Очаква се подобрение на почвената влага
25 май 2017
Времето
0
2421

Периодът е критичен за заразяване на лозите с мана и оидиум

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до обичайните за третото десетдневие на май.

Падналите валежи през изтеклия период и очакваните през следващия, ще подобрят почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой. Те ще бъдат от изключително важно значение за пшеницата и ечемика, при които ще протича формиране, наливане на зърното и фаза млечна зрелост. Очаква се повишение на влагозапасите и в крайните североизточни и югозападни райони на страната (агростанциите Главиница, Кюстендил, Сандански), където в края на второто десетдневие на месеца нивото им бе незадоволително (под 65% от ППВ).

В края на май ечемикът на места в Южна България (агростанция Сандански) ще встъпи в начало на узряване. При царевицата и слънчогледа ще имаме листообразуване. При слънчогледа, засят в агротехнически срок, на отделни места в Южна България ще се наблюдава начало на образуване на съцветие. При градинския грах ще започне формиране на бобове.

Наедряването на завръзите на овошките ще се осъществява при повишен инфекциозен фон от гъбни болести: струпясване (Venturia inaequealis - ябълка, Venturia pyrina - круша), сачмянка (Stigmina carpophila) по костилковите видове. Високата атмосферна влажност ще бъде предпоставка за развитие на късно кафяво гниене (Monilinia fructigena) по зреещите плодове на по-ранните сортове череши; сиво гниене по ягодите (Botrytis cinerea). При лозата ще протича отделяне на реса. В южните райони, при някои десертни сортове грозде (Болгар) ще се наблюдава и начало на цъфтеж. Периодът е критичен за заразяване с мана (Plasmopara viticola) и оидиум (Uncinula necator).

През третото десетдневие на май при по-късните сортове череши се очакват повреди от черешовата муха. При възможност първото третиране срещу този неприятел трябва да стане, когато плодовете започват да порозовяват. Използват се някои от следните инсектициди: Калипсо 480 СК - 0,02%, Вазтак Нов 100 ЕК - 0,015%, Суми алфа 5 ЕК (Сумицидин 5 ЕК) - 0,02%, Децис 2,5 ЕК - 0,03%, Фюри 10 ЕК-0,0125%, Нексид 015 КС - 0,03% и др. При късните сортове череши се препоръчва второ пръскане, след 8-10 дни, с инсектициди с кратък карантинен срок.

През повечето дни от следващия период очакваното неустойчиво време, с чести превалявания, ще ограничава възможностите за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Условия за растителнозащитни пръскания ще има в началото на периода в източните райони, а в края на май - на повече места в страната.

Седмична прогноза

СРЯДА НАД ЗАПАДНАТА ПОЛОВИНА НА СТРАНАТА ЩЕ ПРЕГЪРМИ И ПРЕВАЛИ.

ЧЕТВЪРТЪК – НОВИ ПРЕВАЛЯВАНИЯ И ПРЕГЪРМЯВАНИЯ.

ПЕТЪК – ПОХЛАДНО ВРЕМЕ, С КРАТКОТРАЙНИ ВАЛЕЖИ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Стотици души бяха евакуирани от театър "Олд Вик" в Лондон по време на представление, а на място е пристигнала полиция, информира БТА. Посетители съобщиха в Туитър, че сутрешно представление на "Войцек" с участието на Джон Бойега е било прекъснато от служители на театъра и на актьорите и публиката е било наредено да напуснат.

Първата дама на САЩ подчертава тънката си талия, показва бедро при европейската визита на съпруга си  Широк колан в стил 80-те години - това със сигурност ще стане моден тренд през 2017 г.  Дискретна цепка, която открива стегнато бедро, разпуснати коси, черни очила и широка усмивка. За визитата при папата - с черна дантела.

Западноевропейският ни митрополит публично критикува странното отсъствие на духовници на празничната аудиенция във Ватикана. Да се надяваме, че няма да стане традиция български свещеници да не присъстват на аудиенция при папата", тези думи отправя към президента Румен Радев дядо Антоний. Западноевропейският ни митрополит е пуснал в своята фейсбук

Отговор:Ягодите са нетраен плод. По принцип плодовете не се третират с химикали по време на брането. Препоръчително е да консумирате ягодите веднага, а ако не - да ги преработите или замразите. Ако проблемът...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.