Няма снимка Просветляване при плододаващите дръвчета се прави всяка година
0
522

При плододаващите овощни дръвчета ежегодно се прави резитба за просветляване на короната. При нея се премахват цели клонки и клони, които най-вече растат навътре или сгъстяват короната.

Настъпва периодът за зимните резитби на овошките
0
4518

През февруари, в зависимост от времето, но след преминаване на големите зимни студове, настъпва времето за зимните резитби при овощните култури. По опитните градинари знаят, че както много ранните,

Чернилка по клоните
0
1224

Често овощари се оплакват, че са забелязали черен налеп по кората на овощните дървета. А през лятото дори се появява и по листата. Каква е причината? Черният налеп е следствие от дейността на

Преовлажнената почва е вредна за корените
0
1593

Корените на овошките се нуждаят от кислород, за да се развиват правилно дръвчетата. Достъпът на кислород до тях може да е нарушен, вследствие на прекалено тежка и сбита почва,

Няма снимка
0
2898

По принцип резитбата на този ягодоплоден вид е лесна. През първите години храстът се оставя да расте свободно и почти не се реже. Може да се изрежат само много криви или счупени клонки.

Няма снимка
0
2286

В практиката за подложки най-често се използват семеначета от махалебка, диви череши, както и от някои културни сортове. Махалебка Препоръчва се за варовити почви.

Няма снимка
0
6588

Въпрос: "Планувам да засадя няколко череши в градината. Казаха ми, че дръвчетата може да са присадени на различни подложки. Какви е препоръчително да избера?" Васил Димов, гр.

Няма снимка
0
2205

Новозасадените ягодови растения също може да пострадат, когато температурите са променливи и почвата често замръзва и се размразява. Вследствие на това се получава изтегляне на коренчетата,

Няма снимка
0
2457

Резките температурни промени, на които сме свидетели през този януари, са много по-опасни от ниските температури при нормални зимни условия. Те могат да доведат до повреди по някои растителни части.

Няма снимка
1
11412

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

Няма снимка
0
7326

Зимата е времето за събиране на калеми за пролетното присаждане. Най-подходящите месеци са декември и януари, а в по-студените райони на страната и през февруари.

Няма снимка
0
3069

Сериозната  снежна покривка, която се образува след валежите от последните дни е добра за почвата в градините, но  за овощните дръвчета е проблем. Затова, градинарите, които имат възможност,

Полезни съвети
Няма снимка
0
8532

Продължителността на стратификацията на семената е различна при отделните овощни видове. От 80 до 100 дни за ябълка, круша, дюля, кайсия. От 100 до 120 дни за праскова.

Няма снимка
0
7812

Към влагата е претенциозна Райската ябълка е дърво, което достига на височина до 10-12 м. Тя е двудомно растение. Цъфти в края на май. Характерна особеност за този вид е, че освен чрез оплождане,

Няма снимка
0
4095

Райската ябълка се засажда през есента или рано на пролет в предварително подготвени за целта ямки (50/50/50). Ако се оглеждат няколко дръвчета в редове, разстоянието трябва да бъде най-малко 5 м.

Няма снимка
0
10161

Ако не сте почистили изпопадалите плодове от овощните дървета, направете го. Не бива да ги оставяте в градината, тъй като обикновено те са носители на зараза или в тях се

Няма снимка
0
7173

Често градинарите се притесняват, когато забележат лишеи и мъхове по ствола или клоните на овощните дървета. Някои дори се опасяват, че те могат да загинат. Няма обаче такава опасност.

Отговор:

Семената засейте рано напролет в плоски съдове. Оставете ги на топло, отвътре на прозореца. Не засипвайте семената с пръстта, а само ги притиснете към нея.

Поливайте ги така, че да...

видео
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.