За зимата - сладко, компот, пелте, желе и... още

Слънчевите кайсии са подходящи за печене, комбинират се добре с меки сирена, придават тръпчивост и аромат на летните компоти. А какво ще кажете да ги съхраните и за зимата? Сладко със или без костилки, конфитюр и мармалад, компот. Всички те са лесни за приготвяне и се съхраняват до настъпването на студеното време, когато искате ярки цветове и вкусове.

Компот в трилитров буркан

По-добре е да приготвяте компот в трилитрови буркани. Този обем е достатъчен, за да нагостите цялото семейство.

Рецептата дава пропорцията на съставките за един буркан. Препоръчваме да използвате не твърде узрели кайсии, за да могат половинките лесно да се отделят от костилката и да запазят формата си.

Съставки: 500 г кайсии, 250 г захар, 2,5 л вода.

Приготвяне: Измийте плодовете, подсушете ги и отделете половинките от костилките. Напълнете буркана с подготвените плодове. Кипнете водата и я сипете в буркана. Покрийте буркана с капак и оставете за 20 минути.

В голяма тенджера изсипете течността от буркана, като оставите половинките кайсии в буркана. Добавете захарта в тенджерата и разбъркайте. Поставете тенджерата на котлона и оставете сиропа да заври. Внимателно налейте горещия сироп на порции в буркана с кайсиите.

Затворете буркана с капак и обърнете. Оставете да се охлади напълно и преместете на тъмно и хладно място за съхранение.

Кайсиевият компот може да се съхранява до шест месеца. Ако отворите буркана, дръжте го в хладилник за не повече от три дни.

Петминутно сладко

Приготвянето на това сладко отнема много повече от пет минути. Откъде идва името му? Лакомството трябва да се вари точно пет минути след като заври. Понякога петминутното сладко се вари 2-3 пъти с дълги почивки.

Количеството захар ще зависи от зрялостта и сладостта на плода. За един килограм кайсии са необходими не повече от 800 грама, в нашия случай е по-малко.

Съставки: 2 кг кайсии, 1 кг захар.

Приготвяне: Измийте и подсушете кайсиите, разрежете ги отстранете костилките. Подредете половинките плодове на пластове в тенджера, като поръсвате всеки пласт със захар. Покрийте с капак и оставете за една нощ. През това време кайсиите ще пуснат сок. На следващия ден поставете тенджерата с кайсиите на средно силен котлон и оставете да заври. Варете сладкото 5 минути, като внимателно отстранявате пяната. Опитайте се да не разбърквате, за да останат кайсиите цели. Разсипете сладкото в буркани, затворете с капаци, обърнете и изчакайте да се охлади напълно.

Сладко без костилки

Споменахме този метод за приготвяне на сладко в предишната рецепта. Кайсиевата смес трябва да се вари няколко пъти, след като се охлади напълно. По този начин плодовете ще се наситят със сироп и ще запазят формата си, а сладкото ще бъде прозрачно.

Ако използвате сладки кайсии, можете да вземете 600-700 г захар на 1 кг плодове. Ако плодовете са кисели или неузрели, съотношение 1:1 ще свърши работа. Понякога към сладкото се добавя и лимонов сок. Той придава нюанс на вкуса и запазва кехлибарения цвят на заготовката.

Съставки: 1 кг кайсии, 700 г захар, 0,5 лимон.

Приготвяне: Измийте добре кайсиите и ги подсушете върху кухненска хартия. Разделете плодовете на половинки и отстранете костилките. Сложете кайсиите в голяма тенджера, като поръсите слоевете със захар. Покрийте с капак и оставете за поне 8 часа, за да пуснат кайсиите сока си. След като изтече времето, поставете тенджерата на котлона.

Прибавете изстискания сок от половин лимон. Разбърквайки внимателно, оставете сладкото да заври и варете 5 минути. Дръпнете от котлона и изчакайте сладкото да изстине напълно. Когато сместа се охлади, върнете тенджерата обратно на котлона, оставете да заври и варете 5 минути.

Охладете сладкото и повторете процедурата още 2 пъти. Когато сладкото заври за четвърти път, го свалете от котлона и го разсипете в буркани. Затворете с винтови капаци и обърнете. Изчакайте да се охладят напълно преди да ги преместите на хладно и тъмно място за дългосрочно съхранение.

С ядки

Има различни рецепти с кайсиеви ядки. Почистете ядките от обелките и използвайте според рецептата.

Съставки: 1,5 кг кайсии, 1 кг захар.

Приготвяне: Почистете кайсиите и ги разделете на половинки, отстранете костилките, но не ги изхвърляйте. Подредете плодовете в тенджера на пластове, като поръсите със захар. Количеството захар може да се намали, ако кайсиите са узрели и сладки. Покрийте с капак и оставете за няколко часа, за да могат кайсиите да пуснат сока си.

Междувременно подгответе костилките.

Поставете тенджерата с плодовете на слаб огън и я оставете да заври. Когато на повърхността на сиропа се появи пяна, варете 3 минути и я свалете от котлона. Оставете сладкото да се охлади за 6 часа или повече. Върнете охладеното сладко на котлона, оставете отново да заври и варете 5 минути. Оставете сладкото да се охлади.

Поставете тенджерата със сладкото на огъня за трети път и добавете почистените ядки. Разбъркайте и гответе 5 минути. Свалете сместа от огъня, разсипете сладкото в буркани и затворете. Обърнете с дъното нагоре и изчакайте, докато изстине напълно.

Съхранявайте на хладно и тъмно.

Консервирани кайсии в сироп

От тази заготовка можете да си направите компот, да добавите кайсии към десерти и печива.

Пригответе сиропа, като използвате 350 г захар на 1 литър вода. Регулирайте количеството плодове в бурканите по желание: колкото повече половинки кайсии сложите, толкова по-богат ще бъде сиропът. Препоръчваме да напълните бурканите малко повече от половината.

Съставки: 2,5 кг кайсии, 1,75 л вода, 610 г захар.

Приготвяне: Измийте кайсиите, разрежете ги и отстранете костилките. Поставете плодовете в буркани. Кипнете вода и внимателно я налейте във всеки буркан, за да покриете плодовете. Покрийте бурканите с капаци и оставете да престоят 15 минути. Изсипете водата от бурканите в тенджера. Кайсиите трябва да останат в бурканите. Добавете захарта към водата, разбъркайте и сварете сиропа. Това ще отнеме 10 минути. Разсипете сиропа в бурканите с кайсии до горе. Затворете бурканите с метални капаци, обърнете ги и оставете, докато се охладят напълно.

Кайсиево пелте

Пелтето се различава от сладкото по гъстата си, еднородна консистенция. Обикновено кайсиите се смачкват по време на процеса на приготвяне. За това се използва преса, месомелачка или блендер. Ако използвате блендер, сместа ще бъде по-лека и ефирна.

За да стане пелтето гъсто, то трябва да се вари по-дълго от обикновено. Трябва също да се има предвид, че след охлаждане, заготовката ще се сгъсти.

Съставки: 1 кг кайсии, 800 г захар.

Приготвяне: Измийте кайсиите, подсушете ги и ги разрежете наполовина, като отстраните костилките. Подредете плодовете на пластове в тенджера, като поръсите със захар. Количеството захар зависи от сладостта на кайсиите. Оставете сместа за няколко часа, докато се появи сокът и захарта започне да се разтваря. Поставете тенджерата на котлона и оставете сместа да заври. Гответе 30 минути, като отстранявате пяната. Пасирайте с блендер и върнете тенджерата на котлона. Оставете да заври, проверете гъстотата.

Ако има твърде много сок и не се сгъсти, използвайте този метод. След като варите 30 минути и пасирате, свалете сместа от котлона, охладете напълно и след това варете още 15 минути.

Разсипете в буркани, затворете с капаци, обърнете.

Царско сладко с бадеми и мащерка

Към това сладко се добавят белени бадеми. Ядките хармонично допълват кайсиите. Портокаловият сок и мащерката създават сложен букет от вкусове и аромати.

Съставки: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 200 г бадеми, портокал, 3 стръка мащерка.

Приготвяне: Подгответе кайсиите. Поръсете плодовете със захар, изстискайте сока от портокала и добавете стръкчета мащерка. Оставете кайсиите за няколко часа или за една нощ. Когато плодовете пуснат сок, започнете да приготвяте сладкото.

Поставете тенджерата със сместа на котлона и я оставете да заври, като разбърквате внимателно. Свалете тенджерата от котлона и оставете да се охлади. Отстранете мащерката.

Изсипете сиропа в отделна тенджера и го поставете на огъня. Гответе 20 минути, като разбърквате. Колкото по-дълго варите сиропа, толкова по-гъст ще бъде той. Обелете бадемите и ги добавете към сиропа. Разбъркайте. Варете сиропа с ядките още 10 минути. Капнете малко сироп в чиния, наклонете я и проверете гъстотата.

Залейте кайсиите със сироп, така че плодовете да са напълно покрити с течност. Оставете, докато се охлади напълно. Разсипете сладкото в буркани и затворете с капаци.

Гъсто сладко с желатин

Нека направим още едно лесно сладко от кайсии. За да стане гъсто, добавете желатин. Сладкото се получава желеобразно, подобно на конфитюр с парченца плодове.

Съставки: 2 кг кайсии, 1,5 кг захар, 30 г желатин.

Приготвяне: Разрежете кайсиите наполовина и отстранете костилките. Смесете захарта с желатина. Подредете кайсиите на пластове в тенджера, като ги редувате със захар. Покрийте тенджерата и оставете за няколко часа, за да могат плодовете да пуснат сока си. Сложете сместа на средно силен котлон и оставете да заври. За да запазите кайсиите цели, е по-добре да не разбърквате сместа, а само да разклащате. Намалете котлона, отстранете пяната и оставете сладкото да къкри 5 минути.

Изсипете горещото сладко в буркани и затворете. Обърнете бурканите с дъното нагоре и ги оставете да се охладят напълно. След това ги преместете на хладно и тъмно място за съхранение.