Влажното време застрашава земеделските култури
21 юни 2018
Времето
0
5229

Листните въшки са причинители на редица вирусни заболявания

Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ - БАН

През изминалия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от неустойчиво и топло време с локални интензивни валежи.

През следващия срок, от 21 до 27 юни, времето ще бъде нестабилно, като се очакват чести валежи и понижение на температурите. Остава вероятността за градушки и евентуални поражения по земеделските култури.

Зимните житни култури, засети в агротехнически срок, ще са във фазите восъчна и пълна зрелост. При по-късно засетите есенници ще наблюдаваме преход от млечна към восъчна зрелост.

При слънчогледа ще се осъществява листообразуване и бутонизация, а при царевицата - листообразуване.

Метеорологичните условия и през този период ще поддържат опасността от заразяване с мана по лозите и зеленчуковите култури. При овощните видове ще вреди източният плодов червей, има опасност от развитие на брашнеста мана и струпясване по плодовете.

Топлото и сухо време в края на май и началото на юни беше благоприятно за намножаването на популациите на листни въшки. Те са причинители на редица вирусни болести по зеленчуковите култури.

При доматите сериозни вреди нанася леталната некроза (чернилката), която се разпространява чрез листните въшки. Всичко това налага борба с преносителя. Симптомите на заболяването са дълги черни ивици по стъблата. Младите връхни части на растението завяхват и се накъдрят, появяват се кафяви петна по листата. По плодовете болестта се изразява с появата на хлътнали сивкави петна. Засегнатите растения трябва да се изкоренят и отстранят.

Подходящи условия за третирания срещу болести и неприятели ще има през първия ден от следващия седемдневен период, когато се очаква да има повече слънчеви часове.

Седмична прогноза

Във вторник преди обед облачността над страната ще бъде разкъсана, позначителна над северните и източните райони. Следобед над западната половина на страната облачността ще намалява до слънчево, а повече ще бъдат облаците над Западна България, където на места за кратко ще превали и прегърми.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петър ще учи медицина във Франция, Анна-Мария ще следва информационни технологии в НБУ Учителите ни са страхотни! Раздават се. Просто искаха да ни научат. Г-жа Цветелина Личева по български език и литература пък е уникална жена. С нея правехме анализ на всяка творба. Имахме много упражнения”. Така допълвайки се един друг обясняват невероятния си

В традиционната за вестника годишна инициатива “Лекарите, на които вярваме” отново се включиха стотици пациенти. От свое име номинират най-достойните според тях лекари и стоматолози за приза за най-уязвимата вяра - в добрия специалист и отзивчив човек, на когото спокойно поверяват здравето и живота си.

Рейсове и камиони поемат към София срещу създаване на частна транспортна камара Шествие на превозвачи се очаква да създаде задръствания в центъра на Пловдив в понеделник. В 11 часа от Околовръстното шосе тръгват 40 автобуса с надписи "Протест", които ще минат по "Кукленско шосе", надлез "Родопи", централния булевард "Цар Борис Трети" и по

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа