Бързоприготвящите се салати ще ви помогнат в различни ситуации: когато искате да се поглезите с нещо вкусно, когато гостите са на прага, когато нямате абсолютно никакво време и въображение. Такива лесни за приготвяне ястия лесно ще заменят обяда или вечерята, ще допълнят празничната трапеза или вечерната чаша вино. Можете дори да ги вземете на пикник.

Бързите салати не са скучни, а много интересни и разнообразни. Можете да изберете няколко рецепти с любимите си комбинации от съставки и да се запасите с продукти, които могат да се съхраняват дълго време. По този начин винаги ще имате под ръка базата за вкусно, сочно хапване

Салата с грозде, ядки и сирене бри 

Освежаващата комбинация от хрупкави зеленчуци и сладко грозде в тази салата се компенсира от леко горчивите ядки и кремообразно бри. Дресингът ще обедини всички вкусове, така че го поръсете обилно върху сместа.

Изисканата салата се съчетава идеално с чаша пенливо вино.

Продукти: Основно: 50 г микс за салата, 50 г сирене бри, 30 г орех, 20 г черно грозде, 20 г бяло грозде.

Дресинг: 50 мл зехтин, 50 мл балсамов оцет, 1 суп. лъж. течен мед, 1 ч. лъж. дижонска горчица, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете салатата. Запържете ядките в сух тиган. Нарежете сиренето бри на малки парченца. Оронете гроздовите зърна, измийте ги и подсушете. Смесете зелената салата, ядките, сиренето и гроздето в купа. В отделен съд смесете всички съставки за дресинга и полейте салатата със соса. Разбъркайте и сервирайте.

Бърза месна салата със зеле и моркови 

Ако нямате време да приготвите сложен обяд или вечеря, но искате да сервирате нещо засищащо, опитайте тази салата.

Телешкото месо може да се замени с пилешко или пуешко, останалите съставки лесно могат да се намерят в хладилника или в най-близкия супермаркет.

Продукти: 300 г телешко месо, 300 г бяло зеле, 140 г топено сирене, 1 морков, майонеза, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете месото, охладете го и нарежете на лентички. Настържете зелето, морковите и топеното сирене. Можете предварително да сложите сиренето във фризера, за да се настърже по-лесно. Смесете всички съставки в купа. Посолете и подправете салатата на вкус, прибавете и майонезата. Разбъркайте и се насладете!

С моцарела и чери домати 

Традиционна италианска капрезе в нова интерпретация. Можете да използвате моцарела на малки топчета. Тогава не е нужно да я нарязвате. Ако вземете голяма топка, разкъсайте я на няколко парчета или я нарежете на кръгчета - както желаете.
Ще бъде по-вкусно с натурални гръцки или турски маслини. Те се продават в запечатани торбички, а не в консерви. Не забравяйте за пресен босилек и нерафиниран зехтин. Толкова малко съставки, а салатата се получава вкусна, лека и наистина бърза.

Продукти: 125 г моцарела, 8 чери домати, 8 черни маслини, стрък пресен зелен босилек, нерафинирано зехтин на вкус, сол и италиански билки на вкус.

Приготвяне: Измийте чери доматите, подсушете ги и нарежете на половинки. Извадете топката моцарела от саламурата и я нарежете на малки парченца. Нарежете маслините на кръгчета. Измийте босилека, подсушете го и накъсайте листата. Сложете подготвените съставки в купа, разбъркайте, добавете сол и сушени билки, поръсете със зехтин.

С авокадо и консервирана риба тон 

Колко е хубаво да откриеш консерва риба тон в килера. Добави нарязано авокадо, няколко четвъртинки чери домати, червен лук и шепа салатен микс. И ето ви вкусна и здравословна вечеря!

Продукти: Основни: салата ромен, авокадо, консерва риба тон, 5 чери домати, ½ глава червен лук.

Дресинг: 1 ч. лъж. горчица, 2 ч. лъж. нерафиниран зехтин, 1 ч. лъж. лимонов сок, сол на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете листата зелена салата. Накъсайте ги с ръце или ги нарежете. Отстранете костилката на авокадото, обелете плода и нарежете всяка половинка на филийки. Отцедете рибата от консервата. Нарежете червения лук на тънки лентички. Измийте чери доматите, подсушете ги и нарежете на четири. В отделен съд смесете съставките за дресинга. Сложете всички предварително приготвени съставки в купа, залейте с дресинга и разбъркайте.

Обилна салата с шунка, сирене и чушка 

Лесна и много вкусна салата, която може да се приготви само за 15 минути. Нарежете продуктите на лентички, подправете с майонеза и подправки и сервирайте. Рецептата ще ви бъде полезна за приготвяне на бърза, засищаща вечеря на вилата.

Използвайте всякакво полутвърдо сирене, свинска или пилешка шунка. Чушките и зелените подправки ще добавят сочност и яркост към ястието. Можете да си направите домашна майонеза, която е по-здравословна.

Продукти: 100 г полутвърдо сирене, 100 г шунка, червена чушка, 2 стръка магданоз, майонеза, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете сиренето и шунката на тънки лентички. Отстранете дръжката и семената от чушката и нарежете и нея на лентички. Накъсайте листата на магданоза и ги нарежете. В купа смесете сиренето, шунката и чушката. Добавете сол, смлян черен пипер и майонеза. Разбъркайте, поръсете отгоре с магданоз.

С маслини и фета по гръцки 

Комбинацията от пресни зеленчуци, зелени подправки и сирене винаги е печеливша. Такива салати ще се впишат както в ежедневните, така и в празничните менюта.

Не забравяйте да добавите подправки и дори сушени ароматни билки. Поръсете със зехтин и се насладете на хармонията от сладки и солени нотки.

Продукти: 100 г салата айсберг, 5 чери домати, 6 черни маслини, 100 г сирене, 1/2 жълта чушка, нерафиниран зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пригответе салатата, като накъсате листата с ръце или ги нарежете. Нарежете чери доматите на четвъртинки, маслините - на кръгчета, а сиренето - на кубчета. Смесете всички съставки в купа, добавете сол, черен пипер и поръсете със зехтин.

С паста, риба тон и маслини 

Пастата в Италия най-често се сервира студена. Местните обичат да я приготвят с различни добавки за обяд в горещите дни. Предлагаме ви универсална комбинация от продукти: риба тон, паста, маслини, зеленчуци.

Сварете пастата за 10 минути, отворете бурканите и нарежете зеленчуците - ето ви бърза салата! Можете да я вземете на работа, на път или на пикник.

Продукти: 50 г паста, консерва риба тон, 6 черни маслини, 5 чери домати, 1/2 червена чушка, краставица, 1/2 глава червен лук, магданоз, нерафиниран зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете пастата според указанията на опаковката, поръсете със зехтин и оставете да се охлади. Намачкайте рибата тон с вилица. Измийте, подсушете и нарежете чери доматите, краставиците и чушката. Нарежете на ситно червения лук и магданоза.

Смесете пастата със зеленчуците в купа, добавете парчета риба тон и цели маслини. Добавете подправки на вкус и поръсете салатата със зехтин.

С консервиран боб 

Друга универсална съставка за бързи салати е консервираният боб. Той се съчетава добре с различни зеленчуци и зеленина, засища и е богат на витамини.

Препоръчваме да изпечете чушката - ще стане мека, сочна и ароматна. Регулирайте пропорциите на продуктите по желание.

Продукти: 400 г консервиран бял боб, по 1 червена и жълта чушка, 1 голям домат, 50 г рукола, 1/2 глава червен лук, 1 ч. лъж. лимонов сок, 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер и на вкус.

Приготвяне: Загрейте фурната до 200°C. Измийте чушките, подсушете ги и поставете на грила. Печете 20 минути и ги прехвърлете в купа и покрийте с капак, оставете за 10 минути. Обелете чушките, почистете ги и нарежете на лентички. Нарежете доматите на малки парченца, наситнете червения лук.

В купа смесете отцедения боб, руколата, чушката, доматите и лука. Добавете сол и черен пипер и разбъркайте. Смесете лимоновия сок и зехтина и залейте салатата.

Със скариди, авокадо и тиквени семки 

Всичко в тази салата е страхотно: съставките, времето за готвене и ползите за здравето. Протеини, ценни мазнини, фибри - всичко в една купа.

За да направите скаридите още по-апетитни, запържете ги в смес от зехтин и масло със скилидка чесън. Вземете салатата, която най-много ви харесва. Запържете тиквените семки в сух тиган

Продукти: Основни: 200 г обелени скариди, авокадо, 6 чери домати, 40 г салатен микс, 1/2 глава червен лук, 20 г тиквени семки, 1 суп. лъж. зехтин.

Дресинг: 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. балсамов сос, 1 ч. лъж. лимонов сок, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Размразете скаридите и ги запържете в зехтин до златистокафяво. Обелете авокадото и го нарежете на малки парченца. Разрежете чери доматите наполовина. Нарежете лука. Запечете тиквените семки в сух тиган. Смесете салатения микс, скаридите, доматите, авокадото и лука в купа.

Смесете съставките за дресинга и залейте салатата. Поръсете отгоре с тиквени семки.

Салата Коулслоу 

Сочна зеленчукова салата, приготвена от прости съставки, която може да се приготви бързо. Освен зеле, понякога се добавя и консервирана царевица, но е по-добре да не се слага майонеза. Дресингът се приготвя на базата на натурално кисело мляко, което позволява вкусът да е многопластов.

Тази лесна и вкусна салата е подходяща и за вегетарианци.

Продукти: 100 г бяло зеле, 50 г червено зеле, морков, 100 г кисело мляко, 1 суп. лъж. дижонска горчица, 1/2 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. захар, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Започнете приготвянето на салатата заедно с дресинга. За целта смесете киселото мляко, горчицата, лимоновия сок. Добавете малко черен пипер и захар на вкус.

Нарежете и двата вида зеле, добавете сол и смачкайте с ръце. Настържете морковите и ги смесете със зелето. Полейте салатата с дресинга и разбъркайте добре.