Viola odorata е позната и като миризлива горска или дива теменуга. Тази дребна красавица е първоизточникът на любимите ни бонбони „виолетки" и присъства в не една и две детски песнички и стихчета.

Тя е многогодишна, безстъблена, образува розетки, а листенцата са сърцевидни. Цветчетата са дребни, ароматни и обагрени във виолетово. Образуваният след прецъфтяване плод е пълен с много семенца. В декоративното градинарство се цени особено високо, но има и по-непозната страна – лечебни качества.

Миризливата теменуга е разпространена повсеместно на територията на България, предимно из храсталаци и рехави гори. Употребяемите части на растението в народната медицина са листата, цветовете и корените. Те се използват за лечение на дихателните пътища, сърцебиене, нервна възбуда, безсъние и др.

Цветовете се събират в периода на цъфтеж, преди да са повяхняли и образували семенната кутийка. Листа могат да се берат през почти цялата топла част от годината, но е най-добре това да се прави в края на лятото, когато са завършили растежа си. Корените пък се изкопават през есента след узряване на семената.

С дива теменуга в градината сте късметлии

Има голям шанс да се самонастани, но ако ѝ помогнете, ще украсите двора си лесно и бързо. Тя се развива еднакво добре, както на слънце, така и на шарена сянка под склопа на дървета и храсти. Не е взискателна към почвените условия, нито към поливките и подхранването. С две думи, отглежда се лесно.

Може спокойно да се отглежда и в контейнер

В такъв случай, трябва да се пресажда всяка година и да се подхранва веднъж месечно през активната вегетация. Не се налагат резитби или някакви други манипулации, но е добре през няколко години да се дели.

Размножава се по 3 начина

Миризливата теменуга се размножава по три еднакво лесни и успешни начина. Естествено, първо започваме със семената. Засяването става в два периода - ранната есен и напролет. Семеначетата имат нужда от 6 до 8 седмици, за да развият хубави корени и да издържат зимата. Размножаването чрез семена гарантира голямо количество растения, но за по-дълъг период.

Деленето на туфата е вторият начин. Тя се изкопава и се разделя на части. Желателно е да се запазят максимално здрави корените на растенията. Новите се засаждат веднага или се съхраняват на хладно с увити в мокър вестник или плат корени.

Ароматната теменуга може да се размножи и чрез отделяне на младите розетки от майчиното растение, подобно на ягодите.

Рецепта за сироп

Необходимите съставки са чаша и половина вода, чаша и половина захар, чаша цветчета от миризлива теменуга, супена лъжица прясно изцеден лимонов сок.

Цветчетата се слагат в стъклен буркан и се заливат с вряща вода. Затварят се и престояват така 24 часа. След това водата се прецежда, а цветовете се изстискват максимално. Водата ще се е оцветила в приятен виолетов цвят. Към нея се добавя захарта и така се затопля на умерена температура, докато се сгъсти до желаната консистенция. Сиропът се охлажда и към него се добавя лимоновият сок.

Така приготвен теменуженият сироп може да се държи в хладилник до 6 месеца и да се използва разреден като охлаждаща напитка или като дресинг за сладоледи и десерти. За същата рецепта могат да се използват и други цветове. Например бъз. Не забравяйте обаче, че не бива да се прекалява, било то и със сироп.