То създава оптимални условия за растеж и компенсира част от разходите за гориво

Инес ЗЛАТАНОВА

Ротационните мотики са често пренебрегван селскостопански инвентар за пролетните агроангажименти, но приложението им е конвенционално. По това време, точно този вид звездовидни брани служат за оптималното разбиване на почвената кора между сеитба и поникване на културите. Структурата на пръстта се променя след интензивен дъжд с образуването на твърда кора след изсъхване, а това може да причини неуспех в поникването сред семената, затова отстраняването ѝ с плитко прекопаване предотвратява евентуалните загуби. Още повече, че се вкарва кислород в повърхностния слой, който повишава почвената температура и създава оптимални условия за покълване и растеж. Ротационната мотика не обработва на дълбоко, не уплътнява почвата и заравя остатъците от предходна реколта. Може да служи като заместител на хербицидите, защото механично отстранява вредителите от повърхностния слой, без загуби на влагозапаси в почвената структура.

Органичните стопанства могат да разчитат на ротационните мотики за борба с плевелите многократно през пролетния сезон. Правилното разпределение на работните органи по редовете се постига най-лесно с максимална скорост на трактора до 20 км/ч.

Ширината на мотиката може да се надгради

до тази на сеитбения комплекс,

и да се извърши плитка оран и сеитба с едновременно минаване.

Ротационната мотика Rotocare, производство на австрийския концерн Pöttinger e сгъваем модел с работна ширина от 6,6 до 12,4 м. Работи с грижа за почвата и растенията и насърчава растежа на посевите, с благоприятното си въздействие върху почвата след обработка. Спомага усвояването на торове, разбива корите и премахва плевелната растителност, като същевременно запазва реколтата при независимото от редовете минаване. Други предимства са производителността и ниското износване на работните органи. Плитко обработва стърнищата със скорости от 10 до 30 км/ч, с ниска консумация на гориво и теглителна мощност на трактора при различните модели от 90 до 160 к.с. за икономично представяне.

Скоростта на движение определя агресивността на обработката - колкото по-висока е скоростта, толкова по-ниска е действителната работна дълбочина и по-щадящ е процесът. Звездите имат самонаточващи се върхове с форма на лъжица за постоянно качество на работа. Индивидуално монтираните инструменти могат да бъдат предварително натоварени с до 20 кг в зависимост от позицията на горната връзка. Кованите рамена са монтирани върху прецизно напаснати втулки, за да се гарантира, че разстоянието между звездите от 89 мм се поддържа постоянно. Тъй като всяка въртяща се звезда е монтирана индивидуално на 8,5 мм пружина, машината може да се адаптира към неравни терени. Рамата с висока здравина в комбинация с колелата за контрол на дълбочината допринасят за гладката работа. Здравата конструкция с размери 180 x 180 мм и дебелина на стената между 5 и 8 мм е проектирана за максимална издръжливост. Предпазителят за камъни предотвратява изхвърлянето на чужди предмети нагоре по време на работа. Настройката е бърза и лесна. Плевелите и почвата се повдигат благодарение на оптималния ъгъл на навлизане на върховете на звездите.

Интензитетът на работа и натискът върху земята

се регулират с помощта на горната връзка,

а заедно с колелата за контрол се настройва и дълбочината. Когато се използва в редови култури, ширината на коловоза на колелата за контрол на дълбочината може да се регулира спрямо междуредието - механично като стандарт или хидравлично като опция.

Благодарение на хлабината на долната част на рамката и нежната работа, ROTOCARE може да се използва и при добре развити култури, като например царевица с височина до 30 см или маслодайна рапица с височина до 20 см.

Rotarystar пък е с работна ширина от 6 метра, транспортна - 3 м, и тегло 2 т. Държачите на всяка една от звездите са с пружинно окачване, самите звезди са разположени на два реда и са със заоблени като лъжици палци, което прави загребването на мотиката бързо и дава качествен резултат след първото минаване. Всеки палец на звездовидните работни органи може лесно да се демонтира и замени, когато е износен. Мотиката има три секции, като на всяка от тях е приложен хидравличен натиск. Хидравличната система позволява компенсиране на налягането, така че при неравни полета работната дълбочина и натискът се поддържат прецизно по цялата работна ширина. Машината може да оперира с работна скорост от 12 до 25 км/ч, като много важен детайл е, че трябва да бъде спусната към терена след като тракторът е достигнал скорост на движение поне 5 км/ч. Чрез разбиването и разтрошаването на почвената кора се подобрява значително аерирането в най-горния слой почва и се вкарват азот, кислород и влага в близост до корените на младите растения, откъдето те лесно могат да ги усвоят. За постигане на оптимален резултат,

тази звездовидна брана трябва

да работи възможно най-скоро след дъжд

Тъй като плевелите са по-леки от повдигнатите буци почва, те падат на земята по-бавно и остават отгоре след работа. Те бързо изсъхват - повторният растеж е почти невъзможен.

Ротационната мотика Green Star на Avers Agro е предназначена за пролетно и есенно разрохкване на почвата, работейки ефективно на до 7 см дълбочина. Особено подходяща при пролетници тя не травмира растенията пораснали до 15 см, а напротив – задържа влага в почвата, насища я с азот и кислород и намалява употребата на пестициди. В работна ширина достига от 3 до 24 м, а транспортната е съобразена с европейските пътни стандарти.

Ротационната мотика Hatzenbichler, отново австрийска, е с работна ширина 3,2-12,2 м, може да се адаптира към почти всеки модел култиватор с височина от 10 до 25 см и ефективно разрохква земната кора. Разполага с хидравлична система за сгъване, назъбени дискове с дебелина 7 мм и диаметър 550 мм, опорни ролки със сачмени лагери и регулируема височина, и дълбочина. Развива работна скорост от 10 до 20 км/ч. Марката разполага и с модел от 6,4 м работна ширина, 4,8 в транспортна, 3,4 т общо тегло и триточково окачване. Разполага със здрава рама, 52 крепителни планки, 124 звездовидни елемента и две възможности за регулиране на работния ъгъл: положителен за почва с твърда кора и малки каменисти примеси; и отрицателен за извличане на камъните в каменисти почви. Възможна е промяна на разстоянието между монтираните работни органи,

машината е подходяща за всякакви видове

почва, особено с разрушена структура

Подобрява почвения баланс и се използва за обработка на всякакъв вид житни култури, пролетници, соя и т.н.

Ротационните мотики серия Sunrise също премахват плевели и надробяват почвената кора. Оборудвани са със стоманени работни органи, зъбчати колела с форма на слънце, два капсуловани лагера и т.н. Работните органи са независими един от друг, копират терена с помощта на пружина, служеща и като амортисьор при преминаване през препятствия. Производителността достига 600-900 дка/час.

Ротационната брана Siptec Sonic разполага със стоманени остриета, вградени в работния диск, дискове звезди, наклонени към посоката на движение, така че премахват плевелите по цялата сеитбена линия. Докато се въртят, инструментите улавят плевелите, брануват обраслата почва и подготвят семенното легло, разхлабвайки горния почвен слой за пълноценна въздухопроводимост. Работи в два режима: лек и щадящ, с вертикално проникване в почвата, при полета с растения във вегетация, така че да не ги наранят; и в агресивен режим по стърнища или полета за интензивна обработка. При втория, аерацията причинява микроексплозия на почвата, т.е. разбива натрупания въглероден диоксид по повърхността ѝ, и в него навлиза азот и кислород от въздуха, активизирайки биологичните процеси. Машината е компактна, рамата с размери 120х120х10 мм хидравлично се сгъва до 3 м в транспортен режим. Максималната работна скорост на мотиката достига 25 км/ч, и изисква мощност на трактора 80-190 к.с.

Pöttinger Rotocare
Pöttinger Rotocare
Einböck Rotarystar
Einböck Rotarystar
Avers Agro Green star 5,7 м
Avers Agro Green star 5,7 м
Avers Agro Green star 5,7 м
Avers Agro Green star 5,7 м
Ротационна мотика Hatzenbichler в транспортен режим
Ротационна мотика Hatzenbichler в транспортен режим
Madara Sunrise
Madara Sunrise
Siptec Sonic и доволни от представянето ѝ фермери
Siptec Sonic и доволни от представянето ѝ фермери