По-ниските температури ще забавят вегетацията
16 ноември 2017
Времето
0
2961

Очакваните валежи ще поддържат почвените влагозапаси

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Високите температури в началото на второто десетдневие на ноември, с максимални стойности достигнали на места в полските райони до 19-20 градуса (Враца, Плевен, Велико Търново, Варна, Елхово, Сандански, Кърджали), а в района на Ловеч - до 22 градуса, активизираха вегетацията на засетите есенни посеви. Наднормените топлинни условия и наличните много добри почвени влагозапаси ускориха поникването на късно засетите, след агротехническите срокове, зимни житни култури.

В началото на следващия седемдневен период се очаква съществено понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Вегетацията на есенните посеви в полските райони на страната ще протича със забавени темпове.

След краткотрайното застудяване в края на второто и началото на третото десетдневие на ноември се прогнозира постепенно повишение на температурите и нормализиране на топлинните условия. В края на периода при пшеницата и ечемика засети през октомври, в агротехнически срок, ще преобладава братене. При засетите през ноември посеви ще се наблюдават фазите поникване и формиране на 1-2-3 лист. При рапицата ще протича листообразуване и начало на формирането на розетка (6-7 листа).

Очакваните валежи през периода ще поддържат високо нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве. На много места в полските райони условията ще бъдат неподходящи за приключване на сезонните агротехнически мероприятия.

В по-голямата част от страната есенните влагозапаси в 50 и 100см. почвен слой са над 80-85% от ППВ (пределна полска влагоемност), а на места в Софийското поле и в Южна България (Пазарджик, Пловдив, Сливен, Ямбол, Карнобат) - близки до ППВ. По-ниски, под 75-80% от ППВ са влагозапасите в 50см. почвен слой в част от югозападните райони (агростанциите Кюстендил, Сандански).

Седмична прогноза

В сряда минималните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса. През поголямата част на деня облачността над страната ще бъде значителна. Над Западна и Южна България ще превалява дъжд, но в повечето места валежните количества ще бъдат под 10 литра на квадратен метър. Малко поголеми суми са възможни над югозападните райони и около планините. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури ще бъдат от 9 до 15 градуса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винаги съм определял като грешка, когато започне такава безсмислена конфронтация, винаги съм излизал с решението да се спре това, защото се губи много енергия. Политическите партии всяват едно разделение на обществото. 28 години ние сме единственото общество, което е толкова поляризирано, а то е изкуствено направено.

До 5 г . магистрали Няма аутобан и железница с Македония До 2023 г. България вероятно ще има още две магистрали - от София до Калотина и “Струма” - от София до Кулата, а до 2027 г. и аутобан Русе-Велико Търново. Към момента по магистрала може да се стигне само до Турция - първо по “Тракия”, а след това по “Марица” до ГКПП Капитан Андреево.

Невъзможна мисия е да накараш пътниците да си сложат колан, казва собственикът на "Биомет" - Г-н Алексиев, в неделя премиерът Борисов свика ресорните за безопасността на пътя министри. Ще се въвеждат колани в автобусите, регистратори, ще се въвежда евростандарт. Това ще помогне ли? - Автобусите, купувани през последните 7-8 г.

Отговор:Няма как да дадем задоволителен отговор, без да знаем за какви растения иде реч. Всяко живо същество има свои биологични изисквания и оптимални граници на развитие. То е уникално само по себе си. Още...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.