Лесни за приготвяне салати с необичайна комбинация от вкусове, подходящи за тези, които постят.

1. Цезар 

Любимата на всички салата в постен вариант. Можете да изберете бял хляб без яйца или ръжен хляб за крутони. Дресингът се приготвя с постна майонеза. За по-засищащ вкус се добавят ядки, вместо месо и морски дарове.

Продукти: 140 г хляб, 140 г чери домати, 140 г тофу, 240 г салата айсберг, 3 суп. лъж. постна майонеза, 1/2 ч. лъж. трапезна горчица, 1/2 ч. лъж. лимонов сок, щипка сол, 1 ч. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. соев сос, щипка сушен смлян чесън, 15 г ядки кашу, 1 суп. лъж. суха мая.

Приготвяне: Нарежете хляба на малки парчета, поръсете с растително масло, сух чесън и сол. Запечете във фурната за четвърт час при ниска температура, около 150 градуса.

Тофуто се нарязва на малки кубчета, потапя се в соев сос и се запържва в тиган или скара до златистокафяво.

В малка купичка натрошете кашуто и разбъркайте с маята до гладкост. В отделен съд смесете постната майонеза с горчицата и лимоновия сок, добавете ароматната сол.

Нарежете малките доматчета на половинки. Ако чери доматите са големи може да ги нарежете на четвъртинки. Нарежете листата на салатата на малки ленти или ги накъсайте с ръце на по-малки парчета. Нарязаната салата се нарежда в чиния и се залива с дресинга. Добавете доматите и тофуто. Отгоре поръсете крутони и натрошени ядки.

2. Гръцка 

Във всяка селекция от рецепти за постни салати, определено ще намерите и гръцката. На практика няма нужда да я променяте за Великия пост, просто трябва да замените бялото сирене със соево тофу.

Продукти: За салатата: 310 г тофу, 1 салата1 15 маслини, чушка, 4 домата, 1/2 глава червен лук, 2 краставици.

За дресинга: 6 суп. лъж. зехтин, 4 суп. лъж. винен оцет, щипка смлян риган, щипка сол.

За марината: 110 мл лимонов сок, скилидка чесън.

Приготвяне: Първо трябва да подготвите марината. В дълбок съд смесете лимоновия сок и счуканата скилидка чесън. Нарежете тофуто на малки кубчета, добавете към маринатата, разбъркайте и оставете за половин час да се маринова. Нарежете зелената салата на ивици или ги накъсайте на ръка. Разрежете чушката, почистете от семките и дръжките и я нарежете на малки парчета. Нарежете също краставиците и доматите. Нарежете лука на тънки кръгчета. Прехвърлете зеленчуците в купа.

В друг съд смесете зехтина и винения оцет. Добавете сол и риган и разбъркайте.

Извадете тофуто от маринатата и го поставете в купата за салатата. Останалата течност може да се използва за доливане. Добавете маслините, могат да се разполовят или да се оставят цели. Залейте с дресинга и разбъркайте.

3. Зеленчуци с рукола 

Оригинална и лесна версия за приготвяне на зеленчукова салата с пикантен сос и ядки.

Продукти: 2 краставици, 1 домат, глава лук, салата рукола, 2 суп. лъж. кедрови ядки.

За дресинга: 3 суп. лъж. соев сос, 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1-2 ч. лъж. горчица, 1 ч. лъж. мед, щипка кимион, 1/2 ч. лъж. сусам, 1 ч. лъж. сушен джоджен, 1/4 ч. лъж. семена копър, 1/4 ч. лъж. кориандър, 1/4 ч. лъж. смес от пипери.

Приготвяне: В малка купа смесете сусама с подправките и добавете всички течни съставки за дресинга. В купа за салата сложете руколата, нарязания на колелца лук, резенчетата краставица и домат. Залейте с дресинга и поръсете отгоре с ядки.

4. С плодове и ядки 

В селекцията ни от рецепти за постни салати предлагаме вкусно десертно ястие, което можете бързо да приготвите за закуска. Ако я направите с мед, вместо с кисело мляко, може да я хапвате и по време на постите. Плодовете могат да се заменят с други, според вкуса ви.

Продукти: 2 портокала, 2 банана, 2 круши, 110 г орехи, 2 суп. лъж. мед.

Приготвяне: Обелете портокалите и ги нарежете на малки парчета. Обелете и нарежете бананите. Нарежете крушите на четвъртинки, отстранете сърцевината и нарежете на парчета. Ядките се накълцват на ситно. Смесете всичко и подправете с мед. Можете да добавите ванилова захар на вкус.

5. С моркови 

Лесна за приготвяне салата, подобна на корейската. Благодарение на пикантния дресинг, дори тези, които не обичат моркови, ще я харесат.

Продукти: 710 г моркови, 1 суп. лъж. з, 1 ч. лъж. сол, 1 суп. лъж. Оцет, 1/2 ч. лъж. сушен кориандър, 1/2 ч. лъж. червен пипер, лют червен пипер - на върха на ножа, 3 скилидки чесън, 3 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Измийте морковите, обелете ги и нарежете на тънки ивици: на ренде, с резачка за зеленчуци или с нож. Прехвърлете в купа за салата и добавете гранулираната захар и сол. Смачкайте с ръце, докато морковите започнат да пускат сока си. Добавете оцет, черен пипер, кориандър и червен пипер и разбъркайте.

Направете дупка в средата на салатата и в нея поставете пресованите скилидки чесън. Загрейте олиото в тиган и го сипете в средата на салатата върху чесъна. Смесете всичко.

Можете да сервирате ястието директно на масата или да го поставите в хладилника. На следващия ден салатата ще стане още по-вкусна, когато поеме дресинга.

6. Бобена 

Сред рецептите за приготвяне на постни салати предлагаме вариант с боб. Благодарение на съдържанието на растителни протеини, тя ще се превърне във вкусен и здравословен заместител на месните ястия по време на постите.

Продукти: За салатата: 210 г боб, 320 г консервиран бял боб, 320 г консервиран червен боб, глава червен салатен лук, 2 суп. лъж. ситно нарязан пресен магданоз.

За френския дресинг: 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. оцет, 1 ч. лъж. мед, 1 ч. лъж. зърнеста горчица, скилидка чесън, щипка сол.

Приготвяне: Кипнете боба за 1 минута. Отцедете водата и изплакнете в гевгир със студена вода. Свареният боб и двата вида боб от консерва, без течността, се поставят в купа за салата. Лукът се нарязва на ситно, магданозът се нарязва и се добавят към ястието.

За дресинга счукайте чесъна и го смесете с оцета (може да се замени с лимонов сок). Към чесъна добавете меда, горчицата, солта и зехтина.

Разбъркайте всичко. С получения дресинг залейте салатата.

7. Домат по марокански 

Лесна и оригинална рецепта, която се приготвя бързо.

Продукти: 410 г домати, 2 стръка зелен лук, по 5 стръка пресен магданоз и пресен копър, скилидка чесън, 1/4 ч. лъж смлян кимион, къри на върха на ножа, 3 суп. лъж. Зехтин, 1/2 ч. лъж. лимонова кора, 1 суп. лъж. винен оцет, по щипка сол и смлян черен пипер.

Приготвяне: Разполовете доматите, отделете семената и нарежете пулпата на малки кубчета. Смесете зехтина и оцета в малък съд. Прехвърлете нарязаните домати, дресинга, счукания чесън, кимиона, кърито, нарязаните зелени подправки и лимоновата кора в купа за салата. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и сервирайте.

8. Италианска 

Рецептите за лесни постни салати включва много вкусна версия с добавка на сушени домати. Можете да вземете готови или да си ги приготвите сами.

Продукти: 210 г домати сушени в зехтин, 210 г сирене тофу, зелена салата, 2 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Ако разполагате с готови сушени домати, можете да пропуснете първата стъпка. За да ги приготвите, нарежете пресни домати на половинки, отстранете семките и ги поставете в тава за печене. Поръсете с морска сол, смес от италиански билки и черен пипер. Сушат се във фурна на 90 градуса за 5-8 часа, като се гледа да не се пекат, а да съхнат. Когато са готови се прехвърлят в буркан със зехтин, счукан чесън и подправки.

Поставете охладените домати в купа за салата. Нарежете зелената салата. Можете да използвате различни видове, включително айсберг, рукола, листни зеленчуци. Нарежете тофуто на малки парчета. Полейте зехтин и дресинга от сушените домати.

9. Зеле с боровинки 

Лесна салата с витамини, която е идеална като гарнитура за обяд или вечеря.

Продукти: 310 г бяло зеле, 110 г моркови, 80 г замразени боровинки, захар и сол на вкус, 1 суп. лъж. слънчогледово масло.

Приготвяне: Нарежете зелето на ситно, на лентички. Обелете морковите и ги настържете на ренде.

Поставете червените боровинки в съда на блендера и смелете до пюре. Може да се оставят няколко парчета за украса. Прехвърлете зелето в купа за салата и го намачкайте с ръце. Добавете червените боровинки, маслото и солта. Можете да добавите захар на вкус, ако салатата се получи кисела, но може и без нея.

Гарнирайте с боровинки и сервирайте.

10. С целина и плодове 

Зеленчуците и плодовете хармонично се допълват в тази салата и съдържат склад от витамини.

Продукти: 210 бяло зеле, 260 г портокал, 160 г ябълка, 1 лимон , 100 г целина, 75 г моркови, 1 суп. лъж. соев сос, 20 мл растително масло, 1 ч. лъж. винен оцет, щипка сол, шепа пресни билки.

Приготвяне: Зелето се обелва от горните листа и се нарязва на тънки ивици. Обелете морковите, настържете ги на едро ренде и ги прибавете към зелето. Смачкайте нарязаните зеленчуци с ръце, за да омекнат и пуснат сок. Нарежете стръковете целина на по-малки парченца. Почистете портокала от кората, семките и ципите и нарежете пулпата на парчета. Нарежете ябълката на четвъртинки и отстранете средата. Нарежете на парчета. Настържете лимоновата кора на ситно ренде и я добавете към останалите съставки.

В отделна купа изстискайте сока от половин лимон. Смесете го с оцет и соев сос. Добавете дресинга към салатата и разбъркайте всичко. Добавете слънчогледово масло и разбъркайте отново. Можете да добавите сол или гранулирана захар на вкус. Оставете за четвърт час преди да сервирате.

11. Зеле с ядки 

Вкусна салата с приятен ядков вкус.

Продукти: малка глава зеле, 1/2 ч. ч. сурови фъстъци, половин връзка пера от лук, 1 суп. лъж. сол, морков, ябълка, щипка сусам, сусамово масло - на вкус.

За дресинга: 2 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. сок от лимон, щипка смлян бахар.

Приготвяне: Нарежете зелето на по-тънко. Прехвърлете в съд, посолете и намачкайте с ръце. Притиснете с тежест и оставете настрана за няколко часа. Запържете ядките в тиган без масло до златистокафяво за около 5 минути или във фурната за 2 минути. Посолете и отстранете от огъня.

В друг съд смесете зехтина, оцета, солта и черния пипер. След 2 часа, разбъркайте зелето. Добавете към него нарязания лук и ядките. Морковите се обелват и се настъргват на едрото ренде. Ябълката се обелва, почиства се от семките и се нарязва на малки кубчета. Разпределете ги върху салатата, подправете и поръсете със сусам.

12. Монашеска 

Обилна салата с ориз и гъби е идеална за обяд или вечеря.

Продукти: 340 г консервирана сладка царевица, 5 суп. лъж. ориз, 410 г пресни гъби, морков, 2 големи мариновани краставици, 2 глави лук, 2 суп. лъж. растително масло, постна майонеза на вкус, щипка сол, шепа копър.

Приготвяне: Изплакнете ориза и го гответе, докато омекне, около половин час. Морковите се обелват и настъргват на едро. Нарежете лука на малки кубчета. Измийте гъбите и нарежете на дребно.

В тиган с растително масло запържете лука и морковите за 3 минути, като разбърквате. Към тях добавете гъбите и оставете да къкри около 5 минути на слаб огън. Изцедете течността от царевицата. Нарежете киселите краставички на кубчета.

Смесете всички съставки, посолете на вкус, подправете с постна майонеза. Отгоре можете да украсите с гъби.

13. Каприз със сини сливи 

Това ястие се приготвя бързо и е много вкусно и необичайно.

Продукти: 310 г корейски моркови, 310 г сини сливи, 410 г консервиран бял боб, връзка зелени подправки, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Отцедете течността от консервата и изплакнете боба в гевгир. Сините сливи се заливат с вряща вода и се оставят да престоят 10 минути, за да омекнат. След това ги нарежете на парчета, а пресните подправки на ситно. Смесете боба, морковите, сините сливи и зелените подправки в купа за салата. Подправете със зехтин и лимонов сок. По желание може да се замени с постна майонеза. Всичко се омесва старателно и се сервира.

14. Цвекло 

Необичайна салата от цвекло със сушени плодове и екзотичен дресинг. Можете да променяте съставките и да експериментирате с вкусови комбинации.

Продукти: варено цвекло, смес от сушени плодове на вкус (стафиди, сини сливи или други), щипка ленено семе, шепа ядки (орехи, бадеми, фъстъци или други), скилидка чесън, 1 ч. лъж. тахан, 2 суп. лъж. зехтин, щипка сол, захар на вкус.

Приготвяне: Можете да вземете всякакви ядки, семена и сушени плодове, които харесвате. Таханът може да се замени със сусамово масло.

В отделна купа смесете тахана, олиото, пресованата скилидка чесън, захарта и солта. Разбъркайте. Запържете ядките и семената в тиган без масло до златистокафяво. Сухите плодове се заливат с гореща вода, но не с вряла, и се оставят да киснат четвърт час. Нарежете ги на малки парчета. Сварете предварително цвеклото, обелете и го настържете на едро ренде. Смесете всички съставки и подправете. Оставете да престои половин час преди сервиране.