Високопроизводителната техника и качествената почвообработка са основните фактори за богата и здрава реколта

Предлаганите от “УНИВЕРСАЛ-НВГ” машини на френската марка JEAN DE BRU и GOIZIN са доказали възможностите си

Жътвената кампания започна и земеделските производители активно работят по прибиране на реколтата. Предстои ожънатите ниви да се подготвят за есенната сеитба, а всеки земеделец знае, че качествената почвообработка е един от факторите, оказващи най-голямо влияние върху качеството на продукцията и по-високите добиви.

В модерното селско стопанство, новите системи за подготовка на почвата подкрепят тенденцията за развитие към минималните обработки. След прибиране на реколтата, почвата и остатъците от растения трябва да се обработят за подпомагане бързото въвеждане на новата култура.

Предлаганите от “УНИВЕРСАЛ-НВГ”ООД машини на френската марка JEAN DE BRU и GOIZIN вече са доказали качествата си за бърза и качествена почвообработка на стърнища и отлично показват предимствата си при работа в тежките ни почви. Това е много важно, защото тежките почви в страната ни са голямо изпитание за почвообработващите машини. Здравина, надеждност, качество, дълготрайност, лесно и бързо обслужване - това сa характеристиките на френските машини, произведени под шапката на европейския бранд Eutotechnics Agri. Портфолиото на компанията е добре познато на българските земеделски производители и цели да удовлетвори и най-взискателните клиенти. Mоделите, от които фермерите могат да избират предлагат различна почвообработка в зависимост от предпочитанията и използваната технология. В желанието си да повиши качеството на почвообоработките и да увеличи производителността на фермерите, френската компания инвестира в усъвършенстването, модернизирането, издържливостта и многофункционалността на работните органи на всяка машинa.

Гамата от плугове GOIZIN се състои от всякакъв тип и размер - от малки трикорпусни до най-големите, сложни, прикачни обръщателни плугове. Те са с хидравлична или болтова защита, с лесно регулиране на ъгъл на атака на работните органи в зависимост от условията на почвата. Според желанието на клиента, работните органи могат да бъдат поръчани във вариант с лентови или с цели дъски, с механично или хидравлично регулиране на работния захват от 1.80 до 3.50 м и работни органи от 3 до 10 корпуса. Плуговете могат да бъдат агрегирани към трактори от 80 до 400 к.с., а с лесна механична настройка, може да се промени положението на първия работен орган спрямо трактора. Височината на рамата е 80 см, а разстоянието между работните органи 97 см, с което гарантира отлично обръщане на почвения пласт

Плужните тела могат да бъдат оборудвани и със завихрители. Цилиндър за автоматично обръщане, базово монтиран на почти всички модели, спомага за по-лесното завъртане на плуга в края на полето. В стандартното оборудване на обръщателните плугове е включена широка гума за регулиране на работната дълбочина, а опционално всеки модел може да бъде поръчан с комбинирано колело за работа и транспорт. Двупрофилната рама на плуговете осигурява изключителна здравина и сигурност при работа във всички видове почви.

Основните показатели за оценка на качеството на обработката са степента на наситеност на обработвания пласт, на заравненост на почвата, на равномерност на дълбочината на обработката, на заравяне на растителните остатъци и на унищожаване на плевелите. От дълбочината на обработка се осигурява равно сеитбено легло, а от там и едновремнно поникване на посева

JEAN DE BRU е известна френска компания с много постижения в производството на високопроизводителна почвообработваща техника с ниски експлоатационни разходи

Компактните дискови брани с уплътняващ валяк PRODISK и MEGADISK се представят отлично, както при обработка на стърнища, така и при подготовка на семеното легло след оран или продълбочаване. Използват се за равна и бърза обработка на стърнища за стимулиране на кълновете на ороненото зърно, прекъсване на капилярността и първо смесване на остатъците след прибирането на реколтата. Благодарение на високата рама, масивната собствена маса и диаметър на дисковете 670х6 мм, дисковите брани осигуряват отлично надробяване на растителната маса. Независимото окачване на дисковете гарантира качественото подравняване на почвата, а защитните тампони с диаметър 50 мм осигуряват безпроблемна работа на браната в каменисти терени. Дисковите брани и тежкият валяк след тях идеално подготвят семенното легло. Машините гарантират високо качество на почвообработката, дори при по-висока скорост на работа което повишава производителността на единица площ при оптимална работна дълбочина 15-20 см.

Чрез агресивните назъбени дискове и масивното тегло на браната се постига отлично нарязване на растителните остатъци. Като навесна машина дисковата брана се произвежда с работни ширини 3 и 4 м, а като прикачна машина - с работни ширини 4, 5 и 6 м.

За качествена почвообработка до 20 см френският производител предлага и конвенционални дискови брани с "Х"-образна и "V"-образна форма, с вертикално и хоризонтално прибиране на секциите.

Разположението на дисковите секции осигурява прецизно водене и следване на трактора (без отклонения) и предава по-голямо налягане върху работния диск. Дисковете с размер 660х6 мм или 710х7 мм са проектирани за работа при тежки условия - сухи, тежки почви с голямо количество растителни остатъци след жътва или за дълбока стърнищна култивация при първото минаване. Функцията VARIOMATIC позволява настройване на агресивността на работа на машината, благодарение на възможността за независима промяна на ъгъла на работа на предните и задните дискови секции. Можете да изберете по-малък ъгъл на работа за по-леки почви, което означава по-голяма производителност и по-нисък разход на гориво. А при втора и последваща обработка може да се намали ъгълът на работа на предните дискови секции с цел по-нисък разход на гориво на единица площ и по-малко износване на дисковете

За ефективна почвообработка се налага да се следват основни принципи за увеличаване на добивите чрез водозапасяване, подобрено развитие на кореновата система и подобрено усвояване на основните химични елементи. Целта на вертикалната обработка е елиминиране на уплътнените слоеве и предотвратяване по-нататъшното образуване на нехомогенна почвена структура, като обработката на почвата е по посока на движението. Създаването на хомогенна почвена плътност чрез вертикална обработка позволява развитие на по-силна коренова система в дълбочина, което подпомага развитието на по-силно растение и в крайна сметка, постигане на по-високи добиви.

За разрушаване на уплътнения слой и раздробяване на растителната маса JEAN DE BRU предлага стърнищния продълбочител NEOTILLER с дълбочина на работа от 5 до 35 см. Продълбочителят е ефективно средство за предотвратяване снижаването на добивите и загубите на влага в уплътнените почвени слоеве. Представлява комбинирана машина, която разрохква, раздробява и подравнява почвения слой с една операция. С лесна настройка на работната дълбочина, органите извършват хомогенен разпад на слоевете, без да се нарушават биологичният баланс на почвата. Когато се работи по този начин почвата подобрява състоянието си и спомага за влагозапасяването и влагозадържането. Благодарение на това, че тези машини не разрушават образувалите се почвени канали се постига по-добро обвързване на влагата от долния и горния слой на почвата. Моделът NEOTILLER e триредов продълбочител, комбиниран с подравняващи дискове и валяк, което го прави подходящ за стопанства, търсещи универсална машина за обработки от 5 см повърхностна до работна дълбочина 35 см.

Рамата на продълбочителя NEOTILLER, предлагащ се с работни ширини от 3 до 6 метра, е от специално изработена стомана което го прави устойчив на работа и с дълъг срок на експлоатация. Работните органи се предлагат в два варианта в зависимост от необходимата работна дълбочина: по-плитки обработки до 10-15 см или по-дълбоки до 30-35 см. Различните видове работни органи позволяват на всеки един клиент да оборудва машината според своите нужди.

В асортимента на компанията, в помощ на българските фермери, се предлагат вече и навесни товарачи за окачване на торби с тор, тип "BIG-BAG". Те служат за повдигане и разтоварване на торби, за директно напълване в бункера на торачката и други подемни операции. Основното предимство на товарача е окачването му към задния навес на трактора, а на неговата 3-точкова система се закача торачката. Хидравличното му управление гарантира лесно и безопасно товарене само от един оператор, осигурявайки му удобство и бързина в работата.

С прикачната техника за почвообработка френските производители JEAN DE BRU и GOIZIN предлагат полезни решения за всеки фермер. Търговският екип на "Универсал-НВГ" ще даде професионален съвет и ще препоръча точния модел почвообработваща техника в зависимост от вида на обработваната почва, нейния състав и структура, климата или отглежданата култура.

GOISIN
GOISIN
MEGADISK
MEGADISK
MEGALINER UNI
MEGALINER UNI
MONOLINER VRM
MONOLINER VRM
NEOTILLER
NEOTILLER
PRODISK
PRODISK