Продължителността за угояване е 3 месеца.
Прасетата се угояват до затлъстяване
с дебел слой мазнина
- най-малко 7 см, а общото количество мазнина - най-малко половината от живото тегло.
При по-младите прасета, мазният труп е
резултат от проблеми с храненето.
Ако прасето първоначално е недохранено и след това е хранено „за клане" за 3-4 месеца, в трупа ще се образува тънка ивица месо под дебел слой мазнина.
При угояване се използват
въглехидратни фуражи,
поради които прасетата натрупват мазнини със среден дневен прираст от 1-1,2 кг.
В 1-ви период на угояване се използват хранителни отпадъци
(включително каша, пулпа, кюспе), кореноплодни култури, картофи, цвекло, задушена коприва и др.
Тези фуражи се въвеждат в диетата през първите 30 дни до 70% от хранителната стойност, а зърнена смес и комбинирани фуражи - 30%.
През 2-ри период количеството на концентрираните фуражи се увеличава до 70%, а обемистите фуражи се намаляват до 30%.
Коментари