете в буркани.
С ягоди
Ако предпочитате по-класически рецепти за сладко, това е вашия избор!
Съставки: 1 кг черници, 1 кг ягоди, 1 кг захар.
Подготовка: Пасирайте черниците и ягодите в блендер, разбъркайте и добавете захар. Варете 20 минути на слаб огън, като периодично отстранявате пяната. Разсипете сладкото в буркани.
С къпини
Черницата и къпината са доста сходни и вървят добре заедно.
Ще имате нужда от: 1 кг черници, 1 кг къпини, 1,2 кг захар, 100 мл вода.
Подготовка: Смесете водата и захарта и загрейте. Прибавете плодовете към горещия сироп и варете 10 минути и свалете от котлона. Изчакайте сладкото да се охлади, варете още 10-15 минути и го разпределете в буркани.
С касис
Вкусът на сладката с черно френско грозде винаги е много интензивен.
Продукти: 1 кг черница, 1 кг касис, 1 кг захар.
Подготовка: Пасирайте черниците и касиса в блендер, добавете захар и оставете в хладилника за една нощ. Поставете на котлона и оставете сладкото да заври, варете 20 минути и затворете в буркани.
Сладко от бяла черница
Това сладко не е най-яркото, но все пак е много вкусно.
Съставки: 1 кг бяла черница, 1 кг захар, 300 мл вода, 5 г ванилова захар, щипка лимонена киселина.
Подготовка: Смесете водата и захарта, оставете да заври, добавете черниците и свалете от котлона. Когато сместа се охлади напълно, върнете на котлона и изчакайте да заври отново, варете 5 минути. Сладкото се вари на три пъти – вари се-охлажда се-отново се поставя на котлона. При последното варене добавете ванилова захар и лимонена киселина, след което затворете в буркани.
„Натрошено" сладко
Приготвянето отнема само няколко минути.
Ще ви трябват: 1 кг черница, 500 г захар, 2 суп. лъж. лимонов сок.
Подготовка: Смесете черниците със захарта и лимоновия сок, пасирайте всичко с блендер и оставете за половин час. Разбъркайте добре сладкото и веднага го затворете в стерилизирани буркани.
Петминутка
Една от петминутните рецепти, които „спасяват" домакините от дълго време.
Ще имате нужда от: 1 кг черница, 1 кг захар.
Подготовка: Добавете захар към черниците, оставете за няколко часа, поставете на котлона и изчакайте да заври. Варете сладкото точно 5 минути, разбъркайте добре и поставете в буркани.
С боровинки
Можете да добавите и шепа малини.
Продукти: 750 г черници, 750 г боровинки, 700 г захар.
Подготовка: Смесете черници и боровинки, добавете захар и оставете за 2 часа. Изчакайте сладкото да заври и варете 10 минути, оставете да се охлади напълно. Повторете процедурата още два пъти и след това затворете в буркани.
С подправки
Можете да избирате подправките по ваш вкус.
Съставки: 1 кг черница, 500 г захар, 0,5 ч.ч. лимонена киселина, 100 мл вода, 2 анасонови звезди, 1 пръчка канела, щипка джинджифил.
Подготовка: Залейте черниците с водата, добавете канела и звездовиден анасон с джинджифил, прибавете захар и сложете на котлона. Варете сладкото за около 20-30 минути, след което го сложете в бурканите.
С ягоди
Основната характеристика на тази рецепта е ненадминатият ягодов аромат.
Ще ви трябват: 1,2 кг черници, 1 кг ягоди, 2 кг захар.
Подготовка: С помощта на преса за картофи, смачкайте черниците и ягодите.
Добавете захар и варете 20 минути на умерен огън, след което затворете в буркани.
С горски плодове
Най-бързата рецепта за конфитюр без варене.
Ще имате нужда от: 400 г черници, 400 г горски плодове, 500 г захар, 2 щипки лимонена киселина.
Подготовка: Пасирайте плодовете в блендер и разбъркайте със захарта. Оставете за половин час, добавете лимонена киселина, разбъркайте отново добре и сложете сладкото в буркани.
С кайсии
Сиропът в началото изглежда доста течен, но с течение на времето се сгъстява.
Продукти: 1 кг черници, 600 г кайсии, 1,2 кг захар.
Подготовка: Добавете 1: 1 захар към черниците, а кайсиите нарежете на ситно и смесете с останалата захар. Оставете всичко за един час, след което кайсиите се кипват и се варят 5 минути. Към тях добавете черници, разбъркайте и варете заедно още 10 минути. Разпределете сладкото в буркани.







Коментари