Искате да разнообразите семейното си меню или да откриете нещо ново? Опитайте да добавяте плодове към студените и топли ястия, например праскови и ананаси. Те успешно ще подчертаят вкуса на месото и чудесно ще се впишат в рецептите на много салати и предястия. А какви прекрасни десерти се получават от тях! Консервираните праскови и ананаси могат напълно да заменят пресните плодове. Освен това, те се предлагат през цялата година.

Най-добре е да използвате половинки праскови и кръгчета ананас в сироп. Консервираните плодове запазват добре формата и цвета си и имат ярък вкус и аромат на пресни плодове.

Пиле с мед и праскови 

За да приготвите пилешки гърди с медена глазура, ще ви трябват следните продукти: пилешки гърди, черен пипер, едра сол - на вкус, ½ лимон, ½ консерва праскови в сироп (може да използвате и пресни плодове), 100 г чери домати, магданоз

За соса: 4 суп. лъж. соев сос, 50 мл мед, 1 ч. лъж. люта горчица, 1 ч. лъж. Дижонска или баварска горчица, 40 г масло.

Леко начукайте пилешките гърди, полейте ги с лимонов сок и овкусете двете страни със сол и черен пипер. Докато месото се маринова, смесете мекото масло със соевия сос, меда и горчицата, разбъркайте добре соса, докато стане гладък.

Залейте пилешките гърди със соса и ги оставете да се накиснат за 20 минути. Поставете месото в незалепваща форма и го сложете във фурната, предварително загрята на 200 ℃, за 15 минути. След това поставете резенчетата праскови и целите чери домати около пилето, намалете фурната на 180 ℃ и печете до готовност. Времето се изчислява въз основа на размера на гърдите - около 15-20 минути, но е най-добре да проверите и наблюдавате готовността. Поръсете готовото ястие с пресен магданоз и сервирайте!

Пай с ронливо маслено тесто 

Продукти: 1 яйце, 350-400 г брашно, 200 г масло, 150 г захар, ½ ч. лъж. сода, щипка сол, 1 суп. лъж. ванилия, праскови в сироп или пресни плодове.

Смесете пресято брашно, сол и сода, добавете мекото масло и разбъркайте сместа до получаването на маслени трохи. Разбийте яйцето със захарта отделно и ги добавете към основната маса. Разбъркайте всичко добре.

Отцедете прасковите, нарежете ги на филийки и ги поръсете с ванилия и лимоновия сок.

Отделете около една трета от тестото, оформете я на топка и я сложете в камерата на хладилника за половин час. Разпределете останалото тесто равномерно във формата за кекс, наредете прасковите отгоре и настържете замразеното тесто. Сложете пая във фурната, предварително загрята на 180 ℃, за 30-40 минути.

Украсете готовия десерт с праскови!

Слънчев чийзкейк 

Чийзкейк с праскови, ярък, сочен и празничен, може да се направи дори от тези, които не са много добри в печенето. Основното е да имате качествени плодове, които запазят вкуса и аромата.

Продукти: За блата: 200 г маслени бисквитки, 100 г масло.

За пълнежа: 300 г извара, 200 г заквасена сметана, 100 г захар, 200 мл сладкарска сметана, 2 яйца, 3 суп. лъж. царевично нишесте, няколко капки екстракт от ванилия.

За декорация: плодове.

Приготвяне: Смелете бисквитките в блендер, добавете мекото масло и разбъркайте всичко добре. Разпределете сместа върху дъното на форма с подвижно дъно, намазана с масло, направете и бордове отстрани. Изсушете основата във фурната за 10 минути на 180 ℃.

За крема смесете изварата, заквасената и сладкарската сметана. Разбийте с тел или миксер на минимална скорост. Добавете яйцата едно по едно, като постепенно добавяте нишесте и захар, след което добавете ванилията и разбъркайте добре.

Охладете блата, без да го изваждате от формата и сипете сметановия крем отгоре. Печете чийзкейка на 180 ℃ за 40 минути. Изключете фурната, отворете вратичката, оставете чийзкейка да се охлади напълно и едва тогава го извадете. Това е важно, за да не се образуват пукнатини по повърхността на плънката.

Гарнирайте десерта с резенчета праскови и поканете гостите си.

Печени ананаси със скариди 

Скаридите на скара се получават хрупкави и вкусни, а когато се комбинират със сочни и ароматни ананаси, ястието ще блести с нови свежи нотки.

Съставки: 400 г скариди, 1 консерва ананаси в сироп, 2 скилидки чесън, зелен лук - на вкус, 2 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. бял оцет, 1 суп. лъж. кафява захар, по ¾ ч. лъж. канела и индийско орехче, по 1 суп. лъж. мащерка и смлян бахар, 20 мл ром, лайм и портокал.

Приготвяне: Обелете скаридите, добавете ситно нарязания зелен лук, счукания чесън, канелата, индийското орехче, мащерката и черния пипер. Разбъркайте всичко добре, залейте с белия оцет и соевия сос. Добавете малко кора от лайм и портокал, изстискайте сока от лайм и портокал върху скаридите, залейте с рома и мариновайте за 20 минути.

Нарежете кръгчета от консервиран ананас и ги нанижете на шишчета заедно със скаридите. Запечете шишчетата от двете страни за 2-3 минути. Ястието се получава много впечатляващо и оригинално на вкус, а можете да го сервирате с всякакви сосове.

Салата с пушено пиле 

Продукти: 1 пушено пилешко бутче, ½ консерва ананаси в сироп, 100 г полутвърдо сирене, 1 скилидка чесън, магданоз и майонеза на вкус.

Приготвяне: Отстранете кожата от пилешкото бутче, обезкостете и нарежете месото на малки кубчета. Отцедете сиропа от консервата с ананас и нарежете плодовете на малки резенчета, настържете сиренето. Смесете съставките и подправете салатата с домашно приготвена майонеза, предварително смесена със счукан чесън. Гарнирайте с пресен магданоз, не е необходимо да добавяте сол, тъй като сиренето, пушеното пиле и майонезата съдържат достатъчно сол.

Риба в цитрусова глазура 

Вкусните ястия не е задължително да са сложни и смного продукти. Риба, малко подправки и лимонова кора, кръгчета ананас в захарен сироп и имате вкусна вечеря. Лесно е, нали?

Продукти: 800 г филе от риба, 1 лимон, 70 г кафява захар, 1 консерва ананаси в сироп, ½ люта чушка, морска сол и смлян черен пипер на вкус, зелени подправки.

Приготвяне: Настържете лимоновата кора на едро ренде, смесете я със захар, сол и черен пипер. Покрийте рибата с тази смес и я оставете да се маринова 40 минути. Междувременно пригответе тава за печене с незалепващо покритие, намажете я с олио и върху нея сложете кръгчетата консервиран ананас. Нарежете ситно лютата чушка.

Поставете рибата върху ананасите и залейте отгоре с малко сироп от консервата. Сложете тавата във фурната за 10 минути, предварително загрята на 200 ℃ на режим на грил. Изключете фурната и оставете рибата да се охлади. Гарнирайте с пресни зелени подправки и нарязана люта чушка и се насладете на великолепния вкус на това аристократично ястие.

Изискани печени котлети 

Свинският котлет с кост изглежда апетитно, а ананасът му придава изискан вид. Ако приготвите месото на скара, то ще придобие приятен аромат и ще бъде по-сочно.

Съставки: 2 свински пържоли с кост, 500 мл вода, сол, захар и зехтин на вкус, ½ консерва ананаси в сироп, пресни зелени подправки.

Приготвяне: Пригответе марината от вода, сол и захар в тенджера, сложете пържолите в нея, затворете с капак и оставете за 2 часа. След това изплакнете месото с вода, за да отстраните излишната сол и намажете котлетите със зехтин.

Печете ги на скара за 5 минути от всяка страна, докато се получат хубави кафяви ивици. Извадете котлетите и запечете кръгчетата ананас, докато се зачервят. Намажете пържолите с ананасов сироп с четка за сладкиши, за да придадете на свинското месо хубав блясък. Поставете месото в чиния с ананаса и гарнирайте с пресни билки.

Консервираните плодове ще ви се разкрият в нова роля, основното е да сте смели и да експериментирате с нови вкусове. Някои комбинации може да ви се сторят необичайни, но това е само на пръв поглед. Гурметата по целия свят ценят праскови и ананаси, приготвени с месо и морски дарове.