Това са днешните агродронове, които все повече увеличават своя капацитет и видове приложения. И България е сред големите играчи

Селскостопанските дронове в последно време играят все по-решаваща роля в съвременното земеделие. Оборудвани са със специализирани сензори, камери и софтуер, което им позволява да изпълняват различни функции за подобряване на агротехническите мероприятия. Те са иновативен инструмент, с който фермерите увеличават ефективността и производителността на своя труд.

Моделите от ново поколение

са проектирани да носят по-големи количества полезен товар, което увеличава продуктивността им в по-големи площи, имат всякакви селскостопански приложения в обстановката на продължаващи климатични изменения.

Техните растящи възможности (следвайки скоростното развитие на военните дронове) за товароносимост, пръскане и мониторинг видимо повишават ролята им за качеството на бъдещия добив, опазването на почвата и околната среда. Поради оптимизирането на възможностите им за обработки, за събиране на полеви данни и адекватна реакция те стават все по-нужни на фермерите. По време на полет отчитат променливите, като скорост на вятъра, температура, поява на препятствия и успешно преодоляват затрудненията в реално време. С обозначени граници и норми за третиране на посеви различните системи дронове значително намаляват вероятностите за грешки или пропуски при пръскане, например. А това се отнася и до останалите обработки и измервания от една или друга височина.

Ползите са много, не случайно дронът

навлиза мощно в земеделието

Ползватели отбелязват, че умната машина спестява време и дейности, извършвани ръчно от фермерите. Предотвратява, например, полягане при прибиране на реколтата. Ограничава децибелите в земеделския труд. С дронна намеса се избягва загуба на добив, оценена на 5 до 6% средно от хектар. А при рискови години този процент може да стигне до повече от 10%. За нормалната му експлоатация производителите са предвидили и набор от цялостни услуги: сервиз, обучение на оператори, поддръжка и т.н.

Неотдавна известното аграрно издание France Agricole, в отговор на интереса на многобройните си читатели, съобщи като водеща новина, че френският производител Agrodrone е разширил гамата си от селскостопански безпилотни летателни апарати (БЛА)

с нов, дигитализиран, продуктивен модел

Дронът AG 100 може да излита с максимална маса от 95-100 кг при сеитба, а чистото му тегло е 34 кг. Конструкцията му позволява да побере контейнер за семена от 60 литра. Когато в него се монтира конфигурация за пръскане се използва резервоар за работен разтвор от 40 литра. В AG 100 се прилага батерия от 68,4 V и 30 000 mAh. В разгънато състояние машината е с размери 3,05 м дължина, 2,94 м ширина и 0,83 м височина.

Конструкторите на фирмата характеризират AG 100 като многофункционален летателен апарат за изпълнение на дейности и задачи, като:

- конвенционална сеитба;

- засяване на покривни култури;

- контрол на вредители;

- контрол на замърсяване на атмосферата;

- проучване на моментното състоянието на засетите/засадени култури;

- пръскане с пестициди или торове;

- мониторинг върху растежа на посевите.

Универсалният характер на дрона се реализира и във възможността за успешна работа в овощарството, лозарството, горското стопанство. Може да бъде полезен и за отлагане на феромони, с които да се контролират ореховата, кестеновата и ябълковата муха. В практическите му умения се включват обработки на посеви от най-различни култури, пръскане с трихограми срещу царевичен молец. Trichogramma по същество е препарат от биоконтролирани микроорганизми, вид малки ларви (по-малки от милиметър), използвани като агенти за биологичен контрол. Пуснати от селскостопански дрон под формата на биоразградими капсули върху царевично поле, нападнато от молец или вредители лепидоптери, те помагат безотказно. Същото се отнася и за ябълки и круши, които така устояват на овощните молци и други вредители.

„Летящият чистач"

се използва и на открити полета, и за отстраняване на замърсявания в оранжерии. Удобен е и за почистване и боядисване на селскостопански сгради.

Времето за работа е до 8,5 минути пръскане при пълно натоварване. Без натоварване има полет до 18 минути. Максималната експлоатационна ефективност е 22 ха на работен ден. Височинният диапазон е от 1 до 30 м. Видеопредаването не надвишава 1,5 км.

Наблюдателите от France Agricole обобщават, че дигитализираният агродрон AG 100 е широкомащабен, ефективен

инструмент на модерната

агроекология от въздуха

Той извършва: наблюдения и агроекспертиза на приземната атмосфера, обработка на данни, проучвания за техническа осъществимост. С употребата му фермерът отговаря на екологичните предизвикателства в селското стопанство, използвайки електрическо задвижване, екологични 3D средства за разпръскване на биостимуланти и био контрол. Особено често дронът се превръща в „летяща пръскачка" за прецизно, икономично пръскане с РЗ препарати от неголяма, избирана от фермера според нуждите, височина. Т.е. хвърчащият екодизайн може да изпълнява и ролята на стимулатор (в широк смисъл) на биологичната активност и биоразнообразието на почвата. В сферата на неговите дейности влизат и способностите му за:

  • защита на почвата от ерозия;
  • поддържане на влажността на почвата;
  • възстановяване на нужните минерални елементи за следващата култура;
  • защита на околната среда чрез намаляване на инсектицидите;
  • защита на хората при работа с опасни продукти.

Разбира се, в програмата за експлоатация на дрона не на последно място е обучението на кадри за техническото обслужване, регулации и управление на летящия полуробот, който се отличава и със значителна автономност при правилна употреба.

Практиката е доказала: компактният дрон AG 100 е практичен, достъпен и нужен за обичайния фарминг. Ергономичен е и позволява

неограничен достъп

до парцели по въздух, независимо от климатични ограничения или проблеми във влажността, на наличието на стръмни склонове, височина на културата и др.

Има и супердронове. Те имат висок клас на автономия и автоматизация. Използват се за особено тежки задачи в селското стопанство и филмовата индустрия. Масивният агродрон с диаметър 4,2 м AG-272 е рекордьор, може да носи над 170 кг суровини, като торове или пестициди.

Своите полезни измерения имат и устройствата от ново поколение на европейската мултинационална компания Eurocopter, която произвежда повече от десет вида, (между които електрически, бензинови, хибридни) компактни агродронове в УМО (ултра-малки обеми) технология с полезен товар от 10 до 60 литра. Eurocopter внедрява технологии за хибридни системи с бензинови двигатели с мощност от 7,4 kW и 18 kW. Техните БЛА са надеждни, отбелязват потребители, характерни са с висока производителност, задвижвани от електрически двигател, имат работен капацитет от 10 до 15 хектара на час.

При пръскане с ПРЗ, Eurocopter дроновете имат капацитет 3 литра работен разтвор на хектар при оптимален размер на капката. Обработват листата на растения

с всякаква височина от двете страни,

без досег с почвата, без уплътнения и утъпквания. Икономисват вода за приготвяне на работния разтвор. Работят в широк метеорологичен диапазон и осигуряват безопасност при работа с химически препарати.

В стоковата листа на Eurocopter има и „българска връзка". Такава е разработката на дрон, модел Балкан с товароносимост 60 литра, може да обработва около 250 дка/час, както бе съобщено в медийното пространство. Българският селскостопански дрон е на пазара от миналата година. Произведен е от компанията Агрокоптер Европа (част от Eurocopter) със седалище в Пловдив. Доскоро това беше украинска фирма с два завода. Сега агродроновете им се продават като българска марка. Подходящи са за сеитба и третиране на посеви с ПРЗ.

Производителността им е около 250 дка/ч. С около 25% се спестява работен разтвор, тъй като използва иновативната технология на изпръскване с малък обем УМО. С дрона може да се внася трихограма и да се обезпечават широк кръг култури от зърнено-житни и зеленчукови до лозя и овощни градини. Към българските дронове има интерес, както у нас, така и в Унгария, Полша, Чехия, Румъния, Турция, съобщиха от мениджмънта на фирмата.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Сред най-големите производители на аграрни дронове в света са компании, като Dji, Ag Eagle, 3DR, Trimble, Atmos UAV, Victorbirds и др., които помагат на фермерите да оптимизират добивите, да намалят загубата на ресурси. Специализирани са освен за обработки от въздуха и във въздушни изображения и анализ на данни, нужни за едни или други решения за фарминга. Техните дронове правят оценка на здравето на културите и прогнозират добива. В този списък е и Parrot. Дронът Bluegrass Fields на бранда е специално проектиран за разузнаване и картографиране на полето. Дронов принос има и Yamaha, чиито машини се справят отлично със задачи, като пръскане и наблюдение на добитък.

В полетата на САЩ за американските фермери от една година регулярно работи дронът eVTOL на американските фирми Wilbur-Ellis и Guardian Agriculture за пръскане на посеви, зеленчуци, овощни градини и т.н.

Производителите на агродронове допринасят значително за растежа на пазара на „летящите машини", които се справят успешно с климатични и икономически предизвикателства, пред които е изправен аграрният сектор. Те предлагат разнообразие от решения за автоматизация и управление на земеделието, което е от съществено значение за модерните дигитални фермери. 

Дронът AG 100 на изложение
Дронът AG 100 на изложение
Вариантът AG-272 на бранда Agrodrone е рекордьор, може да носи над 170 кг
Вариантът AG-272 на бранда Agrodrone е рекордьор, може да носи над 170 кг
Eurocopter с полезен товар от 10 до 60 литра, готов за мисия
Eurocopter с полезен товар от 10 до 60 литра, готов за мисия
Популярният Dji дрон, модел Agras T 30 в действие
Популярният Dji дрон, модел Agras T 30 в действие
Agras T 40 на Dji се бори със заплевеляване
Agras T 40 на Dji се бори със заплевеляване
Агродроновете Yamaha се справят отлично със задачи като пръскане и наблюдение на добитък
Агродроновете Yamaha се справят отлично със задачи като пръскане и наблюдение на добитък
Дронът eVTOL на Wilbur-Ellis и Guardian Agriculture за пръскане на посеви, зеленчуци, овощни градини и т.н.
Дронът eVTOL на Wilbur-Ellis и Guardian Agriculture за пръскане на посеви, зеленчуци, овощни градини и т.н.