Лятото е най-подходящото време за приготвяне на ястия от диня и пъпеш. Комбинацията от тези плодове вече се е превърнала в класика. Какво ли не се приготвя с тях: десерти, напитки, сладкиши. Но този списък не се ограничава само до сладки изкушения. От диня можете да направите гаспачо и пържола, а от пъпеш - супа с вино и предястие с прошуто.

Събрахме необичайни рецепти със сезонни плодове.

Салата с диня и скариди 

Тук сладостта на динята е хармонично съчетана с пикантността на соса. А свежестта на плодовете е допълнена от скаридите с фета. Гурме-специалистите наистина ще оценят подобна необичайна комбинация.

Продукти: 15 обелени тигрови скариди, 300 г почистена диня, 200 г чери домати, 200 г салатен микс, ½ лимон, 100 г бяло сирене, 2 суп. лъж. соев сос, 20 мл зехтин.

За дресинга: 3 суп.лъж. зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, ½ малка люта чушка, щипка морска сол, листа от мента - на вкус.

Приготвяне: Изстискайте сока от половин лимон. За кисел сок настържете кората на цитруса. За маринатата смесете соевия сос с лимоновия сок. Сложете скаридите в маринатата и оставете за 30 минути.

Нарежете сиренето на кубчета, доматите – на половинки, а месестата част на динята - на малки парченца.

Нарежете ситно листата от мента и ги смесете с лютата чушка и морската сол. Намачкайте сместа с чукало. Добавете зехтина и лимоновия сок и разбъркайте до гладкост.

Смесете сиренето с доматите, салатения микс и динята. Добавете дресинга към салатата.

Нанижете скаридите на шишчета и ги запечете на скара до златистокафяво. Извадете ги от шишчетата и ги прибавете към салатата.

Салатата от диня със скариди е балансирано ястие, което съдържа както протеини, така и фибри. За по-богат вкус можете да добавите към ястието домашен сос терияки.

Освежаваща гранита 

Какъв десерт можете да приготвите с диня? Опитайте една необичайна и освежаваща рецепта за гранита. Тя е много популярна в слънчева Сицилия. Това е деликатес, приготвен от натрошен плодов лед със захар. Консистенцията на гранитата може да бъде различна: нежна или по-плътна. Във всеки случай, десертът ще бъде идеален в жегата, както за възрастни, така и за деца.

Продукти: 1 кг почистена диня, 100 г захар, 1 лайм.

Приготвяне: Нарежете динята на парчета. Сложете ги в блендер, добавете захарта и изстискайте сока от лайм. Смелете до гладка смес. Прецедете през гевгир.

Поставете сместа в пластмасов контейнер и замразете за 30 минути. Извадете кутията от фризера и разбъркайте с вилица. Върнете сместа обратно във фризера. Повтаряйте разбъркването в продължение на 3 часа на интервали от 30 минути.

Разпределете десерта в чаши и сервирайте с листа от мента и парченца диня.

С това лакомство не ви е нужен шоколад или бонбони. Децата ще го изядат по-бързо, отколкото можете да направите нова порция!

Витаминно смути 

Смутитата са едни от най-популярните напитки. Те се приготвят от смес от плодове, горски плодове и зеленчуци. Вариантът с диня включва само две съставки, така че всеки може да го приготви.

Основното е да вземете узрял плод, за да се получи смутито сладко.

Продукти: 400 г диня, 2 кубчета лед на чаша.

Приготвяне: Разрежете динята на половина и отстранете семките. Нарежете пулпата на малки парченца. Смелете плодовете за 3 минути в блендер до гладкост.

Налейте напитката в чаши и добавете лед.

Можете да добавите и други плодове към смутито от диня. За сладост добавете пъпеш и банан. А за киселинност опитайте киви и портокал.

Гаспачо с домати и рачешки пръчици 

Гаспачото е студена испанска супа, приготвена от нарязани плодове. Има много варианти: горски плодове, краставица, цвекло. А в този вариант основната съставка на супата е пулпа от диня.

Продукти: 400 г домати, 400 г почистена диня, 200 г краставици, 100 г рачешки пръчици, 50 г сос песто, 40 г червен лук, 40 мл зехтин, 4 стръка босилек, сос Табаско, сол и смлян черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Направете кръстообразни разрези върху доматите. Залейте ги с вряла вода и обелете кожата. Обелете краставиците. Разрежете динята наполовина и отстранете семките. Нарежете месестата част на малки парченца. Сложете зеленчуците и динята в блендер и добавете 30 мл зехтин, сол и черен пипер. Пасирайте до гладкост.

Сложете супата в хладилника да се охлади.

При сервиране добавете Табаско и зехтин в чинията. Нарежете раковите пръчици на малки парченца и ги прибавете в супата.

Добавете песто към супата и гарнирайте с листа от босилек.

Динен стек 

Когато ви омръзнат смутита, коктейли и желета, опитайте да си приготвите стек от диня. Това е нестандартна версия на обичайната печена диня, която първо се маринова и едва след това се пържи.

Продукти: диня, 2 суп. лъж. балсамов оцет, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. мед, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пулпата на динята на правоъгълници с дебелина 2–3 см.

Смесете оцета с олио, мед, сол и черен пипер. Поставете динените пържоли в марината за 20 минути.

Загрейте грил тиган на среден огън. Сложете динените пържоли на котлона и ги гответе по 2-3 минути от всяка страна, докато се получат златисти ивици.

Стековете от диня са подходящи за вечеря или обяд. Ястието ще изненада гостите ви, защото готовият стек от диня е почти неразличим от пържената сьомга.

Пъпеш с шунка 

Прошуто с пъпеш е традиционно предястие от Италия. Тази комбинация ни се струва необичайна, но е много популярна в Средиземноморието. Деликатесът може да се намери в малки кафенета и скъпи ресторанти. Тази популярност е породила много начини за сервиране. Ще ви предложим три варианта.
1: 

Продукти: малък пъпеш, прошуто шунка, според броя на парчетата пъпеш, стръкче пресен розмарин.

Приготвяне: Разрежете пъпеша на половина и отстранете семките с лъжица. Нарежете пъпеша на филийки, отстранете кората от всяка филийка и прехвърлете пулпата в чиния. Навийте резените прошуто и поставете по едно парче във всяка пъпешова ладия. Гарнирайте с розмарин.

2: 

За да сервирате пъпеш по втория метод, трябва да използвате шишчета за канапе.

Продукти: пъпеш, прошуто шунка - според броя на парчетата пъпеш, свежи зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Разрежете пъпеша на половина и отстранете семките с лъжица. Отрежете кората и нарежете месестата част на малки кубчета. Разрежете резените прошуто на половина и ги навийте на рулца. Нанижете рулцата прошуто и парчетата пъпеш на шишче и ги поставете върху плато.

Гарнирайте предястието с билки и сервирайте.

3: 

Продукти: малък пъпеш, 10-15 топчета мини моцарела, прошуто шунка - според броя на парчетата пъпеш, няколко листа босилек, сос песто - на вкус.

Приготвяне: Разрежете пъпеша на половина и отстранете семките с лъжица. Използвайте специална лъжица, за да изрежете топчета от пулпата. Разрежете филиите прошуто на половина и ги навийте на руло.
Наредете в чиния топка пъпеш, до нея сложете топка моцарела, прошуто и лист босилек.
Сервирайте предястието със сос песто.
Това лакомство е идеално за полусухо или сухо вино. Подходящо е и за пенливо вино, почти толкова добре, колкото за брускети и тарталети.

Шарлота 

Когато ви омръзне класическата шарлота с ябълки, опитайте да направите пай с пъпеш. Този необичаен десерт ще зарадва дори най-изтънчения кулинар. Добавете лимонова кора към тестото, за да балансирате вкуса. А за богат аромат можете да вземете 20 мл коняк или десертно вино.

Продукти: 4 яйца, 320 г пшенично брашно, 200 г пъпеш, 200 г захар, 2 суп. лъж. сметана.

Приготвяне: Разрежете пъпеша на половина. Нарежете месестата част на парчета и отстранете кората.

Разбийте яйцата до пухкавост и постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате. Прибавете сметаната към тестото, продължете да разбивате.

Пресейте брашното и го сипете в тестото. Консистенцията трябва да наподобява гъста палачинкова смес. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.

Намажете силиконова форма с масло. Сипете тестото в тавата и наредете парчетата пъпеш отгоре. Загрейте фурната на 180°C. Печете шарлотата 45 минути, докато клечка за зъби излезе суха.

Извадете пая от фурната и поръсете с пудра захар.
Можете да сервирате шарлота с пъпеш по различни начини. Например, с топка сладолед или с парченца пъпеш отгоре. Всичко зависи от вашите вкусови предпочитания.

Коктейл с киви 

Пъпешът с киви е необичайна комбинация. Тази напитка съчетава кадифена сладост и освежаваща киселинност. Коктейлът е идеален за пикник, семеен празник сред природата или приятелска среща. А можете да го предложите и на деца, които категорично отказват да ядат плодове.

Продукти: 500 мл прясно мляко или вода, 300 г пъпеш, 4 кивита, стрък мента.

Приготвяне: Пасирайте плодовете в блендер. Извадете млякото от хладилника. Сипете го при плодовете и разбийте отново до гладкост.

В зависимост от предпочитанията и диетата, млякото може да се замени с други напитки - сок, зелен чай, минерална или газирана вода. А за подслаждане може да добавите мед.

Супа с вино 

В топлия сезон студените супи са незаменими. Една от тях е испанската супа от пъпеш на винена основа. Можете да използвате всяка напитка, но е по-добре да вземете сухо или полусухо вино.

Продукти: пъпеш, 200 г или повече шунка прошуто, в зависимост от количеството пъпеш, ½ лимон, 50 мл сухо бяло вино, връзка босилек.

Приготвяне: Разрежете пъпеша на половина, издълбайте пулпата и отстранете семките с лъжица. Пасирайте пулпата в блендер. Изстискайте и прибавете сока от лимон. Добавете виното и разбийте супата до гладкост. Нарежете шунката на лентички и ги запържете в зехтина, нарежете босилека.

Разсипете супата в купички, като във всяка от тях добавите малко от босилека и запърженото прошуто.

За да добавите ситост към ястието, можете да сервирате крутони с моцарела и патладжан към супата. Можете да украсите супата от пъпеш с любимите си зелени подправки - копър, магданоз и лук.

Кафеено сладко с пъпеш 

Сладкото от пъпеш е познато на всяка домакиня. Опитайте да го направите в нова интерпретация - с разтворимо кафе и орехи. По желание те могат да бъдат заменени с кашу, пекани или макадамия.

Продукти: 700 г пулпа от пъпеш, 300 г захар, 1 ч. лъж. разтворимо кафе, ½ ч. лъж. ванилова захар, 25-40 г орехи.

Приготвяне: Разрежете пъпеша на половина, отстранете семките, обелете кората и нарежете пулпата на малки парченца. Добавете захарта, разбъркайте и оставете в хладилник за една нощ. Вземете 1-2 супени лъжици сок от пъпеш и го смесете с разтворимо кафе. Прибавете кафеената смес в купата с резенчета пъпеш и добавете ваниловата захар. Прехвърлете полученото в тенджера и поставете на среден огън. Варете 15 минути, докато сместа леко се сгъсти, като бъркате често.

Нарежете орехите на ситно и ги добавете към сладкото, разбъркайте. Намалете котлона и оставете да къкри още 10 минути.

Разсипете горещото сладко в буркани и затворете плътно. Обърнете бурканите и ги оставете, докато се охладят напълно. Поставете сладкото на сухо, тъмно и хладно място за съхранение.

На този деликатес ще се радвате през студения сезон. Можете да го хапвате, заедно с чай или да го намажете на сандвич. А за децата, сладкото може да бъде заместител на сок. Просто добавете няколко чаени лъжички гореща вода и разбъркайте - и една необичайна домашна плодова напитка е готова.

Лимонада с диня

Ще ни трябват узрели дини, лимони и билки

Продукти: 5-7 кг зряла диня, 2 средно големи плода лимон (или лайм), малка връзка прясна мента, малка връзка пресен босилек, кубчета лед - за сервиране;

Приготвяне: Измийте и подсушете добре динята. Разрежете на половина и с помощта на лъжица издълбайте средата и да отстраните семките на динята. Прецедете пулпата през цедка.

Нарежете половин лимон на тънки резени. Изстискайте сока от останалия лимон (1,5 плода). Измийте и подсушете зелените подправки. В купа смесете сока и резенчетата лимон и накъсаните билки (мента и босилек). С помощта на десертна лъжица смачкайте добре зелените подправки, за да освободят сок и аромат. Разбъркайте.

Смесете получената смес с пасираната пулпа от диня в купа и разбъркайте добре. Поставете в хладилник за 1-2 часа.

Добавете кубчета лед към лимонадата преди сервиране.

Можете да направите лимонада от диня в кана, но изглежда по-впечатляващо в диня. Ако правите лимонада с диня за парти за възрастни, можете да добавите малко от любимия си алкохол. Същото пенливо вино, ще бъде чудесно.