Замисля ли сте се някога за всички онези саламури, в които са накиснати плодовете и зеленчуците в консервите, които купувате или затваряте у дома? Най-често просто ги изсипвате в канала - от солената вода от кутия с маслини или артишок до течността, останала от консервата със сладка царевица.

Всъщност има различни начини да използвате течностите от консервите, за да подобрите вкуса на ястията, които приготвяте. Някои ще добавят аромат, други - подправки и билки, а трети - хранителна стойност или специална консистенция. Ето как да превърнете обикновените „кухненски отпадъци“ в течно злато.

От боб

Гъстата течност от буркана с боб или други бобови растения, като нахут, се нарича аквафаба, което на латински означава „бобена вода“. Този термин е въведен от вегана Гас Волт.

Можете да си приготвите аквафаба и у дома, като сварите нахут или грах. Във всеки случай, аквафаба може да е заместител на яйца за приготвяне на майонеза, меренг и шоколадово суфле.

Това е така, защото белтъчините и нишестето в течността от бобените растения, които са в течността от консервата, както и солта и естествено срещащите въглехидрати, подобно на яйцата, свързват съставките и правят сместа гладка.

От буркана с кисели краставици

Останалата марината - смес от оцет, сол, захар и подправки - всъщност може да бъде универсален подобрител на вкуса за много ястия. Използвайте го като заместител на кисели подправки като оцет и лимонов сок. Добавете малко марината към картофената или зелевата салата. Използвайте за приготвяне на дресинг или марината за пиле, риба или тофу. Можете дори да добавите към Блъди Мери за пикантен вкус или да я използвате повторно за бързо мариноване на пресни краставици.

От кисел артишок

Както при маринованите краставици, главичките от сърцевината на артишок (най-вкусната част) са потопени в ароматна течна комбинация от оцет, олио, сол и подправки. Използвайте го като смес от оцет и растително масло. Тази течност може да се добави към ризото, хумус, песто сос или обикновена домашна паста със зеленчуци. А със самия артишок от консервата можете да си направите салата Цезар (листа от зелена салата, крутони, пармезан, каперси и артишок), като добавите ароматен дресинг, приготвен с течността от консервата.

Консервирана царевица

Тази течност може да се използва в супи. Имайте предвид, че е сладникава и е по-добре да я използвате за супи със свинско, домати, моркови или скариди. Царевичната вода е подходяща за сосове, за печене на домашен хляб или мъфини със зеленчуци, за приготвяне на булгур, кускус и киноа.

Ако варите у дома царевица, прибавете в тенджерата със студена вода дафинови листа, лук, чесън, моркови и стръковете целина. Сварете царевицата до омекване, извадете я, прецедете останалата вода и охладете. Разсипете във формички за лед и замразете. Добавяйте от тези кубчета към супи или сосове.

Сироп от кайсии или праскови

Използвайте сиропа от кайсии/праскови, за да направите дресинг за салата. За да направите това, пасирайте няколко половинки от консервираните плодове, добавете няколко супени лъжици зехтин и от сиропа от консервата и 1-2 чаени лъжички бял оцет или лимонов сок. Разбъркайте и подправете със сол и прясно смлян черен пипер.
Сиропът от консервата може да се използва и като марината за печени плодове на грил или дори за месо или пиле. Можете да добавите сиропа към мъфини или към тестото за тях, като замените киселото мляко.

От мандарини

Сиропът от консервираните мандарини влиза в състава на смутита и дресинги за салати. Тази сладка и ароматна течност може дори да се използва за приготвяне на бонбони или карамел. Подходящо е да го добавите и при сервиране на сладолед.

От ананас

Течността от консервата с ананас ще добави приятна сладко-кисела нотка към салатните дресинги и маринатите. Опитайте да залеете овесена каша със сиропа и да оставите за една нощ. На сутринта ще имате каша с тропически аромат.

Рецепти с течност от консерви

Майонеза с аквафаба, чесън и грах 

Майонезата с аквафаба е по-лека от класическата, но също толкова вкусна! Тя може да се използва за любимата ви руска салата или за салати от пресни сезонни зеленчуци. Веднага след като я приготвите е доста течна, но след няколко часа прекарани в хладилника се сгъстява.

За приблизително 320 мл, се нуждаете от: 1 скилидка чесън, листа от 1 стрък копър, 2 суп. лъж. зелен грах, 100 мл аквафаба, най-добре от консерва грах, сок от половин малък лимон, 1 суп. лъж. горчица, 150 мл зехтин, сол.

Пасирайте нарязаната скилидка чесън, ситно нарязания копър и граха до гладкост. Прехвърлете приготвената смес в купата на блендера и добавете всички останали съставки, с изключение на растителното масло. Разбийте сместа. Добавяйте маслото постепенно, като го наливате на тънка струя. Продължете да разбивате до гладкост. Подправете със сол и черен пипер.

Тиквено пюре 
Сервирайте го с хляб, крекери, тостерен хляб, картофи по селски, добавете към картофеното пюре или разбъркайте с ориз.

За 4-6 порции, се нуждаете от: 350-400 г сладка тиква, с кората, без семена, 3 суп. лъж. лимонов сок, 2-3 суп. лъж. тахан, 2-3 скилидки чесън, 1 консерва нахут, щипка смлян кимион, зехтин, сол.

Загрейте фурната до 200 °C. Постелете тава за печене с хартия. Нарежете тиквата на филийки, наредете ги в тавата и поръсете със зехтин и кимион. Печете в предварително загрята фурна за 25-30 минути или докато омекне. Охладете леко. Издълбайте сърцевината и прехвърлете в купата на блендера. Добавете тахан, чесън, нахут и няколко супени лъжици аквафаба. Разбийте до гладкост. Посолете.

Салата от цвекло, мандарина и авокадо 

От пръв поглед тази салата повдига настроението. Тя е толкова цветна. Вкусът по нищо не отстъпва на външния вид - същото разнообразие от вкусове и текстури

За 6-8 порции, се нуждаете от: 1 голямо авокадо, 1 ч. лъж. лимонов сок, 1 консерва (400 мл) мандарини в сироп, 2 средно големи глави цвекло, варено или печено, 100 г фета, голяма шепа умерено осолени белени шам фъстъци, 150 г листа от зелена салата.

За дресинга: 50-70 мл екстра върджин зехтин, 40-50 мл сироп от мандарина, 2 ч. лъж. настъргана портокалова кора, 1,5 суп. лъж. мед, 0,5-1 ч. лъж. дижонска горчица, 0,5 суп. лъж. маково семе, сол.

Разполовете авокадото, почистете го от костилката и кората и го нарежете на средно големи кубчета. Поръсете с лимонов сок. Отделете сиропа от консервата с мандарини. Нарежете цвеклото и фетата на кубчета, подобно на авокадото. Запържете шам фъстъците в сух тиган до златистокафяво.
За дресинга смесете всички съставки в буркан с винт и разклатете добре, за да получите еднородна емулсия.

Наредете листата зелена салата в голяма купа. Добавете мандарини, авокадо и цвекло. Полейте с дресинга и добавете препечените шам фъстъци и фета.

Елда с банани 

Това е вариант на сладка закуска от елда. Предлагаме да оставите бананите непроменени, само малко ги запържете с масло. Сменете консервираните плодове, както желаете. Експериментирайте с круши, праскови, кайсии и дори личи.

За 4-5 порции, се нуждаете от: 40-50 г светли стафиди, 600 мл вода, 200 г елда, 100-120 мл сироп от консервирани кайсии или праскови, щипка смляна канела, ванилия, 50-80 мл сметана или пълномаслено прясно мляко, 2 зрели банана, 4 кайсии или праскови от консерва, шепа умерено солен белен шам фъстък, масло, сол.

Сипете стафидите с топла вода и оставете за 20-30 минути. Прехвърлети в гевгир, за да се отцедят. Кипнете 400 мл леко подсолена вода и добавете елдата, сиропа, канелата и ванилията. Оставете отново да заври.

Намалете котлона и покрийте тенджерата. Гответе за 10 минути. Свалете капака и разбъркайте. "Сухата" елда не трябва да има вода. Добавете сметаната или млякото и оставете отново да заври. Добавете стафиди и разбъркайте.

Нарежете бананите на филийки, а кайсии или праскови - на тънки резени. Нарежете шам фъстъците на едро.

Разсипете кашата в купички или дълбока купа. Във всяка добавете парче масло и разбъркайте. Добавете банани, шам фъстък и кайсии/праскови. Поръсете със смляна канела. Сервирайте веднага.

Датски дениш с плодова глазура 

Историята на сладкиша е много интересна. Първоначално са го приготвяли във Виена, а след това е бил пренесен в Дания, където дотолкова навлиза в местната кухня, че вече се свързва предимно с тази страна. Денишите вече са част от стандартното меню в добрите хотели и колкото по-добра е кухнята на хотела, толкова повече възможности за дениши може да опитате.

За 12 парчета, трябва: 220 г масло, 100-120 мл прясно мляко, 50 мл вода, 2 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. суха мая, 320-350 г брашно, 0,5 ч. лъж сол.

За пълнежа и глазурата: 150 г кайсиево сладко, 1 консерва (800 г) кайсии в сироп, 80 г пудра захар

Оставете маслото да омекне на стайна температура. В малка купичка смесете млякото, водата, захарта и маята и затоплете до 38-40 °C. Оставете за 7-10 минути. Пресейте брашното и солта в голяма купа и добавете мекото масло на малки парченца. Сипете сместа с маята и разбъркайте съдържанието на купата, докато стане относително гладка. Колкото по-малко се замесва тестото, толкова по-добре. Покрийте купата със стреч фолио и поставете в хладилник за 8 часа. Прехвърлете тестото върху поръсена с брашно маса и бързо го разточете на квадрат със страна около 40 см. Сгънете на три. Разточете в правоъгълник 25x60 см и сгънете отново на три. Разточете на квадрат със страна 50 см, сгънете на три и покрийте със стреч фолио. Приберете в хладилник за 30 минути.

Повторете отново разточването и пак поставете в хладилника за още 30 минути.

Загрейте фурната до 200 °C.

Разделете тестото на 2 части. Разточете всяка част на правоъгълник 25х40 см и нарежете на 6 равни парчета. Поставете лъжица сладко и половин кайсия в центъра на всяко парче. Повдигнете краищата на тестото и леко го прищипете, за да се получи ръб. Прехвърлете в тава за печене, застлана с хартия и оставете за 30 минути. Намажете краищата на тестото с кайсиев сироп. Печете в предварително загрята фурна за 10-12 минути.
За глазурата добавете към пудрата захар 1 супена лъжица от сиропа за получаване на тънка глазура. Охладете готовите сладки до стайна температура и намажете с глазурата.