Пръскайте сега срещу болести и вредители
30 март 2017
Времето
0
6390

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След необичайно топлото за сезона време в началото на пролетта в края на изтеклия седемдневен период настъпи понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия.

Във високите полета (Драгоман -4 градуса, Казанлък - 4 градуса) и на отделни места в полските райони (Видин - 2 градуса, Кнежа - 3 градуса, София -3 градуса, Благоевград - 2 градуса, Пазарджик - 2 градуса, Чирпан - 2 градуса, Стара Загора -2 градуса, Елхово - 2 градуса и др.) бяха измерени отрицателни температури, които при по-продължително задържане са критични за цветовете на овошките.

През следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до обичайните за края на март и началото на април.

Развитието на земеделските култури ще бъде с умерени темпове.

Наличните добри влагозапаси в горните почвени слоеве ще бъдат предпоставка за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите ранни и средноранни пролетни култури, за напредък в развитието на есенните посеви.

През периода при зимните житни култури ще се наблюдава увеличение на коефициента на братимост.

На отделни места в южните райони ечемикът, засят в агротехнически срок, ще встъпи в начало на вретенене.

При лозата ще преобладава набъбване на пъпките.

При овощните култури ще се наблюдават различни фази - от разпукване на пъпките до цветен бутон и цъфтеж.

През периода съществени валежи не се очакват и на много места в страната условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия, най-важните от които предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа.

В края на март изтичат оптималните срокове за сеитбата на слънчогледа в Южна България.

Следващият период съвпада със агротехническия срок за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина.

Прогнозираното относително сухо време ще осигури възможност за провеждане на растителнозащитните пръскания при овошките срещу някои икономически важни болести (ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка, струпясване, загиване на завръзите по дюлата и др.) и вредители (листозавивачки, листни въшки, молци, хоботниците и др.).

Седмична прогноза

НЕДЕЛЯ – ПРЕВАЛЯВАНИЯ, С ПОНИЖЕНИЕ НА ТЕМПЕРАТУРИТЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА.

ПОНЕДЕЛНИК – ДЪЖДОВНО И ХЛАДНО, СЛЕДОБЕД ВАЛЕЖИТЕ СПИРАТ.

ВТОРНИК СТУДЕНО УТРО, ТОПЪЛ СЛЕДОБЕД.

В неделя минималните температури ще бъдат основно от 5 до 9 градуса. Сутринта бързо ще се заоблачава. Преди обед на места в Западна и Североизточна България ще превалява, а следобед и привечер няд цялата страна. Валежите ще са поинтензивни в в в РилоРодопския масив. Ще духа умерен вятър от северозапад.

Максималните температури ще бъдат от 15 до 20 градуса, в Добруджа и по Черноморието до 13, 14.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ГЕРБ приема преференциалното гласуване като вид мажоритарен избор и няма да поиска от кандидатите, които са успели да пренаредят партийните листи да се оттеглят. Това коментираха от партията пред "24 часа". Заради преференциалното гласуване ГЕРБ остава без знакови свои фигури в новия парламент. Заради кандидати,

Идентифицирано е тялото на 57-годишния проф. Веселин Пейчев, който изчезна преди 20 дни и беше намерен мъртъв вчера следобед. Бившият шеф на Института по океанология е намерен обесен в изоставена ведомствена сграда в центъра на Варна, която в момента е неизползваема. Разследващите не са открили следи от насилие.

С бурни аплаузи от над 300 фенове на ЦСКА бе посрещнат собственик на клуба Гриша Ганчев при пристигането си около 12 ч. на стадион "Българска армия". Там около 13 часа ще стартира процедурата по търга за емблемата на фалиралия клуб, а отварянето на документацията ще започне в 14 ч. Към 12.25 ч. на стадиона се появи и синдик Дора Милева.

Отговор:Не откриваме регистрирани продукти. Срещу хоботника може да се използват: нуреле Д - 0,08%, децис 2,5 ЕК - 0,04%, вазтак нов 100 ЕК - 0,02% и др. Срещу мъхнатия бръмбар: нуреле Д - 0.06%, вазтак нов -...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.