Ниските температури ще държат посевите в покой
22 февруари 2018
Времето
0
2223

Очакваните валежи ще попречат на подхранването на зимните житни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През второто десетдневие на февруари агрометеорологичните условия се определяха от наднормени температури.

На места в източните и южните райони средноденонощните им стойности достигаха и надвишаваха биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През последната седмица от месеца условията ще се определят от неустойчиво време, с чести валежи.

През втората половина от периода отново се очакват краткотрайни, зимни прояви на времето, които ще задържат нежеланото, преждевременно развитие при трайните насаждения и ще поддържат в покой есенните посеви.

По-съществено понижение на температурите се прогнозира в средата на периода, но без критични минимални стойности за зимуващите земеделски култури.

Падналите валежи през първото и второто десетдневие, надвишиха на много места в страната месечните норми (Видин-60 л/кв.м, Шумен-58 л/кв.м, Чирпан-64 л/кв.м, Стара Загора-61 л/кв.м, Карнобат-56 л/кв.м, Кърджали-71 л/кв.м, Хасково-72 л/кв.м).

Очакваните валежи до края на февруари ще поддържат неподходящи условията за подхранване на зимните житни култури с азотни минерални торове.

Наднормените температури през зимните месеци периодично създаваха условия за протичане на забавена вегетация при есенните посеви на места в полските райони на страната. При част от тях се наблюдават признаци на дефицит на някои важни елементи за метаболизма на растенията.

През последната седмица на февруари високото ниво на почвените влагозапаси ще възпрепятства предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик) и на студоустойчивите зеленчуци (грах, спанак, лук, чесън, магданоз).

Седмична прогноза

Във вторник над страната ще се задържи облачно. В низините на Южна България ще вали дъжд, а в поголямата част на Северна и по високите западни полета преваляванията ще са от дъжд и сняг или само от сняг. Валежите ще са слаби и с прекъсвания, като попродължително ще вали на места в Източна и Северозападна България. Максималните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой от 3-те варианта ще бъде избран, ще стане ясно в края на 2018 г., когато приключва общественото обсъждане Нови райони ще има в България, а колко ще са те, ще се реши след няколкомесечно обществено обсъждане. Целта на промяната е да бъдат създадени силни и жизнени райони, които да са добре обособени географски и стабилни като брой на

Устройствата снимат по трима нарушители едновременно, пращат по защитен канал в интернет данните, фишовете на нарушителите се издават автоматично 28 суперкамери, които снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата. МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв.

Известният сръбски певец ще отпразнува 35 години на сцена с голям концерт у нас. На него Китич ще представи новите си песни, както и големите си хитове - Casa ljubavi, A mi smo bili, Mi smo bili jedan zivot, Jasmina, Мilioni, kamioni" и други. Китич пее от малък, но истинската слава го достига с групата “Южни Ветар” и успешният им албум от 1984 г.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.