10 вкусни оригинални ястия

От класически гарнитури до изискани гювечи, картофите могат да ви изненадат с разнообразие от вкус и текстура.

Картофите са едни от най-универсалните и обичани зеленчуци. Те са лесни за приготвяне, достъпни и невероятно вкусни в най-различни ястия.

Златисти пържени картофи с чесън и билки 
Класика, която никога не омръзва! Ароматни, хрупкави отвън и крехки отвътре - перфектната гарнитура и самостоятелно ястие.

Продукти: 1 кг картофи, 3-4 скилидки чесън, 4-5 суп. лъж. зехтин или растително масло, 2-3 стръка или 1 супена лъжица сушени зелени подправки (розмарин, мащерка, магданоз), сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре картофите и ги обелете. Нарежете ги на лентички или филийки с приблизително еднакъв размер, за да се изпържат равномерно. Обелете и нарежете ситно чесъна или го пресовайте. Измийте, подсушете и нарежете ситно пресните билки. Ако използвате сушени билки, отмерете необходимото количество.

Загрейте зехтин или растително масло в голям тиган с дебело дъно. Добавете картофите на един слой (пържете на порции, ако е необходимо, за да се запържат, а не да се задушат). Пържете картофите на среден огън, като разбърквате от време на време, докато станат златистокафяви от всички страни. Това ще отнеме около 15-20 минути. Когато картофите са почти готови и златисти, добавете нарязания чесън и билки в тигана. Гответе още 1-2 минути, докато чесънът ухае, но внимавайте да не прегори.
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и свалете от котлона. Сервирайте топли, поръсени с пресни билки, ако желаете.

Съвет:  За по-хрупкава коричка, изплакнете нарязаните картофи със студена вода и ги подсушете с кухненска хартия, за да отстраните излишното нишесте преди пържене.

Най-деликатното пюре 

Изглежда като просто ястие, но колко много нюанси! Правилното пюре е ефирен облак с богат кремообразен вкус.

Продукти: 1 кг картофи (най-подходящи са сортове с високо съдържание на нишесте), 150 200 мл прясно мляко (топло), 50-70 г масло (студено), сол и черен пипер на вкус (бял пипер - по избор).

Приготвяне: Измийте добре картофите, обелете ги и ги нарежете на едри кубчета. Сложете ги в тенджера, залейте със студена вода, така че водата да ги покрива с 2-3 см. Добавете сол (около 1 чаена лъжичка на литър вода). Изчакайте да заври и варете до омекване, около 20-25 минути. Отцедете водата напълно, за да не се получи воднисто пюрето.
Върнете тенджерата с картофите на слаб огън за 1-2 минути, за да се изпари останалата влага.

Намачкайте картофите с преса, докато сместа стане гладка. Не използвайте блендер, тъй като пюрето ще стане лепкаво. Постепенно сипвайте горещото мляко, като продължавате да пасирате пюрето. Млякото трябва да е горещо, за да остане пюрето топло и ефирно. Добавете студеното масло и разбърквайте, докато маслото се разтвори напълно и пюрето стане гладко.

Посолете и подправете с черен пипер на вкус. Разбъркайте. Сервирайте топло, гарнирано с билки, масло или сос, ако желаете.

Съвет: За по-богат вкус можете да замените млякото със сметана или да добавите малко индийско орехче към пюрето.

„Румени" картофени кюфтенца 

Хрупкави отвън и меки отвътре, картофените кюфтета са любимо ястие за мнозина.

Продукти: 500 г картофи (по-добре е да се използват сортове с високо съдържание на нишесте), 1 средно голяма глава лук, 1 яйце, 2-3 суп. лъж. брашно (количеството може да варира в зависимост от влажността на картофите), сол и черен пипер на вкус, растително масло - за пържене.

Приготвяне: Обелете картофите и лука. Настържете картофите на едро ренде, лука може да настържете на ситно ренде или да се нареже на ситно. Леко изстискайте картофената маса с ръце, за да отстраните излишния сок. Това ще помогне на картофените кюфтенца да станат по-хрупкави и да не се разпадат в тигана.

В купа смесете настърганите картофи, лука, яйцето, брашното, солта и черния пипер. Разбъркайте добре до гладкост. Тестото трябва да е гъсто, но не прекалено плътно. Ако тестото е твърде течно, добавете още малко брашно.

Загрейте растително масло в тиган. Разпределете картофеното тесто на малки кюфтенца. Пържете на среден огън от двете страни, докато станат златистокафяви, около 3-5 минути на страна.

Поставете готовите кюфтета върху кухненска хартия, за да отстраните излишното масло. Сервирайте топли със сметана, кисело мляко, сос или просто така.

Ароматни картофи в селски стил 

Просто и вкусно ястие, идеално за семейна вечеря.

Продукти: 1 кг картофи (дребни, млади картофи), 3-4 суп. лъж. зехтин или растително масло, 1 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. чесън на прах, 1 ч. лъж. сушени билки (розмарин, мащерка, риган или смес от провансалски билки), сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре картофите (ако са млади, не е необходимо да ги белите). Нарежете ги на филийки или едри кубчета. В купа смесете зехтин или растително масло, червен пипер, чесън на прах, сушени билки, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Сложете нарязаните картофи в купата с маринатата. Разбъркайте добре, така че всяко парче картоф да е покрито с маринатата. Подредете картофите на един слой върху тава, покрита с хартия за печене.

Загрейте фурната до 200°C. Печете картофите в предварително загрятата фурна за около 30-40 минути, докато омекнат отвътре и станат златистокафяви отвън. Можете да разбъркате картофите по средата на печенето, за равномерно изпичане.

Сервирайте топло като гарнитура или като основно ястие. Можете да поръсите с пресни билки.

Съвет:  За по-богат вкус можете да добавите скилидка счукан чесън към маринатата.

Запеканка с месо 

Богато и ароматно ястие за цялото семейство, идеално за обяд или вечеря.

Продукти: 800г - 1 кг картофи, 500 г кайма (телешка, свинска или смес), 1-2 средни глави лук, морков, 100-150 г твърдо сирене, 100-150 мл прясно мляко, 30 г масло, растително масло - за пържене, сол и черен пипер на вкус, подправки за месо (риган, босилек).

Приготвяне: Пригответе картофено пюре според рецептата по-горе. То трябва да е меко и гладко. Обелете лука и моркова. Нарежете лука на ситно, а моркова настържете на едро ренде. Загрейте растителното масло в тиган и запържете каймата, докато промени цвета си. Добавете лука и моркова, запържете, докато зеленчуците омекнат, около 5-7 минути. Посолете, добавете черен пипер, добавете подправки по желание. Оставете да къкри още няколко минути, докато каймата е готова.

Загрейте фурната на 180°C. Намажете тава за печене с масло. Сложете половината от картофеното пюре на дъното на тавата, загладете. Отгоре разпределете равномерно месния пълнеж. Върху пълнежа сипете останалото пюре и пак загладете.

Настържете сиренето на едро ренде и го поръсете върху гювеча. Печете в предварително загрята фурна за 25-30 минути, докато сиренето се разтопи и покафенее, а гювечът се затопли добре и стане златист. Оставете да се охлади леко преди сервиране. Сервирайте топло, поръсено с пресни билки, ако желаете.

Съвет:  За по-богат вкус можете да добавите доматено пюре или малко нарязани домати към месния пълнеж.

Затопляща супа 

Нежна, кремообразна и невероятно „уютна" супа, която ще ви стопли при всяко време.

Съставки: 500 г картофи, 1 средна глава лук, морков, 200 мл сметана или прясно мляко), 500 мл пилешки или зеленчуков бульон (може и вода), 20 г масло, 1 суп. лъж. растително масло, сол и бял пипер - на вкус (черен също ще свърши работа), зелени подправки (магданоз, копър, зелен лук) и крутони за сервиране (по избор).

Приготвяне: Обелете лука и моркова. Нарежете лука на ситно, а моркова на кръгчета. Обелете картофите и ги нарежете на средно големи кубчета. Загрейте растителното масло в тенджера с дебело дъно. Сипете лука и гответе, докато омекне и стане прозрачен, около 3 до 5 минути. Добавете морковите и гответе още 5 минути, като разбърквате, докато омекнат.Следват нарязаните картофи. Залейте с бульона (или вода) и оставете да заври, намалете котлона на среден и оставете да къкри, покрито, докато картофите омекнат, около 15 до 20 минути.

Свалете тенджерата от котлона. Пасирайте супата, докато стане гладка и кремообразна. Внимавайте, когато пасирате гореща супа! Върнете тенджерата на слаб огън. Сипете сметаната (или млякото), добавете маслото. Загрейте супата, без да завира, докато маслото се разтопи и сметаната се затопли. Посолете и подправете на вкус. Загрейте за още една минута и свалете от котлона.

Сервирайте горещата крем супа с пресни билки и, ако желаете, с крутони.

Съвет:  За по-богат вкус можете да добавите дафинов лист или стръкче мащерка към супата по време на готвене, които ще трябва да7се отстранят преди нарязване.

Хрупкави крокети 
Забавно и вкусно ястие, което ще харесат както деца, така и възрастни. Идеално като предястие или гарнитура.

Продукти: 500 г картофи, 1 яйце + 1 за паниравката, 2-3 суп. лъж. брашно, 100 г галета, сол и черен пипер - на вкус, растително масло за пържене.

Приготвяне: Пригответе картофено пюре (без мляко и масло, за да е по-гъсто). Оставете леко да се охлади. Към охладеното пюре добавете яйце, брашно, сол и черен пипер. Разбъркайте добре до гладкост. Оформете малки топчета или „кебабчета".

Разбийте 1 яйце в купа, а в друга купа сложете галетата. Потопете всеки крокет първо в яйцета, а след това оваляйте в галетата, като я притиснете добре.

Загрейте достатъчно растително масло в тенджера или фритюрник (олиото трябва да е достатъчно дълбоко, за да могат крокетите да плуват в него). Внимателно спускайте крокетите на порции в горещото масло и пържете до златистокафяво, за около 3-5 минути.

Поставете готовите крокети върху кухненска хартия, за да отстраните излишното масло.

Сервирайте крокетите топли с любимия си сос (доматен, сирене, чесън).

Съвет:  Можете да сложите пълнеж, като например парче сирене, шунка или гъби, вътре в крокетите, преди да ги оформите на топчета.

Ароматни картофи с розмарин и лимон 

Просто и елегантно ястие с ярък цитрусово-билков аромат. Идеална гарнитура към месо или риба.

Продукти: 700 г картофи, ½ лимон, 2-3 стръка (или 1 ч. лъж. сушен) розмарин, 2-3 скилидки чесън, 3-4 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте добре картофите (ако са млади, не е необходимо да ги белите). Нарежете ги на филийки или едри кубчета. Лимона нарежете на тънки полукръгчета или четвъртинки, а розмарина и го накъсайте. Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки.

В голяма купа смесете нарязаните картофи, резенчетата лимон, стръкчетата розмарин (или сушен розмарин), чесъна, зехтина, солта и пипера. Разбъркайте добре, докато всички съставки се разпределят равномерно.

Прехвърлете картофите на един слой в тава за печене, покрита с хартия. Загрейте фурната до 200°C. Печете картофите в предварително загрятата фурна за около 30-40 минути, докато омекнат отвътре и станат златистокафяви отвън. По време на печенето можете да разбъркате 1-2 пъти за равномерно изпичане.

Сервирайте топли като гарнитура. Резенчетата лимон смогат да се ядат след изпичане и придават приятен кисел вкус на ястието.

Съвет:  За по-интензивен лимонов вкус можете да добавите ситно настъргана лимонова кора към маринатата.

Сочни кюфтета с гъби 

Апетитните и сочни кюфтета с ароматен гъбен пълнеж са отлично основно ястие.

Продукти (за тестото): 700 г картофи, 1 яйце, 2-3 суп. лъж. брашно, сол на вкус.

(за пълнежа): 300 г гъби (печурки, кладници, горски), 1 средна глава лук, 2-3 суп. лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус, зелени подправки (магданоз, копър) - за сервиране (по избор).

Приготвяне: Пригответе картофено пюре (без мляко и масло, за да стане пюре гъсто). Оставете пюрето да се охлади малко. Добавете яйцето, брашното и солта и разбъркайте добре до гладкост. Обелете лука и гъбите. Нарежете лука на ситно, а гъбите нарежете на филийки или кубчета. Загрейте растителното масло в тиган и запържете лука до омекване, след което добавете гъбите и пържете, докато омекнат и течността се изпари, около 10-15 минути. Посолете и подправете плънката на вкус. В края на пърженето можете да добавите ситно нарязани зелени подправки. Оставете плънката да се охлади леко.
Вземете малко картофено тесто и оформете плоска питка. Сложете лъжица гъбен пълнеж в центъра и внимателно защипете краищата, оформяйки овална питка. Повторете с останалото тесто и пълнежа.
Загрейте растително масло в тиган. Сложете кюфтенцата вътре и ги пържете на среден огън от двете страни, докато станат златистокафяви, около 5-7 минути от всяка страна.

Сервирайте топли с кисело мляко или сос на вкус. По желание поръсете с пресни билки преди сервиране.

Съвет:  За по-богат вкус можете да добавите малко пържен бекон или пушен колбас към пълнежа с гъби.

Изискан гратен 

Деликатно и ароматно ястие от френската кухня, което ще украси всяка празнична трапеза.

Продукти: 700 г картофи (по-добре е да се използват сортове с ниско съдържание на нишесте), 300 мл сметана, 100 мл прясно мляко, 100 г твърдо сирене (Грюер, Ементал), 2 скилидки чесън, щипка смляно индийско орехче, 1/2 чаена лъжичка (или няколко стръка пресен) сушена мащерка, масло - за намазване на тавата, сол и бял пипер - на вкус (черен също ще свърши работа).

Приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на много тънки филийки (с дебелина приблизително 1-2 мм). Най-добре е да използвате белачка за зеленчуци, за да получите равномерни и тънки филийки. В малка тенджерка смесете сметаната, млякото, счукания чесън (пресован или нарязан на ситно), индийското орехче, мащерката, солта и белия пипер. Сложете на среден огън и загрейте, но не довеждайте до кипене. Свалете от котлона и оставете да престои 5-10 минути, за да се смесят ароматите. Прецедете през цедка, за да отстраните чесъна и мащерката.

Загрейте фурната на 180°C. Намажете тава за печене (за предпочитане керамична или стъклена) с масло. Поставете слой картофени резени, застъпващи се един върху друг, на дъното на тавата. Сипете малко количество сметановия пълнеж. Повтаряйте слоевете картофи и плънка, докато не ви свършат картофите. Последният слой трябва да е от картофи. Изсипете останалата кремообразна плънка върху тях.

Настържете сиренето на едро ренде и поръсете върху гратена. Печете в предварително загрята фурна за 40-50 минути, докато картофите омекнат и горната част покафенее. Ако горната част започне да покафенява твърде бързо, можете да покриете тавата с фолио.

Оставете гратена да се охлади леко преди сервиране. Сервирайте топъл като гарнитура или самостоятелно.

Съвет: За по-богат сиренен вкус използвайте смес от сирена или добавете малко настърган пармезан.