Ася Василева наш спец. пратеник в Италия

Не за първи път присъствам на представянето на нови модели земеделски машини. Виждала съм какви ли не чудеса, предназначени за земеделието. Впечатлявала съм се. Но за пръв път ми се случи да ахна от възхита при вида на телескопичен товарач и да поискам да го притежавам, въпреки че точно на мен съвсем не ми е необходим. Дори и лек автомобил с такъв съвършен модерен дизайн не бях срещала. Когато за пръв път видях новите товарачи на Manitou от серията, наречена NewAg, останах очарована. Съвършен футуристичен дизайн, на който спокойно могат да завидят дизайнерите на Ферари, аеродинамични форми, кабина от бъдещето, с таблет вместо монитор, таван с неограничена видимост, радио с прахоустойчиви колони, всеки един детайл, изпипан до съвършенство. Първоначално дори не можеш да повярваш, че става дума за телескопичен товарач. Просто ти се иска да се качиш в машината и да отидеш с нея в центъра на селото, за да те видят всички и да ти завиждат.

Това разбира се е на пръв поглед. Зад дизайна на новите машини стоят високи технологии и прецизна работа. Но нека започнем отначало - с представянето на товарачите от серия NewAg.

Manitou Group, световен лидер в производството на товарачи, представи напълно нова гама телескопи, предназначени за земеделието. Новата гама товарачи MLT, носеща показателното име NewAg (ново земеделие) дава отговор на всички настоящи и бъдещи потребности на земеделците от цял свят. Представена на грандиозно събитие в Сардиния, Италия, пред повече от 600 дилъра, между които представители на компания "Златекс", официален вносител на марката за България, и 60 журналиста от цяла Европа, новата серия ще бъде показана пред широката публика на изложението EIMA в Болоня, Италия и след това на най-голямото животновъдно събитие в Европа - EUROTIER в Хановер, Германия през ноември. Съставена от 9 модела, тя се характеризира с широк избор между различни трансмисии, напълно нова кабина с патентованата система за лесен достъп Easy Step, оптимална видимост, увеличени конски сили на двигателите, подобрена звукоизолация и много иновации, повишаващи комфорта, работата и продуктивността на машините. Заедно с пълната гама услуги и ненадминатия сервиз товарачите от серия NewAg имат най-ниската цена за подръжка и работа на пазара въобще.

Защо нова серия сега?

За да отговорят по възможно най-добрия начин на очакванията на фермерите, в компания Manitou са работили повече от 3 години върху създаването на нова серия от съвършени машини и иновативни услуги, включително интелектуални технологии за дистанционен достъп и контрол на машините.

"Изискванията за комфорт, добра работа и продуктивност на машините нараснаха рязко в стопанствата от цял свят, и ние трябваше да предложим избор от машини, които да отговарят на тези нови изисквания, разбира се с нови двигатели, съответстващи на нормите Stage IV. Избрахме да наречем новите машини NewAg, тъй като името отразява промените, които вече настъпват в земеделието. Серията е перфектно вписана в концепцията на Manitou за най-ниски разходи по подържане и притежаване на машините, благодарение на многото нови услуги, които предлагаме и които намаляват разходите по машината дори още повече", каза Арно Бойер, вицепрезидент на Manitou Group на пресконференцията.

9 модела, 4 трансмисии

За да създаде машини, подходящи за всички работи в стопанствата, Manitou предлага четири вида трансмисии за новите товарачи. Ръчната трансмисия Powershuttle има 4 скорости за оптимален контрол на товара във фермата или на пътя. Тази трансмисия е много надеждна и икономически изгодна за потребителя. С нея се предлагат моделите MLT 630-105 с максимална скорост от 40 км/час и MLT 733-105 с максимална скорост 32 км/час.

Много лесна за използване е трансмисията Powershift Plus, която позволява на оператора да избира между ръчен и автоматичен режим на управление, посредством използването на 2 бутона на ергономичния и патентован от Manitou джойстик JSM. 6 предни скорости се предлагат за 3 режима на работа. Трансмисията Powershift Plus е налична в моделите MLT 635-130 PS+ и MLT 737-130 PS+, и двата с максимална скорост от 40 км/час.

M-Varioshift е хидростатична трансмисия, предназначена за операции с различна степен на трудност. Посредством джойстика JSM се преминава от ниска до висока скорост чрез две предавки. Първата позволява на оператора да развива скорост от 0 до 18 км/ч с оптимален въртящ момент при ниска скорост за оптимална работа при товарене, докато втората скорост, между 0 и 40 км/ч, позволява прецизно управление на товари при високи скорости на движение. Благодарение на оптималния въртящ момент, както при ниски, така и при високи скорости, както и на системата Eco Mode, консумацията на гориво е намалена до минимум. Трансмисията M-Varioshift е налична при моделите MLT 630-105 V CP и MLT 630-105 V.

M-Vario Plus е ново поколение на трансмисията CVT и има една предавка в диапазона от 0 до 40 км/час. Трансмисията осигурява оптимален въртящ момент при всякаква скорост на работа. Двата хидравлични мотора и режимът Eco намаляват звуковите вибрации на двигателя и трансмисията. Изключително надеждна, тази трансмисия осигурява икономия на гориво до 5 %. С трансмисия M-Vario Plus са оборудвани моделите MLT 635-140 V+, MLT 741-140 V+ и MLT 940-140 V+.

"Предлагането на толкова широк избор от трансмисии ни позволява да отговорим на всички нужди на фермерите. Разходът на гориво се контролира много по-прецизно, а освен това значително е увеличена производителността на машините. Нашата основна задача е да улесним максимално работата на оператора докато в същото време предоставим максимален комфорт, представяне на машината и продуктивност всеки един работен ден", каза пред журналистите Уим Рууз, продуктов маркетинг мениджър на Manitou.

Подобрена видимост

Видимостта при моделите от новата гама NewAg не просто е подобрена, тя е достигнала невиждани в машиностроенето размери. Специално създадена от инженерите система на покрива от ленти, поставени под различен ъгъл, предоставя неограничена видимост на оператора нагоре.

Тази система, патентована от Manitou, осигурява на оператора неограничена видимост към товарите, независимо от теглото. Други елементи също са били изцяло преработени, за да се подобри видимостта, като например ниското окачване на стрелата. Оборудвана с панорамно, моноблоково остъкляване, новата кабина на серията NewAg осигурява невиждана досега видимост на 360 градуса.

"Виждай и бъди виждан". Това мото е също едно от водещите при създаването на новите машини. Двете задни и предни регулируеми работни светлини (LED при версиите Premium и Elite), както и осветлението на стрелата, дават на оператора ненадминат комфорт при работа, а също така и значително увеличават неговата безопасност. Две допълнителни LED светлини отпред и отзад са налични с опцията LED+. Друга опция за подобрена видимост са електрически нагряваните огледала за задно виждане, управлявани от кабината, които осигуряват оптимална работа независимо от климатичните условия.

"С новата NewAg серия ние предлагаме цяла гама нови опции. Сега машините на Manitou са дори още по-комфортни, безопасни и видими, благодарение на висококачественото осветление", коментира Камил Рувре, маркетинг мениджър на компанията.

Кабина с целия възможен комфорт

Достъпът до кабината е напълно нов. Благодарение на ясно видимото странично стъпало с технология против подхлъзване и двете големи дръжки, влизането и излизането от кабината е много по-лесно и сигурно. А това е особено важно при товарачите, машина в която на оператора му се налага да извършва тази операция до 100 пъти на ден.

В кабината на разположение на оператора са многобройни нови функции. На първо място е висококачествената седалка на Grammer. Следват USB-порт и огромно пространство за съхраняване. Една от много интересните новости в серията е възможността операторът сам да избере позицията на бутоните, които използва най-често върху ръкохватката или приборния панел. Всички модели от серията са оборудвани с уникалният за Manitou джойстик JSM. Вграден в подлакътника, той дава на оператора пълен контрол върху машината само с една ръка, включително вдигането и спускането на стрелата, хидравличната система и трансмисията, с минимално усилие.

Друг ключов момент, който прави впечатление в новата кабина, е изключителната шумоизолация. Благодарение на оптимални акустични решения, в нея не се образуват въздушни джобове. Кабината на новата серия NewAg е най-тихата на пазара - едва 73 dB вътре в кабината! Това осигурява за оператора работа при оптимални условия, много по-малко стрес и съответно умора.

А таблетът вместо манитор ще покори сърцето на всеки съвременен фермер.

Хидравлика

Както и моделите MLT 840 и 1040, които бяха представени през септември, серията NewAg има 3 нови концепции на хидравликата - Quicklift, която позволява на оператора да изтегли или прибере телескопа и стрелата едновременно, особено важно при складови работи. Bucket Shaker е нова функция, която разтръсква кофата с едно движение на бутона от оператора. Последната функция на това хидравлично трио е Return to load. Тя позволява да се запамети точният ъгъл на началната позиция на кофата, позволявайки автоматично връщане на правилното място, което позволява на оператора на изпълнява работните операции без настройки.

Хидравличната помпа, която се инсталира на товарачите MLT от серия NewAg е с производителност до 170 л/мин, което осигурява плавното протичане на всички хидравлични работи. Новото поколение на окачването на стрелата - Active CRC, чувствително на скорост и с активно запаметяване, също е налично в новата серия. Опцията Regenerative Hydraulics позволява стрелата да бъде сваляна бързо, използвайки само силата на гравитацията. Неизползваната хидравлична мощност се пренасочва за други операции, което значително повишава продуктивността на машините.

Новият дизайн

Дизайнът на серия NewAg е изцяло нов. Това се отнася за заоблената кабина, калниците и капака. Стрелата е боядисана в черно, което дава на товарачите агресивен външен вид, на зверове, готови да се справят с всяко предизвикателство. Машините от серията са с модерен външен вид и динамични извивки. Това е довело и до изцяло ново решение на шасито, но със същото прословуто качество на Manitou.

Двигател, отговарящ на нормите Tier 4 Final/Stage IV

С вместимост от 3,6 литра двигателят на новата серия DEUTZ TCD3.6L4 развива мощност между 101 и 136 к.с. при различните модели. Благодарение на системата за термален мениджмънт и системата за последваща обработка на изгорелите газове DENox 2.2 от Bosch, вредните вещества на изхода са в минимално количество. Друго предимство на този двигател е реверсивният автоматичен вентилатор, който се поставя като стандартно оборудване.

Най-ниски разходи на пазара

Системата Easy Manager на товарачите от серия NewAg позволява на собствениците им да наблюдават работата на машините в реално време, което им дава възможност веднага да вземат най-правилните и икономически изгодни за тях решения. Системата дава възможност и за събирането и запаметяването на огромно количество информация, като отработени часове и изминато разстояние. След това тези данни се използват, за да бъдат изчислени т.нар. разходи за притежаване. В серия NewAg консумацията на гориво е намалена с 5 на сто, а разходите за техническо обслужване с 15 на сто, главно посредством увеличаването на интервалите за смяна на хидравличното масло от 1000 на 2000 часа, както и на въздушните филтри от 500 на 2000 часа. Серията NewAg има най-ниските разходи за подръжка на пазара на земеделски товарачи.

Още подробности  и други интересни текстове може да прочетете във в. "Български фермер" от 3 ноември