Пшеницата и ечемикът навлизат във вретенене
19 април 2018
Времето
0
2916

Посевите редовно да се обследват за поява на болести и неприятели

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Топлото за сезона време през първата половина от второто десетдневие на април с максимални температури до 27-28 градуса (Монтана, Ловеч, Велико Търново, Свищов, Русе, Силистра, Кюстендил, Сандански, Пловдив, Пазарджик) ускори вегетацията на земеделските култури.

Изключения имаше по Черноморското крайбрежие, където стойностите на средноденонощните температури бяха с 6-8 градуса по-ниски от тези, измерени в останалата част от полските райони на страната.

През повечето дни от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури, близки до климатичните норми.

До края на второто и през първата половина от третото десетдневие на април вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица ще протича с умерени темпове.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово вретенене. На места в южните райони при част от посевите ще се наблюдава и преход от вретенене към изкласяване и начало на изкласяване.

Пшеницата трябва да се следи за вредната дейност на обикновената житна пиявица.

При рапицата ще протичат фазите бутонизация и цъфтеж. По време на бутонизация тя се напада от рапичния цветояд. Третиране срещу този вредител се налага при плътност, надвишаваща прага на икономическа вредност - 5-6 бръмбара на едно растение.

На места в Дунавската равнина (агростанциите Бъзовец, Новачене, Павликени) при засетите в края на първото десетдневие на април посеви от слънчоглед ще протича фаза поникване.

Почвените температури в 10-сантиметровия слой в средата на април достигнаха подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърно.

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в средата на следващия период.

До края на второто и през първата половина от третото десетдневие на април критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Седмична прогноза

През деня над поголямата част от страната ще бъде слънчево. Купести облаци ще има следобед над планините. Вятърът ще бъде слаб от запад, по брега на морето то югоизток.

Максимални температури от 24 до 29 градуса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Американският президент Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон на първата държавна вечеря, организирана от правителството му, предаде Асошиейтед прес. При пристигането си Еманюел и Брижит Макрон си размениха прегръдки и целувки с Доналд Тръмп и съпругата му Мелания. Американската първа дама беше избрала дълга сребриста рокля

КЕВР ще провери, ако има оплаквания Студеното време през март, поскъпването на парното с 24% преди този отоплителен сезон и формулата за изчисление на потреблението са причините за по-високите сметки за парно през март. Това показват изчисленията на столичната топлификация и топлинен счетоводител.

Известният италиански лекар Франко Берино изброи 15 правила, чрез които да започнем втори ренесанс в живота си Ако в продължение на 3 седмици спазваме строго определен режим, свързан с физиката и психиката ни, можем да започнем втора младост. Така твърди известният италиански лекар епидемиолог Франко Берино,

Отговор:Карамфилът е многогодишно студоустойчиво растение. Нискостъблените сортове могат да се отглеждат целогодишно и нямат период на покой. Дори затрупани под снега листата се запазват свежи и зелени, а...
youtube video
Към галерията с видеа