Сушата ще пречи на оранта
14 септември 2017
Времето
0
1899

Изтичат оптималните срокове за сеитба на рапица

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над климатичните норми.

През второто десетдневие на септември голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си.

При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна зрелост. През периода оризът ще започна да зрее. Фазата ще протича и при памука и фъстъците.

През следващия период съществени валежи не се прогнозират.

На много места в полските райони задълбочилото се засушаване в края на лятото ще възпрепятства дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенни култури.

Поради това се очаква закъснение при сеитбата на зимната рапица.

В края на второто десетдневие на септември изтичат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата.

По-добри условия за провеждане на сезонните почвообработки ще има на отделни места в Централна и Североизточна България - там през първото десетдневие на септември паднаха валежи от порядъка на 25-30 л/кв.м (Ловеч - 25 л/кв.м, Русе - 34 л/кв.м) и подобриха водно-физичното състояние на почвата в орния слой.

До края на второто и началото на третото десетдневие критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Очаква се относително сухо време, което ще осигури възможност за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата плодова и зеленчукова реколта.

От средата на септември започва беритбата на по-късните сортове ябълки и круши.

За ограничаване на късните зарази от струпясване, което се развива по време на съхранение, 15-20 дни преди беритбата се препоръчва третиране с подходящ фунгицид: Флинт Макс ВГ-0,02%(14 дни), Санкоцеб 80 ВП - 0,3%(28 дни), Скор 250 ЕК-0,02% (30 дни) и др.

Фунгицидът Геокс ВГ - 0,03% (карантинен срок 3 дни) се препоръчва срещу патогените, причиняващи гниене на плодовете.

Седмична прогноза

В ПОНЕДЕЛНИК найниските температури у нас ще бъдат от 13 до 19 градуса. През деня ще бъде предимно слънчево. Следобед с от северозапад ще започне заоблачавяне.

Вятърът ще бъде слаб от северозапад, с усилване в следобедните часове до умерен. Максималните температури ще бъдат от 32 до 37 градуса, по Черноморското крайбрежие 28,29.

През нощта в района на Видин и на изток, около Русе, ще превалява.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деница досущ като Джесика Алба в уникалната покана под формата на вестник За Международен ден на шума е обявен 24 септември - денят, в който Волен Сидеров ще се ожени за Деница Гаджева. Това се прокламира в уводната статия на уникалния вестник покана, който лидерът на “Атака” е разпратил за събитието.

Рапърът Адриан Рачев, по-известен като Румънеца, се ожени за бившата гимнастичка Божидара Ламбова. Двамата имаха церемония на открито на морския бряг. Сред гостите беше Гери Дончева. Тя публикува във фейсбук снимки от сватбата, към които написа: “С младоженеца и булката! Адриан Рачев-Румънеца и Божидара Ламбова (вече Рачева) се взеха!

Джипиес следил жертвата Борислав Петров, който се канел да пропее. Той бил подсъдим за трафик на 14,5 т хашиш Бос на наркобанда е ликвидирал таксиметров шофьор от страх да не го издаде за участието му в трафик на 14,5 т хашиш. Убийството на Борислав Петров стана на 11 февруари, а антимафиотите задържали Атанас Спасов в нощта срещу неделя при

Отговор:Описаните симптоми може да се причиняват от бактериално или гъбно заболяване, а защо не и от комбинация от две или повече, но най -вероятно става въпрос за сиво гниене. Характерно за заболяването е...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.