Разнообразие от кофи и инвентари с висок продуктивен потенциал предлага на пазара голямата украинска фирма A.TOM

Не е нужно да се доказва, че спомагателните дейности във всекидневието на земеделеца или животновъда са незаобиколими и често са с решително значение за поддръжка на нормалния статус на фарминга. Основна грижа за реда в стопанството имат товарачите във всичките им разновидности. Но и те са безпомощни, ако не са оборудвани с различните приставки, съответстващи на всекидневните сезонни и дневни дейности. На изложбените площи на АГРА 24 бяха показани множество такива инвентари, готови да бъдат монтирани на някой телехендлер и да поемат към стопански двор или обор, към силоз или оранжерия, към градина или лозе. И на щанда на фирма Вуки бяха изложени няколко такива приставки, между които се открояваше голямата кофа, произведена от украинската компания А.ТОМ. Ангел Вукодинов, като професионалист от висша класа (и на полето, и в машинния парк) осветли част от екипа на в."Български фермер" за някои особености на националния агропазар през настоящата година. Всъщност те са известни на нашите читатели, но той ги обобщи с мощния пазарен афоризъм: „Интерес има, пари няма!"

Обаче Ангел не скри от нас, че все пак е

излязъл извън ограниченията

„прескочил" е този тренд и е успял да продаде десетина кофи за товарачи (челни и телескопични), на бранда A.TOM, чийто дилър е той. 5 броя от десетте поръчани още на АГРА-та от наши агробизнесмени вече са получени от ползвателите. До приключването на броя ще са получени и останалите пет, стана известно в редакцията.

A.TOM, ни обясни на щанда нашият събеседник, произвежда широка гама висококачествен прикачен инвентар за специална и селскостопанска техника, който се адаптира успешно към най-различни условия и товарачи. В стоковата му листа са включени също и стандартни и индивидуални прикачни устройства за трактори, мотокари, мини товарачи, багери и др. Една от основните серии в това производство са кофите-лопати Evolution, изработени от супер яка, конструкционна стомана, тип S355, с дебелина 6 мм. С уникалните си дизайнерски характеристики кофите A.TOM постигат висока издръжливост при по-малко тегло. Тези продуктивни приставки намаляват разходите за гориво и поддръжка, както и повишават ефективността и скоростта на работа, уточни Вуки, както го наричат неговите приятели и клиенти. Те го знаят още и като високо ерудиран зърнопроизводител в района на гр. Съединение, който направи за вестника

една твърде възможна прогноза,

че жътва '24 в тази част на страната ще започне, поради стреса от сушата, две седмици по-рано.

От него научихме, че моделите кофи Evolution са с обеми: 0,6 m³, 0,9 м³, 1,0 m³, 1,5 m³, 2 m³, 2,7 m³, 3 m³, 3,4 m³, 4 m³. Патентовани са в СТО и са проектирани според световните стандарти. Използват се както за решаване на различни задачи в селското стопанство (товарене/разтоварване на зърно, обслужване на животновъдни ферми, зеленчуци, плодове и прочее), така и в строителството (товарене/разтоварване на чакъл, пръст, пясък и други материали). Работят отлично в горско стопанство, в комунални и други сфери.

Многофункционалните кофи Evolution се препоръчват за работа със земеделска продукция, дървени стърготини или други материали с ниска насипна плътност. Основните им предимства са надеждност и висока устойчивост на износване. Леки са и непретенциозни за експлоатация и поддръжка. Подсилените странични стени и горна част на кофата й придават

висок коефициент на издръжливост

при максимално натоварване, а подсилващите пластини в долната част на кофата я предпазват от износване. Твърдостта на режещия ръб се осигурява от високоякостната шведска стомана Hardox. Подсилващите плочи на страничните стени осигуряват по-малко износване на режещия ръб и в същото време го стабилизират. Триъгълното им усилващо ребро подобрява стабилността и устойчивостта на усукване, както и увеличава твърдостта на кофата по време на товарене и разтоварване. От своя страна заоблената форма на кофите A.TOM спомага за по-лесното им зареждане и разтоварване. Устойчиво прахово покритие предпазва повърхността на кофите, които са обект на интензивна употреба. Една от най-важните характеристики на прикачните инвентари на A. TOM е тяхната адаптивност: комбинира се както с популярни модели агротехника, така и с редки специални машини на марки като JCB, Manitou, Bobcat, Fendt, John Deere, Volvo, Caterpillar, Liebherr, Terex, Toyota, Case, Atlas, New Holland, Mecalac, Kubota, Komatsu, Hitachi, Bomag, Doosan, Hyundai, Takeuchi и др.

Според някои специалисти и потребители

едни от най-често използваните

лопати-кофи за пълнене на A.TOM с обем 2,7 м³ са със специална утежнена система. Те имат ширина 2450 мм, височина 1793 мм и дълбочина 1686 мм. Теглото е 1080 кг. Някои версии от тях, както и част от останалите по-тежки модели имат важно предимство: възможност за разтоварване на кофата на значителна височина благодарение на отварящото се дъно. Могат да се използват като кофа, булдозер, ренде, грайфер и т.н.

Висококачествени приставки, приспособления и инвентар за товарачи произвежда и холандският бранд Pladdet, който е глобален играч и специалист в тази област на агротехническите устройства, подпомагащи вторичните, но не по-малко важни дейности на земеделците. В портфолиото на фирмата съществено място заемат кофите за колесни, челни товарачи. Товарни по своя профил, те са проектирани да зареждат, разтоварват и пренасят насипни материали, като зърно, плодове и др. В комуналната област и строителството с Pladdet кофа с лекота се прехвърлят суровини като пясък и чакъл и т.н. Тя показва висок коефициент на адаптивност, почти няма дейности, които да не се извършват с нея.

В зависимост от нуждите и желанията

на потребителите брандът може да изработи всякакви кофи, както в стандартни размери, така и по поръчка за персонализирането им, т.е. съобразени с изискванията на фермера, инвестиращ в устройствата.

Изработени са от висококачествена стомана (S355) и острие с качество, марка HB500. Като опция може да се избира реверсивно сменяемо острие, което пести време при напрегнати товаро-разтоварни работи. Дъното им може да бъде оборудвано с износоустойчив пакет Hardox, с който стават по-дълготрайни. Освен това, поради специалния дизайн, кофата може да бъде направена с изпъкнали странични прегради, което улеснява товаренето на големи количества материал. Така те стават подходящи за загребване от „силажна стена" за доставяне на храна за животни.

Един по-различен вид кофа за колесен товарач е устройството за товарене и разтоварване с широк диапазон: от тежки материали, компост и въглища до отломки при работа по разрушаване на стари стопански сгради (обори, елеватори, работилници и др.) При тези дейности кофите Pladdet от този тип (за отпадъци при разчистване на стопански терени) показват същата приспособяемост към различни марки товарачи, както останалите модели на фирмата. Те имат твърде високи

силови характеристики на якост

и издръжливост - товарните им кошове са разработени от стомана, марка S355 и остриета с качество HB500. Произвеждат се по мярка и в зависимост от възможностите, изискванията и вида на колесния товарач. Като опция и тук се избира реверсивно сменяемо острие, което подпомага оператора да избягва смени на остриета. Освен това и щангите могат да бъдат изцяло от стомана Hardox, което ги прави устойчиви на износване.

Разнообразие от кофи и инвентари за всякакви спомагателни дейности изнася на пазара и голямата английска фирма Keen Attachments. Придържайки се към формулата с висок продуктивен потенциал 4 в 1 във фабриките й се произвеждат кофи за копаене и товарене, за внасяне/изнасяне на фураж или почистване на обори, за сортиране и обработка на отпадъци т.н. Те се използват още за оформяне на градински площи, подравняване и обща обработка. Конструкторите им предлагат изделията в множество различни размери, вариращи от 60 до 280 см, с възможност за агрегатиране с машини от 0,75 до 60 тона. Техните продукти отговарят както на общоприетите стандарти, така и на широки възможности за персонализиране, т.е. всеки потребител да получава

кофа според неговите нужди

и конкретни условия във фарминга. Лесно се адаптират към наличната в стопанството механизация, прикачни устройства и телескопични манипулатори. Телеманипулаторите са конструирани да бъдат по-издръжливи, с предназначение за строителство и управление на отпадъци. В определени модели конструкторите са вложили и накланящ се ротатор (ротор), S тип, подходящ за работа в силажни ями, обори, складове, за отводняване на канавки и прочее. Комплектите кофи на бранда са универсални и могат да влизат в синергия с машини на лидери в агромашиностроенето, като JCB, Manitou, Merlo, Case, Sanderson, New Holland, Matbro и мн. др.

Със същото високо качество и ефективност са по-различните кофи, които се произвеждат за оптимизиране на труда в краве-, овце-, свинефермите. Те са търсен и нужен помощник на животновъдите в храненето на добитъка. Такава е приставката Silocut, която работи по формулата 3 в 1. Тя комплексно реже, транспортира и прибира силаж, като се съчетава с многофункционални челни и телескопични товарачи. Разбира се, в работата в оборите front loader-ите и телехендлерите използват и другите нужни за практиката, надеждни прикачни инструменти като вилици, щипки, кофи за ефективно повдигане и преместване на зелени и твърди фуражи от местата за съхранението до помещенията за добитъка. Приспособленията Silocut са снабдени с иновативен разопаковъчен и избутващ механизъм. Налични са в 3 различни размера. Silocut M+ е най-малкият в серията. Приставките са с ковани или профилирани зъбци, монтирани в 5 размера на работната ширина, която варира - от максимална 225 см до най-малката 125 см. Останалите параметри са постоянни и включват работна височина 98 см, дълбочина на коша - 68 см и максимален отвор от 77 см. Стандартното им тегло, без болтове на куките, зависи от работната ширина, като при максималната е 759 кг. При приставките с кована и профилирана вилица тежестта достига до 790 кг. Те

разполагат с различни аксесоари,

които позволяват на потребителите да избират приставка спрямо нуждите си. Това са: заден екран, комплект маркучи, предпазни клапани за задържане на товар и освобождаване на налягането. Silocut M+ гарантира гладко отрязване на силаж от силажната яма с приспособените за целта лесно заменими ножове на ротори с висока ефективност. При чистото отрязване се предотвратява допускането на въздух и пораждането на топлина, които са критични за качеството на съхранявания фураж. Средният размер Silocut L+ се предлага в две версии с ковани или профилирани вилични зъбци. Особено характерна за него е версията с подвижен кош. Неговата многофункционалност се изразява във възможността не само да реже различни видове силаж, но и да разделя/ раздробява бали, което елиминира необходимостта от друга приставка. Третият член на серията, най-големият модел Silocut XL+, е с профилирана вилица и възможности да обслужва и най-мащабни говедовъдни ферми. 

Точно и грижливо A.TOM кофата „отрязва" силаж в силажната яма
Точно и грижливо A.TOM кофата „отрязва" силаж в силажната яма
A.TOM в действие
A.TOM в действие
Pladdet кофа-лопата в стопанския двор на едър фермер
Pladdet кофа-лопата в стопанския двор на едър фермер
С две кофи Keen се повишава ефективността на товарача
С две кофи Keen се повишава ефективността на товарача
Кофа за копаене и товарене на бранда Keen
Кофа за копаене и товарене на бранда Keen
Silocut M+ подава храна в кравеферма на принципа хуманно отношение към животните
Silocut M+ подава храна в кравеферма на принципа хуманно отношение към животните