От 15 май на международното селскостопанско изложение в Стара Загора - дъжд от премиери на нови високотехнологични разработки и идеи за успешен агробизнес

Любомир Коралов

Този сезон БАТА АГРО преминава под знака на иновациите в земеделието и тяхната връзка с неговото дигитализиране.

До 18 май на летището в Стара Загора е изложена техника, пристигнала почти директно от халетата на Агритехника 2017 в Хановер. Няколко десетки фирми-вносители и представители на най-големите и престижни световни компании за агротехника у нас експонират на летището най-новото в машинния парк в световен план.

По-малко, но не по-малко значими, са разработките на малобройните, борбени, оцелели в трудната европейска конкуренция, български производствени предприятия.

Очевидно новостите в земеделието привличат и интересуват нашите фермери. Посетителите с внимание оглеждат образците от най-новите асортименти на такива гиганти като концерните John Deere, AGCO, CNH, CLAAS и др. Разбира се, на значително внимание се радват и щандовете на родните производители на техника, които също предлагат оригинални идеи, съответстващи конкретно на българските климатични и почвени условия.

Директно от извора посетителите получават всестранна информация за тенденциите в развитието на агротехниката и състоянието на технопазарите, европейски и нашенски, днес и в обозримо бъдеще. Нещо повече, организаторите от БАТА и представените фирми са акцентирали в изложението преди всичко върху иновациите в сферата на новите технологии в агробизнеса. БАТА АГРО 2018 основателно може да се нарече и панаир на енергоспестяващите технологии и форум на идеите за максимална възвращаемост на вложените инвестиции, и витрина на масовото приложението на ISOBUS технологиите, елемент от цифровизацията на земеделието.

Търговците на агротехника са се постарали да организират всеки ден премиери и промоции на земеделски машини, да предлагат атрактивни оферти, както и възможности за осъществяване на полезни бизнес контакти и успешни сделки. Подобни са намеренията на организаторите и в другите области от земеделието, които са представени на летището край Стара Загора- растениевъдството, семепроизводството, растителната защита, препаратите и торовете, логистиката. Не са пропуснати и широката гама важни аксесоари, системи и комплекси за агродейностите за успешната работа на нашите фермери през работните сезони, както и за съответните агротехнически мероприятия преди и след кампаниите. Всичко това е представено пред посетителите от двете страни на централната алея на летището, така че професионалистите-агробизнесмени да имат свободен достъп до интересуващите ги експонати.

Някои от емблематичните звездни премиери тук са:

- най-голямата в света самоходна пръскачка RUBICON на бранда HARDI, която осигурява над 10 000 декара пръскани площи на ден, на щанда на Булагро

- най-икономичният и мощен трактор в света FENDT 1050 Vario с най-нисък разход на гориво, измерен досега, в експозицията на ЗЛАТЕКС

- най-големият комбайн на NEW HOLLAND CR 90.10, рекордьор на скоростни, най-производителни и чисти жътви, на територията на ИНТЕРАГРИ БЪЛГАРИЯ

- най-ефективният в света 4-цилиндров трактор Case IH Maxxum 145 Multicontroller с най-нисък разход на гориво, представен от Тайтън Машинъри България

- лидер в ултраплитките обработки, дискът CrossCuter на бранда Вадерщат бе избран за Машина на годината 2018 в категорията "Почвообработка" и още много други.

Списъкът може да стане дълъг и вероятно ще го продължим в следващия брой.

Първите впечатления от изложението недвусмислено говорят за старанието на организаторите да дадат възможност на участващите повече от 200 фирми да демонстират точните машини и инвентари за постигане на висока ефективност и продуктивност в рамките на навлизащото все повече у нас прецизно земеделие с неговата автоматизация и електронизация.

Така че фермерите, отделили в тези дни от ценното си време, да могат да направят своя информационен избор като оценят състоянието на пазара за агротехника и го съчетаят със своите инвестиционни намерения.

Тракторът FENDT 1050 Vario
Тракторът FENDT 1050 Vario
Най-новият модел комбайн NEW HOLLAND CR 90.10 Revelation
Най-новият модел комбайн NEW HOLLAND CR 90.10 Revelation