Всеки има свои причини да не яде месо. Някои се страхуват от развитие на рак и сърдечни заболявания, други са решили да спестят от бюджета или просто да отслабнат, а трети решават да се опитат да спазват църковните конони и да постят.
Във всеки случай ще трябва да намерите заместител на месото, така че организмът ви да не изпитва дефицит на протеини и витамини. Има няколко достъпни и полезни продукта, които могат да заместят месото.
Яйца
Яйцата са чудесен заместител на месните продукти. Всички полезни хранителни вещества, които се съдържат в тях, се усвояват напълно от организма. Яйцата съдържат лесно смилаем протеин, както и ценни минерали и витамини (Омега-3, фолиева киселина, витамини А, К, Е, В12, лецитин, биотин). Употребата както на белтъка, така и на жълтъците е полезна за организма, въпреки факта, че последният съдържа холестерол.
Включването на яйца в дневното меню помага за нормализиране на теглото, укрепване на костите, а заради високото съдържание на аминокиселини предотвратява развитието на рак.
Ползите от суровите яйца са много по-големи отколкото при варените. Съществува обаче сериозен риск от инфекция с патогенни бактерии при консумация на сурови яйца. Най-добрият вариант е да се използват рохко сварени яйца.
Млечни продукти

Добавяйки във всекидневното си меню млечно-кисели продукти, вие лесно ще си набавите необходимите ви белтъчни вещества и ще осигурите на организма калций и фосфор. Изварата, заквасената сметана, киселото мляко и айрянът (кефирът) са продукти, които се усвояват много по-добре отколкото прясното мляко, тъй като съдържат лакто- и бифидобактерии.
Сто грама нискомаслена извара съдържа 18 г белтъчини, което съответства на количеството белтъци в 100 г телешко месо. В същото време калориите, които се съдържат в месото са почти два пъти повече. Също така, от млечно-киселите продукти организмът се снабдява с витамини от групите В, Е, D, А и аминокиселини. Сиренето (пармезан, чедър, моцарела и др.) също се отличават с високо съдържание на белтъци.
Риба

Рибата може да се превърне в основен заместител на месото в менюто по време на пости или диета, тъй като тя и морските дарове съдържат голямо количество лесно смилаеми протеини. Също така месото на рибата е богато на желязо, витамин В-12, D, Е и Омега-3. Особено полезни да се включат в диетата са такива риби като херинга, сьомга, скумрия, пъстърва.
Редовната консумация на риба и морски дарове намалява риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система, помага за превъзмогване на възпалителните процеси в организма и подобрява зрението. Ако включвате рибата постоянно в дневното си меню, скоро ще забележите осезаемо подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите.
Бобови

Голямо количество растителен протеин се съдържа в бобовите растения. Можете да замените месото с боб, леща, грах, царевица, нахут. Протеинът от тези продукти се усвоява от организма с 80- 90%. Също така бобовите растения съдържат минерали, витамини от групите А, В, С, фибри, аминокиселини и други ценни вещества. Бобовите растения насищат тялото с бавни въглехидрати, като по този начин осигуряват усещане за ситост за дълго време.
Фасул, грах, леща и други култури могат да се използват за приготвяне на всякакъв вид храна (супи, гарнитури, салати, сосове, котлети и др.).
Гъби

Друг достъпен заместител на месото са гъбите. Те са богати на белтъчини, но в същото време са нискокалорични храни, не съдържат нишесте и холестерол и следователно са чудесни за тези, които искат да отслабнат. Гъбите са източник на антиоксиданти, селен, цинк, витамини от група В и витамин D. Редовната консумация на гъби намалява риска от развитие на рак, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата и нервната система, а също така има благоприятен ефект върху състоянието на косата, кожата, костите и зъбите.
Елда

Сравнена с другите зърнени култури елдата съдържа най-много белтъчини (около 12%). Също така тя е богата на витамини и минерали: витамини от група В, Е, РР, рибофлавин, флавоноиди, желязо, фосфор, цинк, калий и други минерали. Съдържа около 60% сложни въглехидрати, които осигуряват дълготрайна ситост.
Редовното използване на елда помага за укрепване на кръвоносните съдове, нормализира нивата на хемоглобина и подобрява функционирането на храносмилателната, нервната и ендокринната системи.
Коментари