Целта на този метод е създаване на високопродуктивни майки.

Пчелите усещат негодността на майката!

И я принуждават да снесе яйца в предварително подготвени маточни килийки. Те трябва да се търсят на 2-рaта и 3-тата рамка. Препоръчва се придаване на маточниците на 5-ия - 6-ия ден от запечатването им. При прехвърлянето

за млад пчелар е по-добре да

придаде запечатан маточник!

Така той е по-защитен от външни влияния при транспортиране или придаване и опасността от увреждане на майката е минимална.

При транспортиране маточникът трябва да е затоплен, за да не се увреди майката.

Съвети: Маточникът се изрязва заедно с част от питата, на която се намира. Придава се в новото семейство, като частта от питата се прикрепя с клечица, трън или просто се залепва върху питата на приемното семейство, като в нея предварително е направен отвор. Препоръчва се маточникът да се намаже с мед от питата, на която се прикрепва, за да бъде по-лесно приет от пчелите.

За пълноценно използване на заложените маточници е важно да се знае кога са заложени и кога са запечатани, т.е. необходимо е наблюдение на маточниците. Затова трябва да се отбелязват фазите в бележник. Така няма да се пропусне моментът за отнемането им от семейството отглеждач. В противен случай, при излюпването на първата майка, тя ще унищожи останалите.