Продължителността за угояване е 3 месеца.

Прасетата се угояват до затлъстяване

с дебел слой мазнина

- най-малко 7 см, а общото количество мазнина - най-малко половината от живото тегло.

При по-младите прасета, мазният труп е

резултат от проблеми с храненето.

Ако прасето първоначално е недохранено и след това е хранено „за клане" за 3-4 месеца, в трупа ще се образува тънка ивица месо под дебел слой мазнина.

При угояване се използват

въглехидратни фуражи,

поради които прасетата натрупват мазнини със среден дневен прираст от 1-1,2 кг.

В 1-ви период на угояване се използват хранителни отпадъци

(включително каша, пулпа, кюспе), кореноплодни култури, картофи, цвекло, задушена коприва и др.

Тези фуражи се въвеждат в диетата през първите 30 дни до 70% от хранителната стойност, а зърнена смес и комбинирани фуражи - 30%.

През 2-ри период количеството на концентрираните фуражи се увеличава до 70%, а обемистите фуражи се намаляват до 30%.