Йорг Кнохе, собственик на компанията пред вестник "Български Фермер"

Ася Василева

След жътва почвата трябва да бъде обработена. Преди сеитба - също. И от тази обработка зависи качеството на реколтата. За да си свършат добре работата фермерите се нуждаят от здрави и надеждни машини. При почвообработката става дума за машините на германския производител KNOCHE Maschinenbau - семейна компания с 225 годишна история.

Интересен факт е, че на машините на този германски производител залагат дори фермерите в Япония и Чили, и естествено - в цяла Европа.

Йорг Кнохе, собственик на KNOCHE Maschinenbau, посети България по време на тазгодишното изложение БАТА АГРО. На щанда на ексклузивния представител на бранда - компания ЗЛАТЕКС, той разказа за продуктите, които предлага KNOCHE.

"В нашата компания работят 40 души, а заводът ни се намира в близост до Хановер. Ние произвеждаме машините от чист лист. Създаваме техния дизайн, режем метала, сглобяваме ги, боядисваме ги. От началото до края нашите машини са произведени в Германия.

Със Златекс работим вече 10 години. За нас е важно, че ЗЛАТЕКС, също като KNOCHE, е семейна компания. Това напълно съответства на нашето разбиране за бизнеса. Земеделието също е семеен бизнес. Произвеждаме с изключително внимание всяка една част от нашите машини. Нашата цел не е просто да продадем машина, а да предложим на производителите идеалните за тях машини. Във всяка една страна, в която отиват нашите машини има някакви специфики и ние се съобразяваме с тях.

За всеки конкретен пазар се правят различни адаптации според местните условия. Продаваме машини дори в Япония и Чили, но все още имаме много място за развитие", разказа Йорг Кнохе и добавя:

"Много харесвам България. Тук имате хубава храна и много приятелски настроени хора. А когато има хубава храна, това означава, че има добри фермери. А ние произвеждаме добри и надеждни, много функционални машини, с които те да си свършат работата".

 Продукти на KNOCHE Maschinenbau, които ще намерите при компания ЗЛАТЕКС

V - дискови брани

Класикът между дисковите брани може да се използва многостранно и е идеален за обработка на царевични стърнища.

Оборудваните с големи назъбени дискове челни елементи на KNOCHE V-дисковите брани проникват сигурно в почвата, задните елементи, оборудвани с големи гладки дискове, допринасят за чисто подравняване, страничните дискове за чисто завършване. Компактната конструкция, неизискващите поддръжка двойно-заострени търкалящи лагери и добрата маневреност убеждават в удобството на обслужването.

KNOCHE V-дисковите брани са налице с триточкова система за навесване от 1,30 м до 3,00 м, прикачени от 2,50 м до 3,00 м.

X - дискови брани

Универсално приложимите KNOCHE X-дискови брани също обработват големи количества остатъци от жътва, промеждутъчни култури и органични торове агресивно и сигурно.

Чрез назъбени дискови елементи отпред и гладки елементи отзад постигате равна, равномерно смесена земя. Неизискващи поддръжка двойно-заострени търкалящи лагери, добра маневреност и компактна конструкция, както и нисък център на тежестта при транспорт, правят машината удобна за потребителя. Почти симетричното разположение на дисковите елементи гарантира спокоен, прав ход. Поради голямото собствено тегло машината напредва сигурно в почвата също и при сухи, твърди условия. Използвайте KNOCHE X-дискови брани също и за подготовка на лехи за посев. Така ще постигнете висок коефициент на използване на машината и ще повишите нейната рентабилност.

KNOCHE X-дисковите брани са налице с работна ширина от 2,40 м, в триточково окачване до 3,40 м, в прикачна версия до 7,80 м.

Компактни дискови брани

Като компактна дискова брана- полуремарке KNOCHE MAXI-SEM се е утвърдила в пасивната обработка на почвата. При първата плитка обработка на стърнището големите назъбени дискове допринасят за достатъчно движение на пръстта.

MAXI-SEM обработва дори в сухи почви големи количества остатъци от жътва, промеждутъчни култури и органични торове близо до повърхността. Стърнищата се изрязват по цялата повърхност, което прекъсва капилярността, за да не изсъхне почвата.

Малката необходимост от тяга пести гориво при висока производителност на единица площ. Удобната за управление машина притежава здрава рама, неизискващи поддръжка двойно-заострени търкалящи лагери и добра маневреност благодарение на средната ходова част.

Компактната дискова брана на KNOCHE MAXI-SEM се предлага с работна ширина от 3.00 до 6.00 м.

Къси дискови брани

Браната с къси дискове DISCMAX на KNOCHE се налага от години в пасивната обработка на почвата. За да може лесно да се съберат остатъци от зърнени култури и семена от плевели, решаващо е извършването на повърхностна обработка на стърнището.

DISCMAX отрязва стърнището по цялата повърхност и с това прекъсва капилярността, което пречи на изсъхване на почвата. Интензивното и близо до повърхността смесване на остатъци от жътвата защитава земята от ерозия и затлачване и подпомага гниенето. Големите, назъбени дискове в наклонена позиция допринасят за силно ускоряване на пръстта и фино раздробяване. Те създават оптимални условия за покълване. Уплътняващите валяци допринасят за необходимото повторно уплътняване на подорния хоризонт.

DISCMAX се предлага като навесен уред с работни ширини от 2,50 до 6,00 м, прикачен от 7,50 до 8,00 м.

Култиватори

KNOCHE култиваторите благодарение на своята здрава рама от висококачествена стомана и голямо разстояние между работните органи, работи с висока производителност и без задръстване. Ефектът е оптимална структура на почвата след раздробяване на уплътняванията.

Дъгообразни работни органи с върхове и стреловидни лапи допринасят за превъзходното смесване на растителните остатъци и почвения слой. За повърхността обработка и унищожаване след жътва на остатъците от зърнени култури и семена на плевели. Променливият ъгъл на настройка на върховете гарантира подържане на желаната дълбочина на обработка на почвата и при тежки условия. Назъбените подравняващи дискове разпределят равномерно обработената почва и слама аи подравняват много добре повърхността. За повторно уплътняване има на разположениеа голям избор от валяци.

KNOCHE култиваторите със стреловидни лапи се произвеждат с две, три и четири греди в работни ширини от 2,20 м до 8,40 м.

Продълбочителите KNOCHE от серията BISON разрохкват и дренират уплътнени почви в дълбочина до 60 см.

Поради малките разстояния между органите почвата се обръща ефективно. Механичното раздробяване на уплътнените почвени слоеве подобрява снабдяването на растенията с вода и въздух, предотвратява задържане на вода при интензивни валежи и предпазва от ерозия на почвата.

Продълбочителят BISON има здрава рама от висококачествена стомана и предпазни планки срещу износване на работните органи. Той е подходящ както за продълбочаване на слята повърхност, така и за редова обработка.

Машината се предлага в работни ширини от 1.70 м до 4.00 м.

Валяци

Валяците Кембридж са неотменни за пасивната обработка на почвата.

Дали уплътняване на почвата в зоната на покълване, разчупване на кора при затлачване, затваряне на кухини срещу охлюви и водни плъхове, образуване на повърхностна структура на раздробяване или унищожаване с валяци на замръзнали семена напролет, KNOCHE валяците Кембридж може да се използват многостранно, притежават високо собствено тегло, валове от специална стомана с 50 мм диаметър, високо точно и здраво сферично лагеруване и голям диаметър на пръстен (510 мм).

Къси елементи допринасят за автоматично и точно нагаждане на почвата и за ниско натоварване на лагери и валове. KNOCHE валяците Кембридж оставят еднородна чиста работа по цялата работна ширина, а с това и равномерно повторно уплътняване. Предлагат се в работни ширини от 1,40 м до 12,20 м.