Дългогодишните масирани субсидии за руската оранжерийна индустрия стимулираха местното производство на оранжерийни зеленчуци. Този подход към бизнеса обаче, на фона на агресивната политика на страната спрямо съседите и страните от ЕС, доведе до катастрофални резултати, пише EasrFruit.

Нарастващата ксенофобия към другите националности в Русия принуди много работници мигранти да напуснат страната. Освен това много руснаци напуснаха страната поради страх да не бъдат призовани в армията за войната срещу Украйна или поради несъгласие с агресивната и репресивна политика на руския режим. Освен това много руснаци вече са загинали във войната срещу Украйна. Поради това в страната има по-малко работници и потребители, което се отразява негативно на местната оранжерийна индустрия, отбелязва изданието.

В интернет се появи видеоклип, в който мъж снима сметище в Луховицки район на Московска област със стотици тонове пресни оранжерийни краставици. Човекът, който стои зад видеото, твърди, че това е резултат от недостига на работна ръка за сортиране и опаковане на оранжерийни зеленчуци, които местните оранжерии са принудени да влагат в депата за отпадъци.

Трябва да отбележи, че цените на краставиците в Русия са останали на много ниско ниво през този сезон. Вносителите от Полша са се възползвали напълно от това, като активно са внасяли оранжерийни краставици, отгледани в Русия, и са ги продавали на местните потребители и в други страни от ЕС, пише изданието.